مونو آمونیوم فسفات

مونو آمونیوم فسفات (Monoammonium phosphate یا به اختصار MAP) با فرمول شیمیایی NH4H2PO4، از ترکیب آمونیاک و اسید فسفریک تولید می شود. MAP به صورت صنعتی کاربرد های زیادی دارد و در نقش کود نیز می تواند کمبود عناصری مانند نیتروژن و فسفر را در خاک جبران کند.

برای خرید مونو آمونیوم فسفات چینی و همچنین جهت اطلاع از قیمت ها و ثبت سفارش با مشاوران ما در موسسه مبتکران شیمی در ارتباط باشید. با مطالعه ی متن زیر با مشخصات و کاربرد این ماده ی صنعتی بیشتر آشنا شوید.

خرید مونو آمونیوم فسفات:

در جدول زیر اطلاعات MAP نشان داده شده است، لطفا برای خرید مونو آمونیوم فسفات، اطلاع از قیمت و نحوه سفارش با کارشناسان فروش ما در موسسه مبتکران شیمی تماس بگیرید. 

اطلاعات محصول

کشور تولید کننده: چین

بسته بندی: کیسه 25 کیلویی

درصد خلوص: 99/05%

cas no: 7722-76-1

آنالیز محصول برگه آنالیز

 

مونو آمونیوم فسفات چیست؟ 

مونو آمونیوم فسفات (Monoammonium phosphate) که به اختصار به آن MAP گفته می شود، ماده ای است با فرمول شیمیایی NH4H2PO4 است. کاربرد اصلی مونو آمونیوم فسفات (MAP) به عنوان کود در کشاورزی است. به دلیل محتویات بالای فسفر، یک کود فسفره محسوب می شود. نقش MAP به عنوان کود، افزایش رشد گیاه و ایجاد سلامتی است. حلالیت بالایی در آب دارد و در خاک مرطوب سریع حل می شود. بهترین زمان مصرف آن بهار و پاییز است.

این ماده به صورت پودر و یا کریستال های سفید رنگ تتراهیدرال است که در شرایط محیطی پایدار است. مونو آمونیوم فسفات در کشاورزی به عنوان کود گرانوله برای رفع کمبود نیتروژن و فسفر استفاده می شود. از نام های دیگر MAP می توان به آمونیوم فسفات مونو ببسیک و آمونیوم دی هیدروژن فسفات اشاره نمود. نقش آن به عنوان کود، ایجاد سلامتی و افزایش رشد گیاه است. حلالیت خوبی در آب دارد و به سرعت در خاک مرطوب حل می شود. بهترین زمان مصرف کود MAP در فصل بهار و پاییز است. این محصول نسبت به دی آمونیوم فسفات حاوی نیتروژن کمتر و فسفر بیشتری است. 

در شکل زیر فرم گرانولی و پودری این ماده نشان داده شده است :

مونو آمونیوم فسفات چیست

فرم پودری :

مونو آمونیوم فسفات پودری

از آنجایی که این ماده محتویات فسفر زیادی دارد به عنوان یک کود فسفره شناخته می شود. عمده کاربرد MAP استفاده به عنوان کود کشاورزی است ، اما علاوه بر آن می توان به استفاده در کپسول های خاموش کننده آتش نیز اشاره کرد.

خواص فیزیکی و شیمیایی MAP

فرمول شیمیایی NH4H2PO4
جرم مولی 115.025 g/mol
شکل ظاهری پودر و یا کریستال های سفید رنگ
بو بدون بو
نقطه ذوب 190 درجه سانتیگراد
حلالیت در 25°C: 40.4 گرم از آن در 100 گرم آب حل می شود. 

حلالیت کمی در اتانول دارد و در استون نامحلول است.

pH بین 4 تا 5

مقدار P2O5 در کود های این ماده با خلوص بالا چیزی در حدود 61 درصد می باشد. مقدار اسیدیته ی ملایم این ترکیب مانع از آزاد سازی NH3 به هوا می شود و آلودگی های زیست محیطی کمی را در پی خواهد داشت. 

روش تولید

تولید این ماده عموما از ترکیب NH3 و H3PO4 با نسبت های برابر صورت می گیرد. روش های مختلفی برای انجام این واکنش وجود دارد که در ادامه به دو مورد از آن ها اشاره خواهیم کرد:

  1. در این روش مواد اولیه با نسبت های برابر باهم واکنش داده و MAP تولید می شود، سپس محصول موجود به یک گرانولیتور فرستاده می شود و این ماده به صورت جامد تولید می گردد.
  2. روش دوم متشکل از یک راکتور لوله ای متقاطع است و گرمای حاصل از ترکیب آمونیاک و اسید فسفریک موجب تبخیر آب موجود و جامد شدن محصول مورد نظر می گردد.

یکی از مزایایی که تولید این کود نسبت به سایر کودهای فسفر دارد این است که می توان از فسفریک اسید با خلوص کمتر بهره برد و برخلاف سایر کودها نیازی به فسفریک اسید خالص نیست. درصد فسفر پنتا اکسید موجود در کود می تواند بر اساس میزان آلودگی های موجود در اسید بین 48 تا 61 درصد تغییر کند.

معمول ترین ترکیب درصد این کود عبارت است از 0-52-11، که در آن 11 درصد نیتروژن و 52 درصد فسفر پنتا اکسید (P2O5) است.

NH3 + H3PO4 ↔ NH4H2PO4   

همانگونه که مشاهده می شود واکنش فوق یک واکنش دو طرفه است، یعنی در دماهای بالا محصول فوق تجزیه شده و دوباره به مواد سازنده خود یعنی آمونیاک و فسفریک اسید تبدیل می گردد.

ویژگی ها

این ترکیب سال هاست که به عنوان یک کود مهم گرانوله شناخته می شود،کود مونو آمونیم فسفات این کود حلالیت خوبی در آب دارد و به سرعت در خاک های مرطوب حل می شود. در نتیجه به دلیل انحلال پذیری بالا می تواند به صورت محلول پاشی مورد استفاده قرار بگیرد و به سرعت موجب رفع کمبود عناصر مورد نیاز گیاه شود. پس از انحلال دو عنصر مهم موجود در کود (فسفر و نیتروژن) از هم جدا شده و یون های آمونیوم (+NH4) و فسفات (H2PO4) را تولید می کنند که در سلامت و رشد گیاه نقشی اساسی را ایفا می کنند.

استفاده از کودهای فسفاتی نظیر مونو آمونیوم فسفات با کاتیون همراه آمونیوم در خاکهای آهکی کارایی بالاتری دارد. که این افزایش کارایی ممکن است بدلیل شرایط نسبتاً اسیدی که آمونیوم در منطقه ریزوسفری گیاه ایجاد می­کند و باعث افزایش حلالیت بالای ترکیبات فسفاته در این ناحیه و در نتیجه جذب توسط گیاه می­ باشد. همچنین pH نزدیک 4 محیط اطراف کود در خاک این کود را برای استفاده در خاک های خنثی و یا دارای pH بالا مناسب می کند.

هنگامی که این کود با فسفریک اسید خالص تولید شود به آسانی به یک محلول شفاف تبدیل می شود که می توان آن را به صورت اسپری بر روی برگ ها پاشید و یا در هنگام آبیاری به آب افزود.

مقدار انحلال پذیری این ماده در آب چقدر است؟

در جدول زیر می توانید انحلال پذیری MAP را در آب با توجه به دماهای مختلف مشاهده نمایید:

دمای آب (درجه ی سانتی گراد) 0 10 20 30 40
انحلال پذیری (g/100g آب) 22.7 29.5 37.4 46.4 56.7

 

عواملی که بر قابل دسترس بودن و یا افزایش کارایی تاثیر دارد 

  • pH خاک:

بالاترین جذب توسط گیاهان در PH بین 6 تا 7 به صورتH2PO4 می ­باشد. فسفر در pH بالاتر ترکیبات کربناته و کلسیمی و در pH پایین ­تر با آهن و آلومینیوم واکنش داده و از دسترس گیاه خارج می ­شود.

  • تعادل بین سایر عناصر در گیاه:

سطح بهینه سایر عناصر در جذب این عنصر توسط گیاه موثر است. همچنین استفاده از کودهای آمونیوم در حلالیت ترکیبات فسفاته و جذب توسط گیاه موثر می­ باشد. همچنین کاربرد گوگرد باعث افزایش حلالیت و درنتیجه جذب فسفر در خاک های آهکی می­ شود.

  • میزان مواد آلی خاک:

با افزایش مواد آلی میزان فسفر در خاک بالا می­رود که این امر از طریق معدنی شدن شکل آلی آن و جذب آهن تو مواد آلی جهت جلوگیری از واکنش با ترکیبات فسفاته صورت می ­گیرد.

  • نوع رس:

خاک های با میزان رس بالا قدرت جذب و تثبیت بالای در مقایسه با خاک های شنی دارند. همچنین نوع رس نیز بر قدرت تثبیت تاثیر دارد.

  • رطوبت، دما، میزان تهویه و تراکم خاک:

جذب فسفر توسط گیاه با دمای پایین خاک و تهویه ضعیف خاک کاهش می یابد. کودهای که حاوی فسفر محلول در آب هستند به احتمال زیاد باعث افزایش رشد محصول در هوای سرد می شوند. رطوبت بیش از حد خاک یا تراکم خاک باعث کاهش اکسیژن خاک و کاهش هوادهی و فضای منافذ در ناحیه ریشه در نتیجه کاهش توانایی ریشه های گیاه در جذب فسفر خاک می شود.

  • سطح فسفر خاک:

به طور معمول پاسخ گیاهان به کود زمانی که آزمایش خاک مقدار فسفر کمتری را نشان می­دهد بیشتر می­ باشد. بنابراین جهت حفظ سطح بهینه فسفر خاک از کودهای فسفره استفاده می­ شود.

  • زمان و نحوه کاربر کود:

تثبیت فسفر با افزایش زمان بین فسفر محلول خاک و ذرات خاک افزایش می­ یابد. همچنین استفاده از روش مصرف ردیفی برای این کودها در خاکهای با ظرفیت بالا نیز باعث افزایش کارایی می­شود.

کاربردهای MAP

اصلی ترین کاربرد این ترکیب  به عنوان کود مونو آمونیوم فسفات در کشاورزی است که در ادامه به صورت مفصل خواهیم پرداخت اما این ماده در صنایع دیگری نیز کاربرد دارد که عبارتند از:

  • این ماده یه صورت خالص به عنوان افزودنی غذای حیوانات مورد استفاده قرار می گیرد. یون +NH4 سنتز شده و به پروتئین تبدیل می شود و همچنین یون H2PO4 نیز بسیاری از فرآیندهای متابولیکی در حیوانات را ساپورت می کند.
  • از کریستال های این ماده به دلیل خواص دوگانه ای که دارد در صنعت اپتیک به صورت گسترده ای استفاده می شود.

برای خرید مونو آمونیوم فسفات با شماره های موجود در سایت تماس حاصل فرمایید. 

نقش فسفر در گیاهان

فسفر یک ماده مغذی اساسی است که هم به عنوان بخشی از چندین ترکیب کلیدی سازه گیاه و هم به عنوان یک کاتالیز در تبدیل چندین واکنش بیوشیمیایی کلیدی در گیاهان شناخته می شود. این عنصر به ویژه به دلیل نقشی که در گرفتن و تبدیل انرژی خورشید به ترکیبات گیاهی دارد مفید می ­باشد.

فسفر یک جزء مهم DNA ، “واحد حافظه” ژنتیکی همه موجودات زنده است. همچنین این ماده جزء RNA است ، ترکیبی که کد ژنتیکی DNA را برای ساخت پروتئین ها و سایر ترکیبات ضروری برای ساختار گیاه ، عملکرد دانه و انتقال ژنتیکی ضروری می‌خواند. ساختارهای هر دو DNA و RNA توسط پیوندهای فسفر به هم مرتبط هستند. در گیاهان فسفر یک جزء مهم ATP ، “واحد انرژی” است. ATP در طول فتوسنتز ، فسفر در ساختار خود دارد و از ابتدای رشد گیاهچه تا تشکیل دانه و بلوغ فرآوری می شود. بنابراین ، فسفر برای سلامت عمومی و قدرت همه گیاهان ضروری است. برخی از فاکتورهای رشد خاص که با فسفر همراه بوده اند عبارتند از:

  • توسعه ریشه
  • افزایش ساقه و استحکام ساقه
  • بهبود شکل گیری گل و تولید بذر
  • یکنواخت تر و زودرس تر محصول
  • افزایش ظرفیت رفع نیتروژن N حبوبات
  • بهبود در کیفیت محصول

همچنین این عنصر می تواند باعث افزایش مقاومت در برابر بیماری های گیاهی شود.

علائم ظاهری کمبود فسفر در گیاه

تشخیص کمبود فسفر از نظر کمبود نیتروژن یا پتاسیم دشوارتر است. محصولات زراعی معمولاً علائم آشکاری از کمبود فسفر به غیر از یک لکه دار شدن کلی گیاه در زمان رشد زودرس نشان نمی دهند. تا زمانی که علائم کمبود قابل تشخیص و رویت باشد ، ممکن است برای اصلاح در محصولات سالانه خیلی دیر شود. فسفر در گیاهان بسیار متحرک است و در صورت کمبود ، ممکن است از بافت گیاه قدیمی به مناطق جوان و فعال در حال رشد منتقل شود. در نتیجه ، پاسخ های رویشی اولیه به کمبود فسفر اغلب مشاهده می شود. همچنین در گیاه بالغ ، فسفر به مناطق پرنیاز گیاه منتقل می شود ، جایی که برای تشکیل دانه ها و میوه نیاز به انرژی بالایی است سپس کمبودهای فسفر در اواخر فصل رشد بر رشد دانه و بلوغ طبیعی محصول تأثیر می گذارد.

علائم کمبود فسفر در گیاه و نیاز آن به مونو آمونیوم فسفات

بنابراین درصد کل مقدار هر ماده مغذی جذب شده برای فسفر در اواخر فصل رشد نسبت به نیتروژن یا پتاسیم بیشتر است.

علائم کمبود فسفر در گیاه

برخی از محصولات زراعی ، مانند ذرت ، در صورت کمبود فسفر ، تغییر رنگ غیر طبیعی نشان می دهند. گیاهان معمولاً به رنگ تیره مایل به سبز و یا دارای برگ و ساقه به رنگ مایل به زرد یا بنفش است.

نحوه مصرف مونو آمونیوم فسفات

در ادامه نحوه مصرف این کود را بررسی می کنیم:

  • هیچگونه احتیاط خاصی در مورد استفاده از محصول فوق وجود ندارد.
  • خاصیت اسیدی کمی که این کود دارد باعث کاهش احتمال نشت NH3 در هوا می گردد و همچنین می توان این کود را بدون توجه به خطرات NH3 در مجاورت جوانه ها قرار داد.
  • زمان استفاده از کود مونو آمونیوم فسفات به صورت محلول پاشی و یا کود آبیاری نباید با کودهای حاوی کلسیم و منیزیم ترکیب شود.
  • این کود را می ­توان در نزدیکی دانه در زمان کشت به صورت ردیفی بدون محدودیت مکانی قرار دارد
  • روش معمول دیگر استفاده از این ماده پخش کردن آن بر روی سطح خاک و مخلوط کردن آن با خاک از طریق شخم زدن زمین است.
  • این ماده دارای شرایط خوبی جهت حمل و نگهداری است.
  • برخی از ناخالصی ها (همانند آهن و آلومینیوم) به صورت طبیعی به عنوان تهویه کننده و بازدارنده کیکی شدن عمل می کنند.

همچنین این ماده به صورت بسیار خالص ممکن است به تهویه و مراقبت بیشتر در هنگام حمل و نقل نیاز داشته باشد.

زمان و مقدار مصرف

فصول مورد استفاده: بهار، پاییز

گیاهانی که اغلب به این کود احتیاج دارند: چغندر، سیب زمینی، گل ،آفتابگردان، سیلاژ ذرت، ذرت، چاودار، گندم، جو دوسر، سویا، کلزا

برای توصیه صحیح کودی (تعیین نوع، میزان، زمان و نحوه مصرف کودها ) در گیاهان زراعی استفاده از آزمون خاک و در گیاهان باغی علاوه بر تجزیه خاک و آب آبیاری ، تجزیه برگ و گاهی میوه مناسب ترین روش می باشد.

توصیه عمومی کود برای غلات (گندم و ذرت)

عموما توصیه کودهای فسفره براساس آزمون خاک و گیاه صورت می گیرد. حد بحرانی فسفر در خاک برای غلات 12 الی 15 و برای ذرت حدود 15 میلی گرم بر کیلوگرم می باشد. اگر فسفر قابل استفاده در خاک کتر از 5 میلی گرم بر کیلوگرم باشد مقدار 150 کیلوگرم در هکتار، اگر مقدار فسفربین 5 تا 10 میلی گرم بر کیلوگرم باشد 100 کیلوگرم در هکتار و در صورتی که مقدار فسفر بین 10 تا 15 میلی گرم بر کیلوگرم باشد مقدار 50 کیلو در هکتار کود MOP  لازم می­ باشد. و اگر مقدار فسفر خاک بالاتر 15 میلی گرم بر کیلوگرم باشد نیاز به مصرف کودهای فسفره نیست. لازم به یادآوری است که مصرف کودهای  فسفاته برای محصولات زراعی حتما باید قبل از کشت به صورت جاگذاری عمقی (ردیفی به کمک بذر کار یا پخش سطحی سپس شخم سطحی) باشد.  

توصیه عمومی برای درختان میوه

توصیه کودی براساس آزمون خاک در درختان میوه بر عکس محصولات زراعی کاربرد چندانی ندارد بلکه تجزیه خاک و آب به عنوان مکملی برای تجزیه برگ خواهد بود. مصرف این کود در باغات معمولا به صورت مصرف خاکی یا چالکود به میزان 100 کیلوگرم در هکتار  در اواخر زمستان همراه با سایر کودها بخصوص کود آلی می­ باشد.

مزایای استفاده از این کود

باعث افزایش فشار تورگر و مقاومت گیاه در برابر تنش و بیماری های مختلف می شود. این ماده رشد جوانه ها را در زمانی که گیاهان از شرایط نامساعد مانند فشار کم و نور کافی رنج می برند تحریک می کند، علاوه بر این ماده ی فوق باعث شکوفه زدن و افزایش میوه دهی گیاه نیز می شود. استفاده از مونو آمونیوم فسفات سبب بهبود رنگ محصولات و بهبود ذخیره سازی مواد مغذی در آن ها نیز می شود.

همانطور که از ساختار شیمیایی این ماده نیز مشخص است، در این ترکیب عنصر فسفر در مولکول هایی با زنجیره های طولانی قرار دارد که سبب بهبود جذب این عنصر توسط گیاهان می شود و  فرآیندهای غیرفعال نمودن فسفر در خاک را مهار می کند. این کود جذب بالایی توسط گیاه دارد و مواد باقی مانده ای که سبب کاهش باروری خاک شود از خود به جای نمی گذارد.

بازار جهانی خرید مونو آمونیوم فسفات:

فسفات های آمونیوم عموما به عنوان کود مورد استفاده قرار می گیرند و می توانند کمبود نیتروژن و فسفر گیاه را بر طرف نمایند. مصرف جهانی این ماده به شدت تحت تاثیر رشد و افزایش جمعیت قرار دارد. پیش بینی می شود در بازه ی زمانی سال های 2014 تا 2024 این ماده شاهد رشد 2.3 درصدی باشد.

بازار جهانی آمونیوم فسفات

کشور چین بزرگترین صادر کننده، تولید کننده و مصرف کننده ی این ترکیب به شمار می رود. با ابن حال در 5 سال گذشته آفریقا و کشور ها خاورمیانه بیشترین رشد را در میزان تولید این ترکیب از خود نشان داده اند. برای خرید مونو آمونیوم فسفات با کارشناسان ما در واحد فروش تماس حاصل فرمایید. 

قیمت MAP

قیمت این محصول شیمیایی در بازار همانند سایر مواد شیمیایی تحت تاثیر مواردی مانند عرضه و تقاضای بازار، قیمت مواد اولیه، قیمت ارز و … است. اگر قصد خرید مونو آمونیوم با بهترین کیفیت و قیمت را دارید با واحد فروش ما تماس حاصل نمایید. 

 

 

سوالات متداول

زمان مصرف کود مونو آمونیوم فسفات چه موقع است؟

بهترین زمان مصرف این کود در فصل بهار و پاییز است.

تفاوت دی آمونیوم فسفات و مونو آمونیوم فسفات در چیست؟

تفاوت اصلی DAP و MAP در درصد مقادیر نیتروژن و فسفر است. DAP حاوی 18  درصد نیتروژن و 46 درصد فسفر و MAP حاوی 10 درصد نیتروژن و 50 درصد فسفر است.

قیمت کود مونو آمونیوم چقدر است؟

برای اطلاع از قیمت این محصول با کارشناسان واحد فروش موسسه مبتکران شیمی تماس حاصل فرمایید.

منابع

(n.d.). Retrieved April 13, 2019, from https://www.cropnutrition.com…

National Center for Biotechnology Information. PubChem Database, CID=24402, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/24402 (accessed on Apr. 13, 2019)

https://www.cropnutrition.com…-phosphate

5/5 (1 Review)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *