دی اتانول آمین
دی اتانول آمین چیست؟ |خرید و فروش دی اتانول آمینReviewed by 02177641136 on Oct 2Rating: 5.0

دی اتانول آمین (DEA) کاربرد های مهمی دارد که در این مقاله سعی بر معرفی این محصول شده است. در ادامه با خواص و کاربرد های این ماده بیشتر آشنا خواهید شد. مشخصات این محصول (نقطه انجماد و… )،msds ، آنالیز و مشتقات (کوکامید، متیل و…) آن را در ادامه می توانید مشاهده نمایید.جهت اطلاع از قیمت ها و ثبت سفارش و همچنین فروش خرید دی اتانول آمین شازند با مشاوران ما در ارتباط باشید.

.

فروش دی اتانول آمین | DEA :

موسسه ی مبتکران شیمی این افتخار را دارد که شما صنعتگران عزیز کشور را برای تهیه ی مواد شیمیایی دلخواهتان همراهی کند و آن را در کمترین زمان ممکن به دستتان برساند تا خریدی مطمئن را تجربه نمایید.

.

خرید دی اتانول آمین |DEA :

شما می توانید برای تهیه و خریداری این محصول و کسب اطلاعات بیشتر با ما در مبتکران شیمی تماس حاصل فرمایید:

   تلفن تماس:

021-77657131

021-77641136

021-77649244

021-77641217

.

کشور تولید کننده: ایران

 بسته بندی:  بشکه 230 کیلویی

 درصد خلوص : در دو گرید 98.5% / 85%

قیمت دی اتانول آمین | DEA :

برای آگاهی از قیمت با کارشناسان فروش ما در تلگرام mbkchemical@ و واتس اپ در ارتباط باشید:

  09198991006
            09198991007
            09198991008

ارتباط با مسئول فنی: با تلگرام mbkchem@ درارتباط باشید. 

 

برگه آنالیز نمونه محصول

.

آنالیز دی اتانول آمین

 

خواص و ویژگی ها

این ماده که به نام DEA هم شناخته می‌شود مایعی بی‌رنگ یا جامدی کریستالی به رنگ سفید و دارای بویی مانند ماهی فاسد شده یا آمونیاک است. این ماده که در گروه مواد آلی دسته‌بندی می‌شود دارای هر دو گروه آمین ثانویه و دی اُل (الکل) (دی الکل‌هایی که دارای دو گروه هیدروکسیل در مولکول خود هستند.) در ترکیب خود است. این محصول جاذب دی اکسید کربن نیز می باشد و از آن در جذب CO2 استفاده می شود.

محلول های MEA و DEA با دی اکسید کربن و سولفید هیدروژن در دمای محیط واکنش می دهند تا ترکیباتی تشکیل دهند که در صورت قرار گرفتن در دما های بالا ، می توانند گاز اسیدی آزاد کنند و آمین را برای استفاده مجدد احیا نماید.

خصوصیات فیریکی و شیمیایی

خصوصیات این ماده را در جدول زیر می توانید مشاهده نمایید:

فرمول شیمیاییC4H11NO2
جرم مولکولی105.14 g/mol
دانسیته1.09 g/cm³
نقطه انجماد28 درجه ی سانتی گراد
pKa (در دمای 25 درجه ی سانتی گراد) 8.88

ساختار مولکولی این ماده به صورت شکل زیر می باشد:

ساختار مولکولی دی اتانول آمین

این محصول مانند سایر آمین‌ ها یعنی (monoethanolamine) یا  (Triethanolamine) ، بازی ضعیف به حساب می آید. لازم به ذکر است TEA که یکی از خانواده ی اتانول آمین ها به حساب می آید به دو صورت TEA99% و TEA تجاری در بازار موجود می باشد. نوع تجاری این ترکیب حاوی 15 درصد DEA می باشد. DEA با اسید ها واکنش می دهد و صابون و نمک را به وجود می آورد. همچنین این ماده به دلیل خاصیت الکلی بسیار هیگروسکوپیک می باشد.

از کاربرد های این ماده می توان به شیرین سازی گاز ، روان کننده ها و مواد پاک کننده اشاره نمود. این ماده در فرمولاسیون های پاک کننده به خصوص مواد شوینده ، برای تشکیل نمک های مختلف آمین و کنترل pH استفاده می شود.

محصول فوق در اثر حرارت دیدن تجزیه می گردد و موجب تولید بخارات سمی می شود.

این ماده محلول در آب است و با انحلال پذیری آن در آب می توان محلولی با قدرت بازی تقریبا قوی به دست آورد. ترکیب فوق با اکسید کننده های قوی و اسید های قوی نیز به شدت واکنش می دهد

تولید 

در این قسمت روش تولید این محصول را به روش شرکت Davy بررسی می‌کنیم.

برای تولید این خانواده از آمین ها محلول آمونیاک ،آمین‌های برگشتی و اتیلن اکساید (Ethylene oxide) به‌صورت مداوم و متناوب به سیستم واکنش وارد می‌شوند. (1)

که در این قسمت به‌صورت هم‌زمان و تحت شرایط ساده‌ای MEA، DEA و TEA به دست می‌آیند.

نرخ تولید هرکدام از آمین‌ ها می‌تواند متفاوت باشد و بستگی به انتخاب درست نسبت NH3 / EO و آمین‌ های برگشتی از مراحل دیگر دارد.

محصولاتی که از راکتور و پس از انجام واکنش به دست می‌آیند به قسمت جداسازی جایی که آمونیاک (2) و آب از یکدیگر جدا می‌شوند و ناخالصی‌ها جدا می‌ گردند فرستاده می‌شوند.

در برج‌ های تقطیر خلأ (4،5،6،7) هر کدام از EA (مونو، دی، تری) به‌صورت خالص و با درصد خلوص 98 درصد تولید می‌شوند.

فرایند تولید دی اتانول آمین

. .

 کاربرد ها

DEA یک اسید آمینه است که معمولاً در تهیه صابون ها و سورفاکتانت ها، مواد شیمیایی کشاورزی و فرآوری نساجی مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده به عنوان جاذب برای جذب CO2 مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده به عنوان حلال و یک تثبیت کننده برای سنتز اکسید روی (ZnO) نیز استفاده می شود تا این ترکیب به عنوان فتوآند در سلول های خورشیدی مورد استفاده قرار بگیرد.

کاربرد عمده ی این ترکیب در تهیه ی سورفکتانت ها می باشد. در جدول زیر می توانید عمده مصارف این ترکیب را در ایالت متحده ی آمریکا بر حسب درصد تولید این ماده مشاهده نمایید:

کاربرددرصد تولید
سورفکتانت39
تصفیه ی گاز30
فرایند نساجی15
فلزکاری10
متفرقه8
مواد شوینده ی لباسشویی2
مواد شیمیایی کشاورزی2

این ماده کاربرد های فراوانی در صنایعی مانند شوینده ها، لاستیک سازی، صنعت نفت و گازو… دارد که در ادامه به آن بیشتر می پردازیم:

صنعت گاز:

از محصول فوق به دلیل خورنده نبودن این ماده در شیرین سازی گاز طبیعی و حذف گازهای اسیدی درون‌ خط لوله‌ها استفاده می‌گردد.

حذف گازهای اسیدی مانند CO2 ، H2S ، COS و CS2 از گاز طبیعی یکی از عملیات های اساسی و مهم در، فرآیندهای صنعتی است . گاز های اسیدی ذکر شده همگی می توانند در گاز طبیعی موجود باشند اما شایع ترین آن ها هیدروژن سولفید است . در حال حاضر فرآیند غالب برای حذف این گازها استفاده از جذب با محلول آبی آلکانوآمین هاست . چنین فرآیندهای شستشویی در پالایش نفت ، گسیفیکیشن ذغال و تولید هیدروژن نیز استفاده می شود .

در روش های جدیدتر که برای حذف از حلال هیبریدی (فیزیکی و شیمیایی) استفاده می شود مخلوطی از محلول آبی DEA و متانول مورد استفاده قرار می گیرد .

 

شیرین سازی گاز با دی اتانول آمین

 

همچنین در فرایندهای مختلف به جای استفاده از MEA همراه با گازهای کراکینگ ( cracking gases) یا گازهای زغال‌سنگ و نفت می‌توان از این ماده استفاده نمود.

سایر کاربرد ها

  • در لاستیک‌ سازی به‌ عنوان ماده شیمیایی واسط ایفای نقش می‌کند.
  • در تولید مواد فعال‌کننده سطح در صنایع نساجی و آفت‌ کش‌ها کاربرد فراوان دارد.
  • به‌ عنوان امولسیفایرها و پراکنده‌ کننده در مواد شیمیایی کشاورزی، آرایشی و دارویی استفاده می‌شود.
  • در ساخت روان کننده‌ های مخصوص صنعت نساجی، به‌ عنوان عامل آب‌ رسان و نرم‌کننده در تولید مواد سنتزی آلی بکار برده می‌شود
  • مایع پاک‌کننده برای امولسیون‌ های نقاشی، شامپو ها، پاک‌کننده‌ ها و جلا دهنده‌ ها است.
  • کوکامید دی اتانول آمید (کوکامید DEA) که از مشتقات DEA است به‌ طور عمده در تقویت کف و یا فوم سورفکتانت ها یا عامل بالا بردن ویسکوزیته در لوازم‌ آرایشی و عامل نرم‌کننده در مو و پوست محسوب می‌شود.
  • با آب‌زدایی از این ماده ترکیب مورفولین به دست می‌آید.
  • به عنوان یک حلال و تثبیت کننده در فرایند تولید روی اکسید مورد استفاده قرار می گیرد.
  • در تولیدات مورد استفاده در خشک‌ شویی کاربرد دارد.
  • برای ساخت بافر از این محصول نیز استفاده می نمایند.
  • از ترکیب فوق برای تهیه آمیدهای اسید چرب استفاده می شود ، این مواد ممکن است در محصولات مختلف مراقبت شخصی استفاده شوند.

سورفکتنت

با اینکه EA ها اغلب خواص یکسانی دارند اما در بعضی صنایع استفاده از یکی از آن ها بر دیگری ترجیح داده می شود. در ادامه با کاربرد های آن ها بیشتر آشنا می شویم:

کاربرد اتانول آمین ها

MEA برای بهبود خواص گاز های سنتزی مانند آمونیاک، هیدروژن و کربن مونوکسید مورد استفاده قرار می گیرد و می تواند CO2 را حذف نمیاد.

دی اتانول آمین همانطور که پیش از این نیز گفته شد برای تصفیه گاز طبیعی و پالایشگاهی و برای جریان های مایع استفاده می شود.دی اکسید کربن و سولفید هیدروژن جز آلاینده های اصلی ای هستند که توسط این ترکیب حذف می گردند.

همان طور که در جدول بالا نیز قابل مشاهده است تمامی EA ها می توانند در شوینده ها مورد استفاده قرار بگیرند. این مواد می توانند اسیدهای چرب موجود در خاک و یا روغن را خنثی کنند و از طریق این خنثی سازی ، آنها را به صابون های آمینی تبدیل نمایند. این صابونها به نوبه خود به روند کلی تمیز سازی کمک می کنند. 

EA ها در پردازش محصولات نساجی به عنوان واسطه های واکنش ، و برای تهیه مواد تکمیل کننده و نرم کننده ی پارچه ها استفاده می شوند. صابون های آمینی به دلیل داشتن خاصیت قلیایی اندک به عنوان ماده تمیز کننده پشم و ابریشم نیز مورد استفاده قرار می گیرند. روان کننده های نساجی نیز اغلب نمک اتانول آمین ها را به خود می گیرند تا از خواص ضد خوردگی و ضد انعطاف پذیر بودن آنها بهره مند شوند. از جمله ی این نمک ها می توان به مونو-دی و تری فسفات ها، سولفونات ها و سولفات ها اشاره نمود.

خلوص

معمولا این ماده با خلوص های گوناگونی موجود می باشد که هر کدام بنا بر خصوصیاتی که دارند در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند.

خلوص 99%: در این گرید شاهد MEA و TEA هر کدام به میزان 0.5%Max و آب به میزان حداکثر 0.15 درصد می باشیم.

خلوص 55%: این گرید دارای خلوص پایین تری از DEA می باشد ، در این گرید شاهد حداکثر 5% MEA و  40 درصد TEA و 1 درصد آب هستیم.

در اروپا این ماده معمولا با خلوص >99%  به بازار عرضه می شود. در این گرید TEA حداکثر 1 درصد، MEA حداکثر 0.5 درصد و محتویات آب حداکثر 0.2 درصد است.

خلوص 83 الی 87 درصد از این ماده دارای محتویات آب دیونیزه به میزان 13-17 درصد و MEA و TEA به عنوان ناخالصی به میزان 1% می باشند.

بازار جهانی بازار جهانی محصول:

در طی سال‌ های 2012 تا 2017 ظرفیت تولید EAs در سراسر جهان به میزان قابل‌ توجهی افزایش یافت

اما در 5 سال پیش رو یعنی در سال‌های 2017 تا 2022 این روند رو به رشد کاهش خواهد یافت.

کشور چین در سال‌های 2012 تا 2017 موجی از ظرفیت‌ های جدید را به وجود آورد

و همچنان به گسترش ظرفیت خود برای کاهش وابستگی به واردات و رفع تقاضا های رو به افزایش برای این دسته از مواد ادامه می‌ دهد.

قابل‌ توجه‌ ترین ظرفیت راه‌ اندازی برای تولید این ماده احداث نیروگاه شیمی سدرا (Sadara Chemical) در عربستان سعودی در سال 2017 است. این شرکت به‌ صورت دو ملیتی و مشترک بین آرامکو (عربستان) و شرکت شیمیایی داو (DOW) است. درنتیجه، حجم تجارت از خاورمیانه تا سال 2022 به میزان قابل‌ توجهی افزایش خواهد یافت. بازارهای مصرف با بیشترین پتانسیل رشد برای این محصولات، شامل علف‌کش‌ها (برای DEA)، اتیلن آمین‌ها و تریازین ها (برای MEA) و استرها (برای TEA) پیش‌بینی می‌شود. DEA به‌طور فزاینده‌ای در تولید ماده دی اتانول ایزوپروپالامین (DEIPA) استفاده می‌شود که یک محصول نسبتاً جدید است و پیش‌بینی می‌شود آینده خوبی داشته باشد.

مصرف EAs چینی از اواسط دهه 1990 به‌ طور قابل‌ توجهی رو به رشد بوده است.

بازار مصرفی:

این محصولات معمولاً در تولید سورفکتنت ها، آفت‌کش‌ها، داروها، مایع فلزکاری و ضدعفونی‌ کننده‌ ها، تصفیه گاز و دیگر صنایع کاربرد مصرفی دارند.

تولید سورفکتنت ها (Surfactants) در حال حاضر بزرگ‌ترین استفاده برای این مواد است.

در سال‌ های اخیر، واحدهای تولیدی جدید اتیلن آمین که MEA را به‌عنوان یک ماده خام مصرف می‌کنند، به‌ منظور واحدهای تولیدی فرعی برای اتیلن اکسید ساخته‌ شده‌اند.

بر این اساس، تقاضا برای تولید اتیلن آمین در پنج سال آینده افزایش قابل‌توجهی خواهد داشت.

تخمین زده می‌شود مصرف کل این محصول در چین تا سال 2022 بسیار افزایش یابد. 

به‌طور کلی، مصرف جهانی MEA در طول 2017 تا 2022 به‌شدت افزایش می‌ یابد که به دلیل افزایش مصرف در چین است.

 

بازار جهانی دی اتانول آمین

 

diethanolamine در صنعت نساجی برای تولید پارچه، نرم کردن آن و تمیز نمودن ماشین آلات نساجی به وفور استفاده می شود.پیش بینی می شود که میزان مصرف پوشاک به میزان CAGR 4٪ رشد کند و تا سال 2025 به 2.6 تریلیون دلار برسد. همین عامل یک محرک اصلی برای رشد بازار مصرفی این ترکیب به حساب می آید. در این بین کشور های چین و هند جز کشور های مهم و بزرگ افزایش دهنده ی این بازار می باشند.در طول یک دهه گذشته ، سهم 10 صادرکننده برتر جهانی پوشاک و محصولات صنعت نساجی از 66 درصد در سال 2007 به 71 درصد در سال 2017 افزایش یافته است. 

storage  شرایط نگهداری diethanolamine:

  • از نگهداری این محصول با اسید های قوی و اکسید کننده ها به شدت خود داری نمایید.
  • این محصول باید در جای خشک و به دور از گرما و حرارت نگهداری گردد.
  • محیط نگهداری این محصول باید از تهویه ی مناسب ببرخوردار باشد.  
  • این ماده با هوا وارد واکنش می شود لذا بعد از استفاده ، از محکم بودن ظرف نگهداری محصول اطمینان خاطر حاصل نمایید.
  • به دلیل هیگروسکوپیک بودن این محصول از نگهداری آن با رطوبت و دی اکسید کربن خود داری نمایید.
  • ترکیب خالص این ماده را در دمای 50 درجه ی سانتی گراد ذخیره می نمایند تا مایع باقی بماند. این درحالی است که MEA در دمای 35 درجه ی سانتی گراد ذخیره سازی می گردد.

در جدول زیر می توانید دمای مناسب نگهداری و نقطه ی انجماد هر کدام از اعضای خانواده ی EA ها را مشاهده کنید

شرایط نگهداری برای اتانول آمین ها

این ماده با فلزاتی نظیر مس، روی، آلومینیوم و آلیاژهای آن ها واکنش نشان می دهد و خوردگی این فلزات را در پی دارد.

بنابراین برای نگهداری و حمل و نقل این محصول از ظروفی با این جنس استفاده نمی گردد. ترکیب فوق می تواند در صورت تیتر شدن با هیدروکلریک اسید و یا سایر اسید های دیگر به عنوان بافری با pH 9 مورد استفاده قرار بگیرد.

ایمنی استفاده از دی اتانول آمینmsds 

msds دی اتانول آمین

دی اتانول آمین جز مواد خطرناک طبقه بندی می گردد.

تماس با این محصول باعث تحریک چشم و پوست می‌شود

و تنفس بخارات آن ممکن است موجب سرفه، احساس خستگی، حالت تهوع و سردرد شود.

همچنین تماس پوستی با این ماده می تواند تحریک پوست و واکنش های آلرژیک را ایجاد نماید.

خاصیت خورندگی این ماده به گونه ای است که می تواند خوردگی فلزات را نیز در پی داشته باشد.

در هنگام حرارت دیدن بخارات سمی ای تولید می کند.

بنابراین از گرما دیدن و مشتعل شدن آن بپرهیزید.

از قابل اشتعال پذیر بودن این محصول نمی توان چشم پوشی کرد.

زمانی که این ماده شعله ور می شود و یا در معرض حرارت قرار می گیرد می تواند با مواد اکسید کننده وارد واکنش شود.

در صورت آتش گرفتن این ماده سعی کنید دستگاه تنفسی خود (شامل دهان و بینی) را با پارچه ای مناسب بپوشانید.

برای خاموش کردن آتش حاصل از این محصول می توانید از اسپری های آب ، مواد ضد آتش شیمیایی خشک، فوم های الکل و یا کپسول های گاز دی اکسید کربن استفاده نمایید.

توصیه می شود از آب برای خشک کردن آتش استفاده نمایید.

خاموش کردن آتش حاصله با آب موجب می شود تا ظروف حاوی این ماده خنک شوند و از تولید بخارات سمی تا جای ممکن جلوگیری به عمل آید و مانع از گسترش آتش گردد.

لطفاً پیش از کار با این ماده نکات ایمنی مربوط به آن را مطالعه فرمایید.

همچنین این ماده ممکن است به نیتروز آمین تبدیل شود که بسیار سرطان زا است.

 منابع :

Diethanolamine. (n.d.). Retrieved January 5, 2019, from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/diethanolamine#section=Top

Hazardous Substances Data Bank (HSDB). (n.d.). Retrieved January 5, 2019, from https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/r?dbs hsdb:@term @rn @rel 111-42-2

Ethanolamines. (n.d.). Retrieved January 5, 2019, from https://ihsmarkit.com/products/ethanolamines-chemical-economics-handbook.html

Diethanolamine D8885. (n.d.). Retrieved March 18, 2019, from https://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/sial/d8885?lang=en®ion=AU

موسسه ی مبتکران شیمی

4 نظر برای «دی اتانول آمین چیست؟ |خرید و فروش دی اتانول آمین»

  • محمد حسين گل محمدي می‌گوید:

    سلام
    اگه دي اتانول امين با تري اتانول امين مخلوط مصرف بشه مشكلي پيش مياد يا خير
    جهت استفاده بعنوان امولسيفاير
    كدام قوي تر عمل ميكند دي يا تري

    • مبتکران شیمی می‌گوید:

      با سلام خیر مشکلی پیش نمی آید همانطور که در متن نیز مشخص است،DEA خود حاوی مقدار اندکی TEA نیز می باشد.
      بسته به نوع استفاده دارد اما معمولا DEA و مشتقات آن به عنوان امولسیفایر در صنعت ترجیح داده می شوند.

  • سمیه قاسمی نژاد می‌گوید:

    سلام میخواستم بدونم دی اتانول آمین برای چه منظوری در لوازم آرایشی و بهداشتی مثل کرم ها یا لوسیون ها استفاده می شود؟

    • مبتکران شیمی می‌گوید:

      با سلام، این ماده به دلیل تنظیم کنندگی pH و خاصیت امولسیفایری در مواد آرایشی و بهداشتی کاربرد دارد.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *