مونو پروپیلن گلیکول
پروپیلن گلیکول | فروش و خرید مونو پروپیلن گلیکولReviewed by 02177641136 on Oct 2Rating: 4.5

پروپیلن گلیکول چیست؟ این ماده یک الکل انحلال پذیر در آب است که به عنوان حلال در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. نداشتن رنگ و بو ، نقطه جوش بالا ، حلالیت خوب در آب و عدم سمیت باعث شده است که از این ماده به صورت گسترده به عنوان حامل ، حلال ، رقیق کننده و …. در تولید مواد غذایی خوراکی ، دارو ، مواد آرایشی ( عطر و … )، مواد بهداشتی (شامپو و …. ) و همچنین ضد یخ استفاده شود. در ادامه این متن به خواص ، روش تولید ، کاربرد ها ، عوارض و سایر موارد در مورد این ماده پرداخته شده است . برای خرید مونو پروپیلن گلیکول و استعلام قیمت محصول با ما در تماس باشید.

فروش:

در حال حاضر موسسه ی مبتکران شیمی به عنوان یکی از تامین کنندگان محصولات شیمیایی کشور، طیف گسترده ای از مواد شیمیایی صنعتی را از برندهای معتبر در اختیار تولید کنندگان قرار می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر از روش های زیر با ما در ارتباط باشید.

خرید مونو پروپیلن گلیکول:

جهت آگاهی از نحوه ی فروش این محصول و ثبت سفارش با کارشناسان ما در واحد فروش موسسه مبتکران شیمی در ارتباط باشید.

تلفن تماس تلفن تماس:

021-77657131

021-77641136

021-77649244

کشور تولید کننده: کره جنوبی

بسته بندی: بشکه 215 کیلویی

انحلال پذیری: محلول در آب

قیمت مونو پروپیلن گلیکول :

 برای آگاهی از قیمت با کارشناسان فروش ما در تلگرام mbkchemical@ و واتس آپ درارتباط باشید: 

تماس در تلگرام و واتس اپ    09198991006
              09198991007
              09198991008

 ارتباط با کارشناس فنی:  با تلگرام   mbkchem@  درارتباط باشید. 

معرفی

محصول فوق با فرمول شیمیایی C3H8O2 مایعی بی رنگ و بی بو است که می تواند به عنوان افزودنی مجاز تحت شرایط خاص به صورت مستقیم به مواد غذایی اضافه شود، همچنین در بسیاری از موراد به صورت غیر مستقیم نیز مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این در به طور وسیعی در صنایع آرایشی و بهداشتی، مواد شوینده و همچنین صنایع دارویی کاربرد دارد.

با اینکه این ماده به صورت کلی سمی نیست و به عنوان ماده ای امن شناخته می شود اما در مواردی مشاهده شده است که داشتن تماس پوستی و یا استنشاق این ماده مشکلاتی را برای برخی از افراد به وجود آورده است. توصیه می شود پیش از استفاده حتما برگه MSDS محصول را مطالعه نمایید.

خواص فیزیکی و شیمیایی :

فرمول شیمیاییC3H8O2
نام آیوپاک1و2 پروپاندیول (1,2-propanediol)
خواص فیزیکیمایع، بی‌رنگ ، شفاف ، روغنی ، بی‌بو و بی‌مزه
جرم مولی76,09 g/mol
حلالیتبه خوبی در آب حل شده و جاذب رطوبت است

کاربرد

 این ترکیب شیمیایی به خاطر خواص ویژه مانند حلالیت خوب در آب، توانایی حل کردن بسیاری از چربی ها و بی رنگ و بی بو بودن ، در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد:

مواد غذایی:

این ماده معمولا به عنوان یک افزودنی به مواد غذایی اضافه می شود و سبب بهبود بافت، طعم ، مزه و… محصول نهایی می شود.

از مزایای استفاده از این ترکیب در مواد غذایی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • آنتی کیکینگ : به جلوگیری از به هم چسبیدگی مواد غذایی مانند پنیر های رنده شده و پودر سوپ های آماده کمک می نماید.
  • آنتی اکسیدان : با محافظت از مواد غذایی در برابر اکسیژن آن ها رادر برابر اکسیداسیون حفظ می نماید و سبب ماندگاری بیشتر آن ها می شود.
  • تقویت کننده ی خمیر : باعث تقویت نشاسته و گلوتن در خمیر و قوام بیشتر آن می گردد
  • حامل : سایر مواد افزودنی یا مواد مغذی مانند رنگ ها ، طعم دهنده ها یا آنتی اکسیدان ها را در خود حل می کند
  • نگهدارنده مواد غذایی توتون و تنباکو
  • عامل پایدار کننده امولسیون (امولسیفایر ): این خاصیت از جدا شدن روغن و سرکه در ترکیباتی مانند سس سالاد جلوگیری می کند.
  • نگهداری رطوبت : به مواد غذایی مانند مارشمالو، آجیل، نارگیل و… کمک می کند تا رطوبت خود را حفظ نمایند و از خشکی آن ها جلوگیری به عمل آورد
  • عامل جذب رطوبت : از تبخیر مواد غذایی جلوگیری می کند

چه محصولاتی حاوی این ماده می باشند؟

 در کنار کاربرد های ذکر شده بالا از پروپیلن گلیکول خوراکی به عنوان ماده ی افزودنی در محصولات غذایی متنوع مانند :سس سالاد، بستنی بدون چربی، رنگ های غذایی، ذرت بوداده،خامه ی ترش و کیک ، افزودنی به نوشیدنی ها و آبنبات ها همچنین پایدار کننده، ضخیم کننده و بهبود دهنده ی بافت مواد غذایی نیز استفاده می شود.

 

 

donuts propylene glycol 870×484 768×374 1

 

طبق آزمایشات صورت گرفته مونو پروپیلن گلیکول به عنوان ترکیبی امن برای استفاده در تولید مواد غذایی شناخته می شود و میزان مجاز استفاده از آن در محصولات مختلف به شرح جدول زیر است : 

 

مونو پروپیلن گلیکول خوراکی

همانگونه که در جدول قابل مشاهده است ، حد مجاز استفاده از این ماده در نوشیدنی های الکلی 5% ، در شیرینی 24% ، در محصولات لبنی که به صورت یخ زده استفاده می شوند 2.5% ، میزان استفاده در طعم دهنده ها به میزان 97 % ، در آجیل 5% و در مابقی غذاها 2 % است. 

 

لوازم آرایشی  و بهداشتی:

  • این ماده به عنوان یک عامل نرم کننده و ملین در لوازم آرایشی و دارویی کاربرد دارد. به خصوص از پروپیلن گلیکول برای مو استفاده زیادی می شود.
    ساخت کرم ها و لوسیون و ضد آفتاب
  • حلال بسیاری از مواد دارویی مانند دیازپام و لورازپام . و به طور کلی در داروسازی کاربرد فراوانی دارد.
  • حلال مواد معطر
  • شوینده ها و ضدعفونی کننده ها

 

 

پروپیلن گلیکول در شامپو

 

ضدعفونی کننده های دست

همانگونه که مشاهده کردیم در بحبوحه شیوع ویروس کرونا علاوه بر ماسک و دستکش،  ضدعفونی کنند های دست نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار شدند. روشهای ساده و کاربردی برای تهیه مواد ضد عفونی کننده توسط سازمان بهداشت جهانی ارائه گردیده است. به عنوان مثال با استفاده از موادی همچون اتانول و گلیسیرین، به همراه آب می توان ترکیبی برای ضد عفونی تولید کرد. البته برای حصول نتیجه مطلوب و جلوگیری از آسیب به پوست، استفاده از ترکیباتی مانند آب اکسیژنه و محصول فوق با نام اختصاری PG توصیه شده است. این ماده به دلیل توانایی در جذب رطوبت از تبخیر سریع الکل جلوگیری کرده و سطح پوست را مرطوب نگه می دارد. 

اما دلیل استفاده از این ماده در تولید ضدعفونی کننده های پوست چیست؟

سازگاری این ماده وعدم آسیب آن به پوست باعث استفاده از این ترکیب در محصولات ضد عفونی کننده گردیده است . دلیل این کاربرد را می توان خواص زیر دانست:

جذب آب: طبق مطالعات، این ماده می تواند در غلظت های پایین به عنوان یک هومکتانت عمل نماید. به این معنی که  به آب می چسبد و در لایه های بیرونی پوست، سبب هیدراتاسیون و حفظ رطوبت می گردد. با توجه به لزوم حفظ رطوبت پوست به خصوص در تولید مواد آرایشی و بهداشتی و همچنین مواد ضدعفونی کننده و شوینده ، این خاصیت پروپیلن گلیکول را به یکی از پراستفاده ترین مواد شیمیایی در صنایع ذکر شده تبدیل کرده است .

مرطوب کننده: این ماده می تواند موجب ایجاد رطوبت و نرمی  پوست شود. عدم چسبندگی پوست و ایجاد حس سبکی در کرم های استفاده شده از این ماده از مزایای آن به حساب می آید.

مناسب برای پوست های خشک و دارای چروک: با افزایش سن ، رطوبت طبیعی پوست (NMF) کمتر شده و خشک و چروک می گردد. محصول فوق با حفظ آب روی پوست، میزان خشکی و چروک آن را به حداقل می رساند .

 برای پوست های حساس و پر آکنه: این ترکیب مانع از بین رفتن رطوبت روی پوست می شود ، چرب نبوده و می تواند برای پوست های آکنه ای مناسب باشد.

افزاینده میزان نفوذ: این ماده با اثر بخشی بر روی سایر مواد شیمیایی موجود در لوازم آرایشی می تواند سبب بهبود عملکرد آن ها شود.

باید توجه نمود که اتیلن گلیکول(سمی و پر استفاده در ضد یخ ها) را با پروپیلن گلیکول ( غیر سمی و پرکاربرد در لوازم آرایشی و مواد غذایی) اشتباه نگیرید. این دو ماده از نظر ساختار و کاربرد به کلی متفاوت می باشند.

 

صنعتی:

  • مونو پروپیلن گلیکول جایگزین اتیلن گلیکول در سیستم های خنک کنندگی مدرن و کاربردهای ضد یخ می باشد.
  • به عنوان حلال رنگ ها،  حل کننده نیکوتین در سیگارهای الکترونیکی ، در سنتز مواد شیمیایی مختلف نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
  • حلال رنگ های غیر قابل حل در آب
  • استفاده به عنوان روغن هیدرولیک برای مجموعه سیستم های هیدرولیکی
  • کاربرد به عنوان مونومر در تهیه پلی استر ها

تولید ضدیخ 

پروپیلن گلیکول در ترکیب با آب محلولی با نقطه انجماد پایین به وجود می آورد، از همین رو در ساخت ضدیخ ها مورد استفاده قرار میگیرد. بسیاری از ضدیخ ها که در رادیاتور اتومبیل ها مورد استفاده قرار می گیرند حاوی این ماده به همراه آب، مواد خوردگی و برخی افزودنی های دیگر هستند. همچنین از این ترکیب برای جلوگیری از یخ زدگی در هواپیماها نیز استفاده می شود.

در چند سال گذشته PG در نسل جدید ضدیخ ها با اتیلن گلیکول جایگزین شده است. این تغییر به دلیل بهتر بودن PG نسبت به اتیلن گلیکول نیست، تنها عامل کمتر بودن میزان سمیت آن است. اتیلن گلیکول بسیار سمی بوده  و هنگامی که بلعیده شود باعث تولید کریستال های کلسیم اگزالات می شود. این کریستال ها در قلب، کلیه و ریه ها تشکیل می شوند که می تواند آسیب هایی دائمی به بدن وارد کند. طعم شیرین و بوی مطبوع اتیلن گلیکول باعث شده است که کودکان و حیوانات به صورت اتفاقی ضدیخ های حاوی این ماده را مصرف نمایند.

 

داروسازی

محصول فوق در طیف وسیعی از داروها به عنوان تثبیت کننده و حلال مورد استفاده قرار می گیرد. امتزاج این ماده با آب آن را قادر می سازد تا به عنوان حلال در فرمولاسیون های دارویی به کار برده شود.

پروپیلن گلیکول در دارو سازی

در داروهای تزریق وریدی PG به بدن کمک می کند تا مواد شیمیایی راحت تر جذب کند. با وجود اینکه نگرانی هایی در مورد سمیت این ماده وجود دارد، باید توجه نمود که هنگام ورود به بدن به کریستال های بی ضرر تبدیل می شود.

سیگارهای الکتریکی

سگیارهای الکتریکی به عنوان جایگزین هایی برای سیگار شناخته شده و مناسب کسانی هستند که خواهان ترک هستند. در این سیگارها چند نوع مایع به همراه نیکوتین وارد بدن شخص می شود. که عمدتا  گلیسیرین گیاهی و محصول فوق هستند.

پروپیلن گلیکول در سیگارهای الکتریکی

کاربرد در دامپزشکی

در دامپزشکی از MPG برای درمان بیماری کتوز ( بالا بودن مواد کتونی در خون ، شیر و یا ادرار دام ) استفاده می کنند. گاو ها پس از زایمان دچار کمبود انرژی می شوند که همین عامل باعث کم بودن شیر و ابتلا به کتوز می گردد. برای درمان این بیماری از PG استفاده می شود که  میزان شیر را افزایش می دهد ، چربی شیر کاهش پیدا می کند و درصد پروتئین آن بدون تغییر باقی می ماند. 

تولید

برای اولین بار Wurtz در سال 1859 با هیدرولیز پروپیلن گلیکول دی استات توانست این ماده را تهیه کند . در سال 1931 شرکت Carbide and Carbon Chemicals Corp برای اولین بار این ماده را به صورت تجاری تولید کرد . در این روش ابتدا با استفاده از  فرآیند کلروهیدرین ،PO تولید شده و سپس با هیدرولیز به گلیکول تبدیل می شود.

در اواسط دهه 1930 میلادی شرکت Du Pont واحد فشار بالای هیدروژناسیون روغن نارگیل را راه اندازی کرد که در طول انجام این فرآیند ، propylene glycol به عنوان محصول جانبی تولید می شد . پذیرفته شدن این محصول به عنوان جایگزین مناسب برای گلیسرول در تولید مواد دارویی و کمبود آن در طول جنگ جهانی دوم باعث تاسیس کارخانه های جدیدی توسط شرکت های “Dow chemicals” و “Wyandotte Chemical” شد.

تمامی تولیدات تجاری این ماده توسط هیدرولیز غیر کاتالیستی PO در دما و فشار بالا انجام می شود. این واکنش در حضور مقادیر اضافی آب صورت می گیرد و محصول نهایی دارای خلوص 90% از پروپیلن گلیکولهاست (مونو- دی -تری) . راکتور هیدراسیون در دمای 120-190 درجه سانتی گراد و فشار 2170 کیلو پاسکال کار می کند. پس از کامل شدن فرآیند هیدراسیون ، آب اضافی در اواپراتورها و برج های خشک کن خارج شده و سپس ترکیبات در برج تقطیر تحت خلا خالص می شوند .

 

تولید پروپیلن گلیکول

تولید پروپیلن اکساید

پروپیلن اکسید نیز توسط فرآیند کلروهیدرین ، و یا فرآیند پروکسیداسیون (محصول جانبی ) تولید می شود . در فرآیند کلروهیدرین، کلر، پروپیلن و آب با یکدیگر برای تولید پروپیلن کلروهیدرین ترکیب می شوند که بعدا با یک باز واکنش داده تا اکسید تولید شود. 

عوارض 

مطابق با سازمان غذا و داروی آمریکا، پروپیلن گلیکول به طور کلی به عنوان یک ماده ی امن برای استفاده به عنوان افزودنی تحت شرایط خاص در نظر گرفته می شود. با این حال، قرار گرفتن در معرض غلظت های بالا و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض مقادیر پایین این ترکیب شیمیایی ممکن است منجر به ایجاد علائم آلرژیک جزئی و همچنین مشکلات سلامتی شدید گردند.

سمیت این ماده بسیار پایین است و هنوز ارتباطی بین مونو پروپیلن گلیکول و سرطان ، آسیب دیدن ژن ها و یا ایجاد مشکلات باروری مشاهده نشده است و هنوز مرگ و میری ناشی از این ماده گزارش نشده است .

با این حال ، مصرف دوزهای بالا باعث ایجاد اسید لاکتیک می شود که می تواند منجر به اسیدی شدن خون و نارسایی کلیه شود. نشانه اصلی مسمومیت اختلال در سیستم عصبی مرکزی است که منجر به کاهش تنفس ، کاهش ضربان قلب و کاهش هشیاری می گردد.

 

MSDS

برخی از عوارض جانبی و خطرات بهداشتی این ماده ی شیمیایی در زیر ذکر شده است . جهت کار با این ماده شیمیایی مطالعه MSDS آن توصیه می شود. 

سمیت دهانی

مصرف مکرر این ماده باعث تهوع و استفراغ در برخی افراد میشود.
قورت دادن باعث ناهنجاری های موقت یا دائم در عملکرد قلب ، کبد و کلیه ها میشود.

پوست

قرار گرفتن در معرض این ماده منجر به خارش پوست  همراه با تحریک آن

  • شستشوی ناحیه ای از پوست که در معرض این ماده قرار گرفته با آب باعث رهایی از این ماده و تسکین پوست می گردد

استنشاق

استنشاق طولانی مدت باعث درد و ناراحتی در قفسه سینه میشود.

  • عامل خطرناکی برای بیماری آسم و سایر مشکلات حاد تنفسی  میباشد.
  • این ماده به فرم مایع یا بخار ممکن است باعث حساسیت خفیف چشم و قرمزی و درد چشم شود . برای رفع این مشکل باید سریعا محل آلوده را با آب شستشو دهید.

حمل و نقل و نگهداری

این محصول را می توان در مخازنی از جنس فولاد زنگ نزن و یا فولاد با درصد کربن کم نگهداری و حمل کرد .

جهت سفارش و خرید پروپیلن گلیکول و اطلاع از قیمت های این ماده با ما در مبتکران شیمی تماس حاصل فرمایید. 

موسسه ی مبتکران شیمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *