کود NPK

کود کامل (NPK) یکی از محبوب ترین کود های شیمیایی بوده که برای تامین عناصر اصلی مورد نیاز رشد گیاه در هر شرایطی می توان از آن استفاده کرد. همانطور که از اسم آن مشخص است این کود حاوی عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم با نسبت های مختلف است که جهت پخش آسان در مزارع و باغات معمولاً به شکل گرانول استفاده می شود. اما دلیل نامگذاری کود کامل چیست؟ در واقع، دلیل این نامگذاری این است که سه عنصر ذکر شده موجود در این کود در تمامی مراحل سه گانه کاشت، داشت و برداشت مورد نیاز گیاه هستند و وجود آنها در یک منبع، مزیت ویژه ای است که نیاز به چند کود مختلف را برطرف می کند. در ادامه، این محصول، زمان و نحوه استفاده از آن را  بررسی می کنیم. جهت خرید و فروش کود کامل NPK با ما در موسسه مبتکران شیمی در ارتباط باشید.

خرید کود کامل NPK

شما می توانید جهت اطلاع از نحوه ی فروش این محصول و ثبت سفارش به لینک زیر مراجعه کنید:

فروش کود کامل NPK 

در حال حاضر موسسه ی مبتکران شیمی به عنوان یکی از تامین کنندگان محصولات شیمیایی کشور, طیف گسترده ای از مواد شیمیایی آزمایشگاهی، صنعتی و انواع کودهای شیمیایی را از برندهای معتبر در اختیار تولید کنندگان و کشاورزان قرار می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با همکاران ما در ارتباط باشید.

تاریخچه تولید کود کامل چیست؟

در سال های اخیر شرکت های تولید کننده در زمینه تولید کودهای شیمیایی باتوجه به نیاز کشاورزان به عناصر غذایی برای گیاهان طی تحقیقات انجام شده یک کودی که حاوی سه عنصر ضروری اولیه مورد نیاز گیاهان است تولید کرد که به آن کود کامل و یا متعادل می گویند. این تکنیک ترکیب با استقبال خوبی در بازار روبه رو شد، بنابراین به دنبال آن انواع کود کامل با نسبت های دیگر، از جمله 20.20.20 ، 5.5.5 ،10.5.5  15.15.15 و غیره تولید شدند که هرکدام از این اعداد به ترتیب از چپ به راست بیانگر مقدار نیتروژن ، فسفر و پتاسیم است. اخیرا کودهای کامل با توجه به نیاز گیاه به عناصر NPK در نسبت های مختلف تولید می شود.

دسته بندی کودها :

روش های مختلفی برای تقسیم بندی کودها وجود دارد. یکی از این روش ها تقسیم بندی براساس تعداد مواد و یا عناصر تشکیل دهنده است که در این قسمت به شرح آن می‌پردازیم :

  • کود ناقص: این کودها دارای یک الی دو مورد از این عناصر هستند.
  • کود کامل: این کودها همه‌ی عناصر اولیه مورد نیاز گیاهان را دارند.

کود ناقص

این کودها فقط یک یا دو ماده مغذی اصلی را تأمین می کند. که معمولاً با نام شیمیایی آن ماده شناخته می شود. به عنوان مثال سوپر فسفات که نمونه ای از کود ناقص است. فرمول آن 0-20-0 است و آن را به یک منبع عالی فسفر تبدیل می کند. کودهای ناقص معمولاً برای اهداف خاص مورد استفاده قرار می گیرند، این کودها معمولاً ارزانتر از کودهای  NPK هستند.

عناصر ضروری کود کامل

معمولا، انواع کود کامل NPK به دو دسته تقسیم می شوند:

  • ماکرو
  • میکرو

کود های ماکرو حاوی عناصر اصلی و حیاتی جهت رشد گیاه بوده و میزان مصرف آنها معمولا بیشتر است.

کود کامل ماکرو باید شامل سه عنصر اساسی باشد:

  • نیتروژن ، که باعث رشد برگ و ساقه می شود
  • فسفر ، که به رشد گل و همچنین تقویت ریشه و ساقه کمک می کند
  • پتاسیم، که به رشد ریشه کمک می کند و همچنین باعث مقاومت گیاه در برابر تنش ها خشکی و شوری می شود

علاوه براین عناصر این کودها در ترکیب خود می توانند شامل سایر عناصر ثانویه ازجمله گوگرد، کلسیم و منیزیم و همچنین عناصر میکرو مانند روی و آهن باشند.

همچنین این کودها را می توان به صورت ترکیبی همراه با کودهای آلی تولید نمود. زیرا که کودهای آلی باعث بهبود وضعیت فیزیکی و بیوشیمیایی خاک می شوند و به دنبال آن در جذب عناصر توسط گیاهان نقش موثری دارد.

عناصر مورد نیاز گیاه

تقسیم بندی کودها براساس شکل و نحوه مصرف

  • گرانول
  • مایع

 همچنین می توان این کودها را به صورت پخش سطحی ، محلول پاشی و کودآبیاری مورد استفاده قرار داد.

NKP کود

بهترین زمان استفاده از کود کامل :

بهترین زمان مصرف برحسب نوع گیاه و نیازهای که آن محصول به عناصر غذایی و همچنین مقدار عناصر موجود در خاک طی آنالیزهای صورت گرفته متفاوت است. این کودها را می توان با نسبت های مختلف در زمانهای مختلف به کار برد. به عنوان مثال کود کامل NPK که دارای مقدار فسفر بالای می باشند را می توان همراه با کشت استفاده نمود. و یا آن دسته ای که دارای مقدار نیتروژن بالاتری باشند را می توان در زمانهای نیاز گیاهان به نیتروژن مصرف نمود.

این کودها را نباید در زمان گلدهی درختان مصرف نمود.

مصرف به صورت محلول پاش می تواند در زمان تورم جوانه ها، مرحله فندقی شدن و مرحله بعد از برداشت برای تامین مقدار عناصر از دست رفته گیاه و ذخیره آنها جهت تغذیه در زمان خواب درخت مفید باشد.

نحوه مصرف

نحوه مصرف این کودها باتوجه به نوع محصول مورد استفاده مختلف می باشد. که می توان از آن به شکل های  پخش سطحی در زمان کشت برای محصولات زراعی ، به صورت محلول پاشی برای محصولات باغی و گل های آپارتمانی و نیز به صورت کود آبیاری در محصولات گلخانه ای و کشت های هیدروپونیک استفاده کرد.

ویژگی

  • همانطور که پیشتر نیز بیان شد مهمترین ویژگی محصول فوق وجود عناصر ضروری در یک ترکیب است که نیاز به استفاده از چند کود را تا حد بسیار زیادی کم می کند.
  • کاهش هزینه های حمل ونقل و نیروی انسانی به دلیل وجود چند نوع عنصر در یک ترکیب
  • انعطاف پذیری نسبت عناصر حیاتی(N,P,K) موجود در این کود موجب می شود بتوان از آن در تمامی مراحل رشد گیاه و بر اساس شرایط خاک منطقه استفاده کرد
  • در بعضی از ترکیبات به دلیل همراه بودن با مواد آلی باعث بهبود خصوصیات فیزیکی و بیوشیمیایی خاک می شود

معایب 

  • مختص محصولات خاص می باشد و نمی توان از یک نمونه برای همه محصولات استفاده نمود.
  • این کودها برای خاک ها با آنالیزهای خاص هستند و نمی توان از یک نمونه برای همه خاک ها با شرایط مختلف استفاده نمود.
  • به دلیل همراه بودند چند عنصر در این ترکیب نمی توان از آن به صورت سرک استفاده کرد.

منابع

https://www.maximumyield.com/definition/26/complete-fertilizer

https://www.fertilizer.org//images/Library_Downloads/2016_ifa_reetz.pdf

http://utbfc.utk.edu/Content%20Folders/Forages/Fertilization/Publications/PB1637.pdf

جهت خرید و فروش کودهای شیمیایی با مبتکران شیمی در ارتباط باشید.

5/5 (1 Review)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *