سدیم نیتریت

نیتریت سدیم (Sodium nitrite) ترکیبی شیمیایی با فرمول NaNO2 است، pH آن در محدوده بازی (7-9) قرار دارد و برای از بین بردن باکتری ها محصولی بسیار مناسب است. 

در ادامه اطلاعاتی کلی در مورد این ماده ( مشخصات ، آنالیز ، کاربرد ها، روش تولید و …) و همچنین نحوه فروش و خرید نیتریت سدیم را می توانید مشاهده کنید. جهت کسب اطلاع از قیمت ها و چگونگی ثبت سفارش این محصول با کارشناسان فروش ما در موسسه مبتکران شیمی در ارتباط باشید. 

خرید نیتریت سدیم :

در جدول زیر اطلاعات مورد نیاز در مورد محصول موجود قرار داده شده است، شما می توانید برای خرید نیتریت سدیم با بهترین کیفیت (مطابق با آنالیز ارائه شده) در کمترین زمان ممکن با کارشناسان ما تماس بگیرید.

اطلاعات محصول

کشور تولید کننده: چین

بسته بندی: کیسه 25 کیلویی

درصد خلوص : 99%

cas no: 7632-00-0

آنالیز محصول آنالیز نیتریت سدیم
قیمت

سدیم نیتریت چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

نیتریت سدیم (Sodium nitrite) با فرمول شیمیایی NaNO2 به شکل کریستال و پودر سفید مایل به زرد است. نیتریت سدیم خوراکی در تولید مواد غذایی به خصوص سوسیس به عنوان نگهدارنده کاربرد دارد. اما مصرف طولانی مدت آن در محصولات گوشتی باعث سرطان می شود. این ماده پس از انحلال در آب به یون های سدیم و نیتریت تجزیه می شود.

یک کاهنده ی قوی است و pH آن در محدوده 9-7 است و در صورت مجاورت با هوا، توسط اکسیژن به راحتی به نیترات اکسید می شود. Sodium nitrite در حضور اسیدها، منجر به تولید اسیدهای نیتراته می شود. این ماده در دو نوع خوراکی و صنعتی موجود می باشد از نوع خوراکی آن به عنوان نگهدارنده ی فرآورده های گوشتی مانند سوسیس و کالباس ،هات داگ، ژامبون و … استفاده می شود. همچنین این محصول به بسیاری از این فراورده های گوشتی برای بهبود رنگ آن ها افزوده می شود.

نیتریت سدیم چگونه باکتری ها را از بین می برد؟

یکی از روش هایی که از دیرباز برای حفظ و نگهداری مواد غذایی استفاده می شود، استفاده از نمک ها است. نمک ها در طی فرایند اسمز آب بدن باکتری ها را خارج می نمایند و باعث مرگ آن ها می شوند. در نتیجه با رشد نکردن باکتری ها ، مواد غذایی طول عمر بیشتری پیدا می کنند و در برابر فساد مقاوم می شوند.

نیترات سدیم نیز نوعی نمک است که به عنوان یک نگهدارنده ی مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. به طور طبیعی این ماده در همه ی سبزیجات  (مانند هویج، کرفس و اسفناج ) غلات و حبوبات موجود می باشد. در واقع هر چیزی که در خاک کاشته شده باشد نیترات سدیم موجود در خاک را همراه با خود خارج می نماید.

فروش نیتریت سدیم

نیترات طی فرایندی به نیتریت تبدیل می شود و این NaNO2 است که خاصیت ضد باکتریایی از خود نشان می دهد. جالب است بدانید که نیترات سدیمی که ما از طریق خوردن میوه ها، سبزیجات و… به دست می آوریم نیز توسط فرایند گوارش ما تبدیل به Sodium nitrite می شود. اثر ضدمیکروبی نیتریت به میزان pH فراورده بستگی دارد، به طوری که با پائین آمدن یک واحد pH، بخش تجزیه نشدهٔ اسیدنیترو (HNO2) که عامل ضدمیکربی است به ۱۰ برابر افزایش می یابد و به همین دلیل افزودن مقدار کمی از اسید های خوراکی به فرآورده های عمل آمده به منظور کاهش میزان pH توصیه می شود.

تولید 

فرآیند صنعتی تولید این ماده به تبدیل آمونیاک مایع و حضور کربنات سدیم یا هیدروکسید سدیم تکیه دارد. آمونیاک مایع در دمای بالا در یک بستر کاتالیستی در حضور هوا اکسید می شود و اکسیدهای نیتروژن (NO و NO2) را تولید می کند. اکسیدهای نیتروژن به یک برج جذب وارد می شوند و در واکنش با محلول کربنات سدیم یا هیدروکسید سدیم، محلول سدیم نیتریت تشکیل می شود. اگر از هیدروکسید سدیم استفاده شود، محلول غلیظ و خالص است و می تواند برای مصارف مشخص به مشتریان عرضه شود.

چنانچه از کربنات سدیم استفاده شود، محلول بسیار رقیق است و باید طی چند مرحله آب آن حذف شود تا غلظت این محصول افزایش یابد. درنهایت در هر دو حالت، محلول باید از مراحل دیگری نیز بگذرد تا به صورت پودر خشک به دست آید. این محصول به هر دو روش خشک (گرانول یا پرک) و محلول عرضه می شود. 

کاربرد های سدیم نیتریت

این ترکیب در دو گرید خوراکی و صنعتی در بازار موجود می باشد. گرید خوراکی آن با شناسه ی E250 شناخته می شود. در ادامه با کاربرد های این ترکیب در صنایع غذایی و دیگر صنایع بیشتر آشنا می شویم:

صنایع غذایی

محصول فوق در پخت گوشت، بیکن و هات داگ و به عنوان ماده خام برای تولید پلیمرهای کاپرولاکتام و به عنوان آنتی اکسیدان برای سنتز پلیمرها استفاده می شود. همچنین به عنوان تثبیت کننده رنگ و نگهداره در گوشت و ماهی مصرف دارد. افزودن این محصول به گوشت، رشد باکتری های بیماری زا را به تاخیر می اندازد و مدت نگهداری آن را افزایش می دهد. 

نیتریت سدیم در مواد غذایی

این محصول در چسب، عوامل پیوندی، عوامل ضدیخ، عوامل پاک کننده و شوینده، ضدعفونی کننده ها، افزودنی مواد ساختمان، بازدارنده های خوردگی، افزودنی مواد غذایی، عامل انتقال گرما، عامل ضدیخ، مواد شیمیایی آزمایشگاهی، روان کننده ها و افزودنی ها، آفت کش های غیرکشاورزی، عوامل اکسیدکننده، مواد دارویی، عوامل احیا، پایدارکننده ها، عوامل فعال سطحی، بازدارنده خوردگی و … استفاده می شود.

همچنین محصول فوق در صنعت لاستیک و تولید رابرها مصرف دارد. همچنین این ماده در تصفیه پساب، برای کنترل بو و جلوگیری از رشد باکتری استفاده می شود.  

این محصول در صنایع مختلف برای جلوگیری از زنگ زدن فلزات به عنوان ماده ضد خوردگی استفاده می شود.

خرید نیتریت سدیم با بهترین کیفیت در مبتکران شیمی

  • محصولات بدون نیتریت و نیترات سدیم

از آنجایی که در سال های اخیر بحث سرطانزا بودن و یا نبودن نیترات و NaNO2 مورد توجه ی فراوان قرار گرفته است، شرکت هایی برای افزایش فروش، محصولات خود را عاری از هر گونه نیترات سدیم می نامند. اما برای نگهداری محصولات فراوری شده ی گوشتی مانند هات داگ،سوسیس، بیکن و… امکان نگهداری از آن ها بدون مواد نگهدارنده ای نظیر نیتریت سدیم وجود ندارد. اما این شرکت ها چه کار می کنند؟ همانطور که در بالا نیز گفته شد کرفس یکی از منابع اصلی Sodium nitrite می باشد این شرکت ها از آب کرفس در محصولات خود استفاده می کنند. اما این محصول ظاهرا طبیعی حدود 2 تا 10 برابر نیترات سدیم دارد. با این حال برای جلب توجه ی مشتریان محصولات خود را عاری از هر گونه نگهدارنده می نامند.

  • مقدار دوز مصرفی مجاز

استفاده از این ترکیب در مقادیر مجاز برای مواد غذایی نه تنها ضرری به انسان وارد نمی کند بلکه همانطور که پیش از این نیز گفته شد می تواند یک نگهدارنده ی مناسب برای محصولات گوشتی به شمار آید

در جدول زیر مقدار دوز مجاز این نگهدارنده را در محصولات مختلف می توانید مشاهده نمایید:

نام محصول افزودنی مقدار مجاز
پنیر و محصولات آن Nitrates (K and Na salts) 50 mg/kg calculated as nitrate ion
محصولات گوشتی کنسرو شده Nitrites (potassium and sodium salts) 50 mg/kg total of nitrates and nitrites, calculated as NaNO2
گوشت خشک Nitrites (potassium and sodium salts) 125 mg/kg total of nitrates and nitrites, calculated as NaNO2
گوشت قرمز فراوری شده ی خشک Nitrites (K and Na salts)

 

Nitrates (potassium and sodium salts)

125 mg/kg total of nitrates and nitrites, calculated as sodium nitrite

 

500 mg/kg total of nitrates and nitrites, calculated as NaNO2

 

گوشت مرغ فراوری شده Nitrites (K and sodium salts) 125 mg/kg total of nitrates and nitrites, calculated as sodium nitrite
گوشت خام Nitrates (potassium and Na salts) 500 mg/kg total of nitrates and

nitrites, calculated as NaNO2

کود شیمیایی

این ماده یکی از مواد مهم در ساخت پیروتکنیک ها و کود های شیمیایی است. نیترات سدیم به عنوان یک منبع تهیه کننده ی ازت برای گیاهان عمل می کند و می تواند به صورت کود به گیاهان اعمال شود. نیتروژن رشد کلی گیاه را بهبود می بخشد و موجب رشد بیشتر برگ ها ، ساقه ها و ریشه های آن می شود. کمبود نیتروژن مانع رشد گیاه می شود در حالی که با برطرف نمودن این کمبود می توان ازت مورد نیاز گیاهان را فراهم نمود و باعث رشد گل و میوه ی گیاه شد.

سدیم نیتریت به عنوان کود شیمیایی

مصارف دارویی:

محصول فوق به عنوان وازودیلاتور می تواند موجب گشادی رگ های خونی و در نتیجه افزایش جریان خون و گشادی رگ ها شود. در نتیجه از این ماده در بیماران قلبی وسیله ای مؤثر برای کاهش فشار خون به حساب می آید. امروزه تحقیقات وسیعی درباره ی این ترکیب و اثرات آن در درمان بیماری هایی نظیر کم خونی سلول های داسی شکل ، مسمومیت با سیانید ، سکته قلبی ، آنوریسم مغزی و فشار خون ریوی در نوزادان در حال انجام است.

حساسیت و آلرژی

همانگونه که قبلا اشاره شد تزریق این ماده برای مقابله سریع با مسمویمت سیانور انجام می شود، همچنین می تواند در درمان کم خونی سلولی داسی شکل موثر باشد. در برخی از افراد تزریق سدیم نیتریت می تواند موجب واکنش های آلرژیک مانند کهیر ، آبریزش بینی یا آسم شود. علائم واکنش می توانند شامل بثورات پوستی و کهیر، مشکل در تنفس و تورم در صورت ، اطراف چشم و گلو باشند. بالا رفتن ضربان قلب، سرگیجه، حالت تهوع، درد در ناحیه شکم و کبود شدن اندام ها در اثر کمبود اکسیژن نیز می توانند از علائم حساسیت به این دارو باشند. در صورت مشاهده علائم شدید پس از تزریق حتما به دنبال فوریت های پزشکی بروید.

این واکنش های آلرژیک می توانند در صورت دریافت نیتریت سدیم از طریق غذا نیز اتفاق بیفتند. با توجه به وجود این نگهدارنده در غذاهایی مانند سوسیس ، کالباس، بیکن و … در صورت مصرف این مواد غذایی و بروز حساسیت به پزشک مراجعه نمایید.

عامل ضد خوردگی:

نیتریت سدیم به عنوان ضد خوردگی

همانطور که پیشتر اشاره شد این ماده شیمیایی به عنوان عاملی برای جلوگیزی از خوردگی فلزات در صنایع مختلف استفاده می شود، این ماده به عنوان یک مهار کننده آندی، از طریق کاهش پتانسیل خوردگی، سرعت جریان خوردگی را کاهش می دهد.

این ماده به عنوان یک ماده افزودنی در گریس های صنعتی ، به عنوان یک محلول آبی در سیستم های خنک کننده حلقه بسته و در حالت مذاب به عنوان یک وسیله انتقال حرارت استفاده می شود.

بررسی ها نشان می دهد میزان تاثیر این ماده شیمیایی به عنوان عامل ضد خوردگی به PH محیط بستگی دارد،طبق نتایج آزمایشگاهی بیشترین تاثیر این ماده در محیط هایی با PH 9 بوده و با کاهش PH میزان اثر ضد خوردگی کاهش میابد.

خطرات و عوارض نیتریت سدیم

با وجود تمام مزایایی که برای استفاده از این ماده ذکر شده است، اما استفاده از آن می تواند خطراتی را نیز به همراه داشته باشد. در مقاله ای که در سال 2015 منتشر شد، نشان داد که مصرف 0.1 میلی گرم از این نگهدارنده فرآورده های گوشتی در طولانی مدت می تواند خطر ابتلا به سرطان معده را به میزان 7 درصد افزایش دهد.

نیتریت ها می توانند آب را آلوده کنند و این آلودگی می توانند به محصولاتی مانند مواد لبنی راه پیدا کند. تغذیه کودکان به شدن به این محصولات وابسته است و از این طریق نیتریت ها می توانند به چرخه غذایی آنها وارد شده و موجب methemoglobinemia شوند.  Methemoglobinemia وضعیتی پزشکی است که در آن سلول های قرمز خون نمی توانند به درستی اکسیژن آزاد نمایند و در نتیجه بافت ها آسیب می بینند.

در سال 2017 نیز مطالعه ای بر روی حیوانات ازمایشگاهی نشان داد که قرار گرفتن در معرض دوز بالای نیتریت سدیم میزان اکسیژن موجود در بدن را کاهش داده و باعث ضایعات مغزی، اضطراب و افسردگی می شود.

بازار فروش و خرید نیتریت سدیم

در سال 2022، بیشترین سهم بازار خرید نیتریت سدیم به صنایع غذا و نوشیدنی برمی‌گشت و این صنایع 24% از تولید این ماده را استفاده می‌کنند. این ماده یکی از رایج‌ترین ترکیبات نگهدارنده در گوشت‌های فراوری شده است زیرا می‌تواند از رشد باکتری‌ها جلوگیری کند و ماندگاری و رنگ گوشت را بهبود دهد.

جالب است بدانید 74.3 درصد فروش این ماده به بازار آسیا اختصاص دارد. کشورهایی نظیر چین، هند و ژاپن در مصرف گرید غذایی این ماده سرآمد هستند. دومین سهم بازار این ماده، به اروپا و آمریکای شمالی برمی‌گردد.

سوالات متداول

آیا منبع اصلی نیتریت دریافت شده توسط بدن، گوشت هایی است که مصرف می نماییم؟

خیر- سبزیجاتی مانند اسفناج حاوی 500 تا 1900 ppm نیترات سدیم می باشند و هنگام مصرف این محصولات از طریق دستگاه گوارش به نیتریت تبدیل می گردند. جالب است بدانید تنها کمتر از 5 درصد از نیتریتی که روزانه مصرف می نماییم از گوشت ها تامین می شود.

آیا استفاده از محصولات گوشتی بدون نیترات یا نیتریت امکان پذیر است؟!

به کاربردن این ماده در محصولات غذایی نه تنها مضر شناخته نمی شود بلکه می تواند مفید نیز باشد. نیتریت سدیم از رشد کلستریدیوم بوتولینم جلوگیری می کند.این باکتری سم بوتولیسم را تولید می کند که بسیار سمی و کشنده است و می تواند موجب به وجود آمدن مشکلات تنفسی شود. باکتری کلستریدیوم بوتولینم باکتری ای عجیب به حساب می آید زیرا برای رشد نیاز به محیط بی هوازی دارد و در مجاورت هوا قادر به زندگی نمی باشد و جان خود را از دست می دهد. در نتیجه این باکتری در محصولات کنسروی ،محصولات بسته بندی شده و محصولات گوشتی موجود در روغن و… به خوبی رشد می کند در نتیجه افرودن ترکیب فوق در این محصولات برای جلوگیری از رشد این باکتری امری ضروری می باشد.

آیا می دانستید این ماده پادزهر سیانور است؟

سیانید یکی از مواد شیمیایی خطرناک به حساب می آید که مصرف آن می تواند مسمومیت های جدی ای را پدید آورد و مرگ فرد را در پی داشته باشد. جالب است بدانید NaNO2 پادزهر سیانور می باشد.

پادزهر های سیانید هیدروکسوکوبولامین، سدیم نیتریت و تیوسولفات سدیم می باشند. تیوسولفات سدیم ممکن است در ترکیب با نیتریت سدیم یا هیدروکسوکوبولامین تجویز شود ، یا ممکن است به تنهایی نیز به صورت داخل وریدی مورد استفاده قرار بگیرد. در صورت استفاده از این ماده به صورت وریدی در مدت زمان 12 دقیقه حدود 40 درصد متهموگلوبین آزاد می شود و می تواند سیانید را مهار نماید.

آیا مصرف ترکیبات نیتریت دار می تواند موجب مسمومیت شود؟

مقدار مصرف 2 الی 9 گرم (2000-9000mg) می تواند موجب مسمومیت و تغییراتی در هموگلوبین و در نتیجه کبودی لب و پوست شود. مسمومیت با این ترکیب خیلی به ندرت از طریق مصرف غذا امکان پذیر خواهد بود. مسمومیت با این ترکیب می تواند بیشتر از مصرف آب های آلوده به کود های نیتریت سدیم صورت پذیرد. در نتیجه میزان آب مصرفی حتما باید از نظر میزان نیتریت ها و نیترات ها مورد سنجش قرار بگیرد.

آیا این ماده سرطانزاست؟

مطالعات زیادی در این پیرامون صورت پذیرفته است که موجب شده است تا استفاده از این ماده در غلظت هایی خاص مجاز شناخته شود. ترکیب فوق می تواند سم بوتولیسم را از بین ببرد. با اینکه در سال 2006 خبرهایی مبنی بر سرطانزا بودن این ترکیب به گوش رسید اما مطالعات بعدی این دستاورد را مردود دانستند. با این حال همواره سازمان های بهداشتی افراد را به دوری از رژیم های سرشار از غذا های فراوری شده به دلیل وجود این ماده تشویق می نمایند.

علاوه بر این توصیه می شود تا محصولات حاوی این ترکیب به خصوص بیکن را در شعله های کم حرارت دهید تا از به وجود آمدن نیتروژامین جلوگیری به عمل آید.

0/5 (0 Reviews)

6 نظر برای «نیتریت سدیم چیست؟ | خرید نیتریت سدیم»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *