مواد شیمیایی مضر موجود در لوازم آرایشی
مواد شیمیایی مضر موجود در لوازم آرایشیReviewed by 02177641136 on Jul 9Rating: 5.0

در محصولات آرایشی، مواد شیمیایی گوناگونی حضور دارند و این به عهده ی مصرف کننده است تا از میزان سلامت مواد آرایشی که روزانه استفاده می کند آگاهی داشته باشد. هزاران محصول آرایشی با عناصر و ترکیبات مختلف در بازار وجود دارد. تنها در ایالت متحده ی آمریکا تقریبا 12500 ماده ی شیمیایی منحصر به فرد برای تولید محصولات مراقبت شخصی مورد تایید قرار گرفته است و استفاده می شود. اما در این بین مواد شیمیایی مضر موجود در لوازم آرایشی کدام ها هستند؟! برای پاسخ به این سوال با خواندن این مقاله با ما همراه باشید

یک محصول ارایشی به طور معمول تقریبا از 15 الی 50 ماده ی شیمیایی تشکیل شده است. طبق تحقیقات خانم ها روزانه به طور میانگین از 9 الی 15 محصول مراقبت شخصی استفاده می نمایند. با در نظر گرفتن عطر هایی که روزانه نیز مورد استفاده قرار می گیرد تقریبا می توان گفت که چیزی حدود 515 ماده ی شیمیایی هر روز در اثر مصرف مواد آرایشی به پوست اعمال می شود

در حالی که فرمولاسیون هر محصول آرایشی متفاوت است اما اکثر این محصولات حاوی موادی از قبیل امولسیفایر ها، تثبیت کننده ی pH، نرم کننده ها،نگهدارنده ها، آب، ضخیم کننده و رنگ می باشند. بسیاری از شرکت های تولید کننده ی لوازم آرایشی مواد شیمیایی ارزان را بدون توجه به شاخص های سلامتی در محصولات خود استفاده می نمایند. به عنوان یک مصرف کننده این وظیفه ی شماست که با این مواد شمیایی سمی بیشتر آشنا شوید و از آن ها اجتناب نمایید.در ادامه با این مواد بیشتر آشنا خواهیم شد

دی‌آزولیدینیل اوره 

در اکثر مواد آرایشی بر پایه ی آب ، دئودورانت ها، رنگ مو، کرم اصلاح و ماسک های صورت این ماده در غلظت های 0.1 تا 5 درصد حضور دارد. دی آزولیدینیل اوره انحلال پذیری بالایی در آب دارد و برای ساعت ها بعد از اعمال محصول آرایشی همچنان بر روی پوست می ماند و زمان کافی برای جذب کامل به وسیله ی سلول های پوستی را دارد. این ماده اغلب همراه با پارابن به عنوان نگهدارنده عمل می کند اما از معایب آن این است که دی‌آزولیدینیل اوره می تواند موجب آزاد سازی فرمالدئید شود . فرمالدئید ماده ای سرطانزا است که وجود آن در محصولات آرایشی به هیچ وجه توصیه نمی گردد. سایر مواد شیمیایی که موجب آزاد سازی فرمالدئید می شوند عبارتند از: دی ام دی ام هیدانتوین ، متان آمین، کواترنیوم-15

محصولات آرایشی

پارابن

همانطور که در بالا نیز گفته شد این ماده اغلب با دی آزولیدینیل اوره مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین در اغلب محصولات مشابه با دی آزولیدینیل اوره حضور دارد.  پارابن در مواد آرایشی ، مرطوب کننده ها، محصولات مراقبت از مو و محصولات اصلاح به عنوان نگهدارنده مورد استفاده قرار می گیرد و محصولات آرایشی را در مقابل رشد میکروارگانیسم ها (قارچ، کپک و…) مقاوم می سازد. مشتقات مختلفی از پارابن از جمله متیل پارابن، پروپیل پارابن و بوتیل پارابن در محصولات آرایشی به طور معمول حضور دارد. تحقیقات وجود این ماده در بیماران مبتلا به سرطان را تایید نموده است با این حال پارابن در نمونه ی ادرار افراد بدون سرطان نیز یافت گردید

فتالات

به طور عمده ترکیبات فتالات از جمله دی بوتیل فتالات (DBP) ، دی متیل فتالات (DMP)، دی اتیل فتالات (DEP) در محصولات آرایشی مورد استفاده قرار می گیرند. فتالات در تهیه ی پلاستیک ها و وینیل نرم و انعطاف پذیر نیز استفاده می شود . جالب است بدانید که همان فتالات موجود در لوازم آرایشی در محصولاتی مانند بسته بندی های پلاستیکی، مبلمان، روان کننده ها، شوینده ها و حشره کش ها نیز موجود می باشد.  همچنین فتالات موجب آسیب به غدد درون ریز می شود. مطالعات حیوانی نشان می دهد که فتالات اثری منفی بر هورمون ها دارد و می تواند موجب بلوغ زودرس شود

اتانول آمین ها

تری اتانول آمین و دی اتانول آمین و مونو اتانول آمین و مشتقاتشان ترکیباتی شیمیایی هستند که برای تنظیم pH ، به وجود آوردن فوم و به عنوان امولسیفایر مورد استفاده قرار می گیرند. مطالعات حیوانی نشان می دهد که این ماده جذبی سریع دارد و می تواند سبب تحریک پوست، چشم و دستگاه تنفسی شود. همچنین استفاده از این ماده در دراز مدت باعث ایجاد آسم و واکنش های آلرژیک می شود. همانطور که سازمان ارزیابی مواد آرایشی نیز تایید نموده است این ماده خطر ناک و سمی است و استفاده ار آن تنها در دوز های مجاز توصیه می گردد.

دوز مورد استفاده از تری اتانول آمین بسته به نوع محصول آرایشی تولیدی و pH آن متفاوت خواهد بود اما معمولا در دوز های 0.1-1% مورد استفاده قرار می گیرد

اتانول آمین ها در لوازم آرایشی

  • مطالعات بیشتر پیرامون اتانول آمین ها:

طبق تحقیقاتی که در سال 1998 توسط سازمان سم شناسی ملی NTP صورت پذیرفت این ماده می تواند عامل ایجاد سرطان در حیوانات شود. همچنین میزان سرطانزا بودن مشتقات دی اتانول آمین می تواند به مقدار وجود دی اتانول آمین در محصولات بستگی داشته باشد. اما همین مطالعات NTP رابطه ای بین سرطان زا بودن تری یا دی اتانول آمین و انسان را تایید ننموده است. به طور کلی طبق نظر سازمان غذا و داروی آمریکا FDA به جز افزودنی های رنگی و مواد تشکیل دهنده ای که طبق مقررات استفاده از آن ها در لوازم آرایشی و بهداشتی ممنوع یا محدود اعلام شده است، تولید کننده می تواند از هر ماده ای در فرمولاسیون محصول آرایشی استفاده نماید با این شرط که محصول به درستی برچسب گذاری شده باشد تا مصرف کننده در خرید آن حق انتخاب داشته باشد.

FDA دلایل ذکر شده برای مضر بودن اتانول آمین ها را ناکافی دانسته است و استفاده از آن را در مقادیر تعیین شده مجاز می داند . با این حال انواع اتانول آمین هایی که در محصولات آرایشی وجود دارند به شرح زیر می باشند و خریداران با مشاهده ی برچسب محصول می توانند از خرید آن اجتناب نمایند

 

  • Cocamide DEA
  • Cocamide MEA
  • DEA-Cetyl Phosphate
  • DEA Oleth-3 Phosphate
  • Lauramide DEA
  • Linoleamide MEA
  • Myristamide DEA
  • Oleamide DEA
  • Stearamide MEA
  • TEA-Lauryl Sulfate
  • Triethanolamine

 

پلی اتیلن گلیکول

پلی اتیلن گلیکول در کرم های مختلف به عنوان مرطوب کننده مورد استفاده قرار می گیرد. از این ماده برای به وجود آوردن مواد بر پایه ی نفت نیز استفاده می شود. PEG ها سمیت کمی دارند اما ناخالصی های آن مانند اتیلن اکسید و 1و4 دی اکسان در هنگام تنفس و یا جذب به وسیله ی بدن خطرناک می باشد. در یک مطالعه ی حیوانی با قرار دادن کرم ضد میکروبی حاوی PEG بر روی زخم باز ، آسیب به کلیه ها مورد تایید قرار گرفت. با این وجود دلایل سمی بودن این ماده بسیار کم و ناقص است اما به دلایل امنیتی توصیه می شود تا از این ماده اجتناب نمایید

رنگ ها

رنگ ها سنتزی و یا مصنوعی به فرمولاسیون لوازم آرایشی و بهداشتی جهت به وجود آمدن رنگی مطلوب مورد استفاده قرار می گیرند اما ایمنی استفاده از این رنگ ها قابل بحث است. سازمان غذا و داروی آمریکا به 7 نوع رنگ مجوز داده است در محصولات آرایشی استفاده شود. هرچند که هنوز ایمنی آن ها در هاله ای از ابهام قرار دارد. مخالفان استفاده از این قبیل رنگ ها آن ها را سمی و سرطانزا می دانند و این رنگ ها را عامل پیش فعالی و یا ADHD می دانند

رایحه و عطر

تحقیقات ثابت کرده است که مصرف کنندگان به بوی محصول خریداری شده بیشتر از تاثیر گذاری آن اهمیت می دهند.  بو ی خوشایند یکی از فاکتور های مهمی است که فرد را در انتخاب محصول آرایشی مورد نظر ترغیب می نماید و می تواند با ایجاد بوی مطبوع، بوی ناخوشایند سایر ترکیبات شیمیایی موجود را پوشش دهد و موجب فروش بیشتر تولید کنندگان شود. تولید کنندگان لازم نیست تا نام این رایحه ها را در لیست ترکیبات محصول خود قرار دهند. جالب است بدانید بیش از 3000 مواد شیمیایی برای تهیه طیف وسیعی از رایحه های عطر  موجود می باشد. لیست این رایحه های مجاز توسط (IFRA) منتشر شده است

رایحه و عطر در محصولات ارایشی بهداشتی

این رایحه ها سبب ایجاد بوی خوشایندی در محصول می گردند اما استفاده از آن ها برای عموم مردم جایز نیست.

رایحه دهنده های مصنوعی معمولا حساسیت زا هستند و شامل مواد شیمیایی شناخته شده ای مانند فتالات ها می باشند. این رایحه ها می توانند سبب آسیب به دستگاه ایمنی بدن شوند، واکنش های آلرژیک پدید آورند و سبب ایجاد حمله های شدید آسم گردند.

سدیم لوریل سولفات

SLS در محصولات آرایشی به عنوان یک پاک کننده مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده ی شیمیایی در از بین بردن گرد و غبار و روغن های موجود بر روی پوست موثر است و با آسیب رساندن به فولیکول های مو اثری ماندگار بر روی اپیدرم پوست دارد. SLS می تواند سبب خشکی پوست، واکنش های آلرژیک و تحریک پوست شود. لازم به ذکر است که سدیم لوریل سولفات سرطانزا نیست و تنها خشکی و تحرکات پوست را در پی دارد

سدیم لوریل سولفات در لوازم آرایشی

استئارآلکونیوم کلرید

این ماده به عنوان آنتی استاتیک، نگهدارنده و سورفکتانت استفاده می شود. استئارآلکونیوم کلرید یک ماده شیمیایی مضر ، حساسیت زا و سمی است و آن را در نرم کننده های مو و کرم ها می توان یافت. همچنین این ترکیب برای کنترل دمای نگهداری محصول و جلوگیری از یخ زدگی مورد استفاده قرار می گیرد. اما توصیه می شود به دلیل واکنش های آلرژیکی که این ترکیب با خود به همراه دارد از استفاده از محصولات حاوی این ماده حدالمقدور پرهیز نمایید

PVP/VA 

این ماده به عنوان بایندر و یا یک تثبیت کننده در محصولات مراقبت از مو، ناخن و پوست مورد استفاده قرار می گیرد. PVP/VA یک کوپلیمر سنتز شده از پلیمر وینیل می باشد که می تواند استفاده از آن در محصولات آرایشی سبب به وجود آمدن مشکلات تنفسی در برخی افراد شود و تحرکات پوستی را به وجود آورد. در نتیجه این ماده نیز می تواند در دسته ی مواد سمی و خطرناک قرار بگیرد

فرمالدئید

این ماده ترکیبی آلی با کاربرد های فراوانی در تهیه ی سایر مواد شیمیایی ، مواد شوینده، پلاستیک ها محصولات آرایشی و محصولات مراقبت شخصی است. با این حال این ماده به صورت طبیعی در مواد غذایی نظیر تخم مرغ نیز یافت می گردد. معمولا خود فرمالدهید در محصولات آرایشی استفاده نمی شود و مشتق آن با نام فرمالین مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده معمولا به عنوان یک نگهدارنده برای محافظت از محصولات در برابر آلودگی ها استفاده می شود

فرمالدئید توسط سازمان آژانس بین المللی تحقیقات سرطان سازمان بهداشت جهانی جز دسته ی شماره ی 1 (عامل سرطان در انسان) طبقه بندی می گردد. همچنین می تواند موجب تحریک پوست و مشکلات تنفسی در هنگام استنشاق، مصرف یا تماس با پوست شود.

  • پس چرا هنوز این ماده در محصولات روزمره استفاده می شود؟

همانند سایر مواد شیمیایی، غلظت این ماده نیز در لوازم آرایشی مهم می باشد. NICNAS تحقیقات زیادی بر روی فرمالدئید انجام داده است. طبق این تحقیقات حد مجاز فرمالدئید برای محصولات مختلف به قرار زیر می باشد:

محصولاتی که با دهان در تماس هستند مانند خمیردندان ها مجاز به استفاده از فرمالدئید تا 0.1 درصد می باشند. در حالی که سفت کننده های ناخن می توانند تا 5 درصد از این ترکیب داشته باشند. سایر مواد آرایشی و بهداشتی دیگر مانند شامپو ها مجاز به داشتن فرمالدئید تا 0.2 درصد هستند.

اما همین تحقیقات نشان می دهد که استفاده از این ماده در همین مقادیر کم نیز برای افراد دارای پوست حساس می تواند موجب حساسیت های پوستی شود

 

منبع:

Center for Food Safety and Applied Nutrition. (n.d.). Cosmetics Diethanolamine. Retrieved July 9, 2019, from https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/diethanolamine

Mischa. (2018, November 20). The chemistry of cosmetics. Retrieved July 9, 2019, from https://www.science.org.au/curious/people-medicine/chemistry-cosmetics

                                                                                                             Palmer, A. (2014, January 08). Top 10 Dangerous Toxins in Cosmetics. Retrieved July 9, 2019, from https://www.onegreenplanet.org/lifestyle/top-10-dangerous-toxins-in-cosmetics/

2 نظر برای «مواد شیمیایی مضر موجود در لوازم آرایشی»

  • سرور می‌گوید:

    سلام
    خیلی متشکرم از مقاله مفیدتون
    اوره اگر همراه با پارابن باشه فرمالدهید آزاد میکنه و مضره؟
    و وجود اوره به تنهایی در کرم ها بی ضرره؟

    • مبتکران شیمی می‌گوید:

      با سلام ممنون از همراهیتون، خیر این دو ماده اغلب به عنوان نگهدارنده با یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرند اما این تنها اوره و ترکیبات آن است که می تواند فرمالدهید تولید کند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *