فروش انواع مواد شیمیایی با بهترین کیفیت

دسته بندی مقالات

تفاوت پلی الکترولیت کاتیونی و آنیونی

پلی الکترولیت ها درشت مولکول هایی هستند که در حلال های یونیزه ای مانند آب تفکیک می شوند. این درشت مولکول زنجیره پلیمری با واحدهای باردار مثبت و منفی است. اگر واحدهای تشکیل دهنده پلی الکترولیت دارای بار مثبت باشند به آن پلی الکترولیت کاتیونی می‌گوییم. در صورتیکه واحدها از بار منفی تشکیل شده باشند، درشت مولکول تحت عنوان پلی الکترولیت آنیونی شناخته می‌شود. این دو نوع پلی الکترولیت در برخی خصوصیات و کاربردها با هم متفاوت هستند. اگر شما نیز در مورد تفاوت پلی الکترولیت کاتیونی و آنیونی کنجکاو هستید، این مقاله را از دست ندهید.

پلی الکترولیت چیست؟

پلی الکترولیت‌ها پلیمرهایی هستند که از واحدهای تکرار شونده حاوی یک گروه الکترولیت تشکیل شدند. خواص پلی الکترولیت‌ ها شبیه الکترولیت‌هایی مانند نمک‌ها و پلیمرهایی است که وزن مولکولی بالایی دارند. به طور کلی ما دو نوع پلی الکترولیت داریم که شامل آنیونی و کاتیونی هستند. اگر هر دو بار مثبت (کاتیون) و منفی (آنیون) روی پلی الکترولیت وجود داشته باشد، به آن مولکول پلی آمفولیت می‌گوییم.

کاربرد و خصوصیات پلی الکترولیت

کاربرد خصوصیات
به عنوان عامل تغلیظ کننده در غذا

در فرایند بازیاقت روغن

تغییر خصوصیات سیال‌ها و سوسپانسیون‌های آبی
به عنوان فلوکولانت یا پراکنده کننده واکنش با ذرات خنثی
در نرم کننده‌ های آب

در ساختار غشاهای انتخابی

واکنش با یون‌های کوچک

واکنش با میکرومولکول‌هایی با بار مخالف

پلی الکترولیت‌ها در آب محلول هستند و گاهی اوقات در حلال‌های قطبی دیگری مانند دی متیل فرمامید نیز حل می‌شوند. کاربرد پلی الکترولیت به موارد فوق ختم نمی‌شود. جالب است بدانید این ماده در فرمولاسیون شامپو، صابون و لوازم آرایشی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تفاوت پلی الکترولیت کاتیونی و آنیونی

در این قسمت، توضیح مختصری در مورد تعریف پلی الکترولیت کاتیونی و آنیونی ارائه می‌دهیم و به بررسی تفاوت میان این دو نوع پلی الکترولیت می‌پردازیم.

پلی الکترولیت کاتیونی چیست؟

پلی الکترولیت‌های کاتیونی، پلیمرهایی هستند که از بخش‌هایی با بار مثبت و یون‌های مخالف منفی تشکیل شدند. رایج‌ترین گروه‌های عاملی موجود در پلی الکترولیت کاتیونی گروه‌های آمونیوم، فسفونیوم و ایمیدازولیوم هستند. در این پلیمرها از طریق برهمکنش‌های الکترواستاتیک اتصال عرضی ایجاد می‌شود. معمولا برهمکنش‌های الکترواستاتیک به اندازه برهمکن‌های کووالانسی قوی نیستند. با این وجود، این نوع برهمکنش‌ها می‌توانند در مقایسه با پلیمرهای غیر یونی، انتقال حرارتی بالاتر و خواص مکانیکی مناسب تری را ایجاد کنند.

کاربرد

یکی از مورد تفاوت پلی الکترولیت کاتیونی و آنیونی به کاربرد این ترکیبات برمی‌گردد. پلی الکترولیت های کاتیونی در تصفیه آب، ترکیبات ضد میکروب و تحویل ژن غیر ویروسی عملکرد مفیدی دارند. دلیل این کاربرد به بخش باردار مثبت، یون مخالف آنیونی یا چگالی بار برمی‌گردد.

water treatment

پلی الکترولیت آنیونی چیست؟

در پلی الکترولیت‌های آنیونی روی هر واحد تکرار شونده قسمت‌هایی با بار منفی وجود دارند. انوع مختلفی از پلی الکترولیت آنیونی داریم که رایج‌ترین نوع آنها الکترولیت آنیونی است که بر پایه اکریل آمید تشکیل شده است. جالب است بدانید اگر در ساختار پلی الکترولیت‌های آنیونی گروه‌های سولفونیک وجود داشته باشد، این ترکیبات به pH حساس می‌شوند.

کاربرد

پلی الکترولیت‌های آنیونی به طور گسترده به عنوان فلوکولانت و در فرمولاسیون چسب مورد استفاده قرار می‌گیرند. این ترکیبات پلیمری در تصفیه پساب‌های شهری، پساب صنایع و فراوری مواد معدنی کاربرد دارند. از دیگر کاربردهای پلی الکترولیت آنیونی می‌توان به بازیافت روغن، حذف رنگ، ساخت کاغذ و بازیافت مواد معدنی اشاره کرد.

تفاوت

مهم ترین تفاوت پلی الکترولیت کاتیونی و آنیونی به این موضوع برمی‌گردد که پلی الکترولیت‌های کاتیونی می‌توانند در محلول‌های آبی تجزیه شوند و گونه‌های پلیمری با بار مثبت تشکیل دهند. درحالیکه، اگر پلی الکترولیت های آنیونی در محلول آبی تجزیه شند، پلیمرهایی با بار منفی ایجاد می‌کنند.

laboratory

شما می‌توانید برای خرید پلی الکترولیت کاتیونی و آنیونی با همکاران ما در مبتکران شیمی تماس بگیرید و سفارش خود را ثبت کنید تا این محصولات در کوتاه‌ترین زمان ممکن و با بهترین کیفیت به دست شما برسد.

جمع بندی

پلی الکترولیت‌ها از واحدهای کوچکی تشکیل شدند. معمولا، این ترکیبات به دو دسته آنیونی و کاتیونی تقسیم می‌شوند. تفاوت پلی الکترولیت کاتیونی و آنیونی به بار موجود در واحدهای تشکیل دهنده این ترکیبات برمی‌گردد. پلی الکترولیت آنیونی حاوی بار منفی و پلی الکترولیت کاتیونی حاوی بار مثبت است. معمولا اگر یک پلی الکترولیت هر دو بار را در واحدهای تشکیل دهنده خود داشته باشد به آن پلی آمفولیت می‌گوییم. یکی از رایج ترین پلی الکترولیت های آنیونی پلی الکترولیت های تشکیل شده بر پایه پلی اکریل آمید هستند.

منبع

نظرات:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *