به طور کلی نیاسین (Niacin) با فرمول شیمیایی C6H5NO2 تحت عنوان نیکوتینیک اسید یا ویتامین B3 نیز شناخته می شود. این ویتامین یک آنتی اکسیدان است که به تشکیل و بازسازی DNA و تبدیل مواد مغذی به انرژی مورد نیاز بدن کمک می کند. این ویتامین محلول در آب در برخی از غذاها به صورت طبیعی وجود دارد و دو شکل رایج این ماده که در غذاها یافت می شود، نیکوتینیک اسید و نیکوتین آمید است. از این ماده در فرمولاسیون محصولات آرایشی، افزودنی مواد غذایی و برای آبکاری قلع استفاده کرد. در این مقاله به کاربرد های این ماده می پردازیم و خطرات آن را بررسی می کنیم.
خرید نیاسین
در حال حاضر موسسه ی مبتکران شیمی به عنوان یکی از تامین کنندگان محصولات شیمیایی کشور، طیف گسترده ای از مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی را از برندهای معتبر در اختیار تولید کنندگان قرار می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با همکاران ما در ارتباط باشید.
اطلاعات محصول |
تولید کننده: CAS NO: 59-67-6 |
آنالیز محصول |
تاریخچه
سنتز این ماده به سال 1867 برمیگردد. در آن زمان با اکسید کردن نیکوتین، نیاسین را تهیه کردند و از آن در صنعت عکاسی استفاده می شد. دانشمندان سال ها تصور می کردند که این ماده ارتباطی با سلامتی ندارد تا پس از آزمایشات طولانی به خواص درمانی این ماده پی بردند و در سال 1955، دانشگاه ساسکاچوان از آن برای کاهش کلسترول سرم خون استفاده کرد.
خصوصیات شیمیایی و فیزیکی
نیاسین ماده ای جامد، سفید رنگ و بدون بو است .
ساختار | |
فرمول شیمیایی | C6H5NO2 |
جرم مولی | 123.11 g/mol |
نقطه ذوب | 236 – 239 °C |
نقطه اشتعال | 193 °C |
اسیدیته | 2.7 |
این ماده در آب و الکل انحلال پذیر است و به مقدار کمی در اتانول و اتیل اتر نیز حل می شود.
روش تهیه
گیاهان و جانوران می توانند این ماده را از تریپتوفان تهیه کنند. در صنعت، این ماده از اکسید کردن 5-اتیل-2-متیل پیریدین با اسید نیتریک سنتز می شود. یکی از محصولات جانبی این واکنش نیتروز اکسید است که اثر گلخانه ای آن 300 برابر گاز کربن دی اکسید می باشد.
کاربرد
این ماده در تهیه داروها و برای آبکاری و صیقل دهی فلزات مورد استفاده قرار می گیرد. در این بخش به شرح کامل کاربرد های این ماده می پردازیم.
آبکاری
از نیاسین برای آبکاری قلع در حمام سولفات استفاده می کنند.
صیقل دهی
نیکوتینیک اسید در صیقل دهی شیمیایی فولاد در دمای بالا کاربرد دارد.
آزمایشگاه ها
می توان از این ماده به عنوان عامل کیلیت کننده در تهیه کاتالیزورهای فلزی استفاده کرد.
صنایع غذایی
این ماده برای غنی سازی آرد و نان مورد استفاده قرار می گیرد. از طرفی افزودن این ماده به گوشت چرخ کرده رنگ آن را بهبود می بخشد.
این ماده با هموگلوبین و میوگلوبین موجود در بافت گوشت واکنش می دهد و کمپلکسی با رنگ روشن تر تشکیل می دهد.
نیاسین در غذا:
منابع نیاسین را می توان بسیاری از سبزیجات، میوه ها، محصولات لبنی، غلات غنی شده، ماهی، مرغ، سویا و مغزیجات دانست.
محصولات آرایشی
این ماده در کرم های آرایشی نقش آنتی استاتیک و نرم کننده دارد و از آسیب زدن آفتاب به پوست جلوگیری می کند.
داروسازی
نیاسین به طور طبیعی در بسیاری از مواد غذایی یافت می شود. این ماده در مواد غذایی مانند گوشت قرمز، ماهی، مرغ، برنج قهوه ای، آجیل و نان وجود دارد و علاوه بر کمک به آزاد سازی انرژی، در حفظ سلامت سیستم عصبی و گوارشی نیز نقش دارد.
ویتامین نیاسین
این ماده در قالب مکمل هایی برای پیشگیری یا درمان کمبود ویتامین B3 یافت می شود.
فواید نیاسین چیست؟
نیکوتینیک اسید کلسترول مفید خون (HDL) را افزایش، و کلسترول مضر آن (LDL) را کاهش می دهد و سطح تری گلی سیرید را پایین می آورد.
این ماده در کاهش فشار خون و درمان دیابت نوع اول نیز نقش دارد. همچنین، با کمک به سیستم عصبی عملکرد مغز را بهبود می بخشد، خستگی را کاهش میدهد و باعث سلامت پوست می شود.
قرص نیاسین برای مو
این ماده در افزایش رشد مو و کاهش ریزش آن نقش مهمی ایفا می کند.
نیاسین برای پوست:
نیاسین آمید باعث افزایش سد چربی پوست می شود، این سد از آب و چربی ساخته شده و از پوست محافظت می کند. این سد با حفاظت از پوست، به حفظ رطوبت، کاهش حساسیت و هیدراته شدن پوست کمک می کند.
علائم کمبود ویتامین B3
کمبود این ماده در بدن می تواند باعث کاهش اشتها، آلزایمز، سردرد، خستگی، افسردگی، حالت تهوع، روشن شدن زبان و تغییر رنگ پوست شود.
MSDS و اطلاعات ایمنی
محفظه حاوی این ماده را در محیطی خشک، خنک و با تهویه مناسب قرار دهید. نیکوتینیک اسید در شرایط معمولی پایدار است، اما نباید در معرض حرارت و ترکیبات ناسازگاری مانند عوامل اکسید کننده قوی قرار بگیرد. اگر این ماده تا دمای تجزیه شدن حرارت ببیند اکسید های نیتروژن، کربن مونوکسید و کربن دی اکسید تولید می کند. این ماده شیمیایی می تواند به چشم آسیب بزند. بنابراین، هنگام کار با آن تمامی نکات ایمنی را رعایت کنید.
عوارض نیاسین:
عوارض این ماده شامل اسهال، سردرد، ناراحتی معده است. دوزهای بالای این ویتامین نیز باعث سوختگی، قرمزی پوست، حساسیت صورت و قفسه سینه می شود.
بازار جهانی
مناطق تولید کننده این ماده عبارتند از:
- آمریکای شمالی (ایالات متحده و کانادا)
- اروپا (آلمان؛ بریتانیا، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، روسیه و…)
- آسیا (چین، هند، ژاپن و اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا)
- آمریکای لاتین (برزیل و مکزیک)
- خاورمیانه و آفریقا
با توجه به افزایش جمعیت مردم، به نظر می رسد طی سالهای آینده آسیا بخش زیادی از بازار تولید این ماده شیمیایی را در دست بگیرد. از طرفی اروپا نیز به دلیل افزایش تهیه شکلات و نوشیدنی، نقش قابل توجهی در این بازار ایفا می کند. پیشبینی می شود با توجه به کاربرد این ماده در فرمولاسیون کرم های دست، لوسیون مو و سایر محصولات آرایشی بهداشتی و افزایش تقاضا برای این محصولات، رشد چشمگیری در انتظار بازار این ترکیب شیمیایی باشد.
جمع بندی
نیاسین یا نیکوتینیک اسید معمولا تحت عنوان ویتامین B3 شناخته می شود. این ماده برای عملکرد طبیعی سلول ها لازم است و باعث آزاد شدن انرژی موجود در مواد مغذی می شود. این ماده در صنعت مواد غذایی برای تهیه نان، در محصولات آرایشی برای ایجاد خاصیت نرم کنندگی و در آزمایشگاه ها برای تهیه کاتالیزگر فلزی کاربرد دارد.
سوالات متداول
قرص نیاسین برای چیست؟
این دارو برای افزایش کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا استفاده می شود. کلسترول خوب به حذف لیپوپروتئین LDL با چگالی پایین که کلسترول بد به حساب می آید، کمک می کند.
دوز مناسب قرص نیاسین چه مقدار است و بهترین زمان مصرف آن چه موقع است؟
برای بزرگسالان و افراد بالای 16 سال در ابتدا دوز مجاز 500 میلی گرم در روز است که موقع خواب مصرف می شود. البته پس از 4 هفته می توان دوز آن را به 1000 میلی گرم در روز افزایش داد. دوز مجاز مصرفی برای افراد زیر 16 سال نیز بر طبق دستور پزشک مشخص می شود.
نیاسین کدام ویتامین است؟
نیاسین همان ویتامین B3 است.