سولفات و ترکیبات سولفاته

سولفات با فرمول شیمیایی SO₄-²می تواند با طیف وسیعی از کاتیون ها وارد واکنش شود و ترکیبات مختلفی را به وجود اورد.  در ادامه با انواع ترکیبات سولفاته همچون سولفات آمونیوم، سولفات منیزیم، سولفات روی و… به همراه کاربرد های آنها در صنایع گوناگون بیشتر آشنا می شویم پس با ما همراه باشید:

سولفات آمونیوم:

فرمول شیمیایی: NH₄)₂SO₄)

سولفات آمونیوم یکی از ترکیبات سولفاته است که در صنایع کشاورزی، غذایی، تصفیه آب و… به وفور استفاده می شود. با این حال به دلیل این که این ترکیب در ساختار خود دارای نیتروژن می باشد نوعی کود نیتروژنه به حساب می آید و برای گیاهانی نظیر گندم ، سویا، کلزا و… مورد استفاده قرار می گیرد. عمده کاربرد سولفات آمونیوم در کشاورزی و به منظور استفاده برای گیاهانی است که از کمبود عنصر نیتروژن رنج می برند.

ساختار شیمیایی این ترکیب به صورت زیر است:

ترکیبات سولفاته و کاربردهای آنها-سولفات آمونیوم

سولفات روی:

فرمول شیمیایی: ZnSO₄

عنصر روی یکی از املاح مورد نیاز برای گیاهان و انسان به حساب می آید و سولفات روی به صورت مکمل هایی برای رفع کمبود این عنصر تجویز می گردد. بیشترین کاربرد این ترکیب به عنوان مکمل می باشد با این حال از آن در رسوب دادن پروتئین ها، رنگدانه ها، مهار کننده های خوردگی و… نیز استفاده می شود.

در کشاورزی: کمبود این عنصر در خاک های با pH بالا ( خاک های قلیایی ) رخ می دهد و از علائم کمبود آن در گیاهان می توان به ریزش میوه ها و یا کلفت تر شدن پوست آن ها اشاره نمود.این عنصر در فعالیت آنزیم ها و مقاومت گیاه در برابر خشکی نقش زیادی دارد. از گیاهانی که نسبت به کمبود روی حساس می باشند می توان به مرکبات اشاره نمود.

در پزشکی: روی یکی از عناصر مهم برای انسان است که می تواند سیستم ایمنی بدن را بهبود ببخشد. این ماده که با نام زینک نیز شناخته می شود علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن می تواند برای بینایی و کنترل سرطان نیز مفید باشد . از مصرف خودسرانه ی این مکمل خودداری نمایید.

ساختار شیمیایی آن به صورت زیر است:

ترکیبات سولفاته و کاربردهای آنها-سولفات روی

سولفات مس:

فرمول شیمیایی: CuSO4

سولفات مس در نوع هیدراته (آبی رنگ ) و خشک (سفید رنگ) موجود می باشد و از واکنش اسید سولفوریک با اکسید مس تولید می گردد. این ماده در کشاورزی به عنوان آفت کش و در تولید رنگ دانه ها به وفور استفاده می شود.  از دیگر کاربرد های این ماده می توان به آبکاری (به عنوان الکترولیت در حمام های آبکاری) ، کاتالیست و… اشاره نمود.

ساختار شیمیایی آن به صورت زیر است:

ترکیبات سولفاته و کاربردهای آنها-سولفات مس

سولفات کبالت:

فرمول شیمیایی: CoSO4 

این ماده یکی دیگر از ترکیبات سولفاته می باشد که به دلیل ویژگی های خاصی که دارد در صنایع گوناگونی مورد استفاده قرار می گیرد. عمده کاربرد این ترکیب در تولید باتری ها است. از آنجایی که استفاده از ماشین های برقی در سال های اخیر رو به افزایش است احتمال تقاضا برای این ماده نیز روندی صعودی خواهد داشت. کبالت به طور کلی می تواند مقاومت باتری ها را در برابر گرما بیشتر نماید و بازدهی آن ها را بالاتر ببرد.  از جمله کاربرد های دیگر  سولفات کبالت می توان به استفاده از آن در صنایع کشاورزی، سوپر آلیاژ ها، کاتالیست و… اشاره نمود. خرید سولفات کبالت از موسسه مبتکران شیمی. 

ساختار شیمیایی آن به صورت زیر است:

سولفات کبالت

سولفات منیزیم:

فرمول شیمیایی: MgSO4

سولفات منیزیم به دلیل دارا بودن عنصر منیزیم که یک عنصر ضروری برای انسان به حساب می آید در پزشکی و به عنوان مکمل کاربرد زیادی دارد. منیزیم می تواند از طریق رژیم غذایی وارد بدن انسان شود با این حال برخی افراد از کمبود این عنصر رنج می برند و مکمل های آن به صورت تزریقی و یا خوراکی تجویز می شوند

یکی دیگر از اسامی این ماده نمک اپسوم می باشد و می تواند در مصارف خانگی برای بهبود پوست و مو مورد استفاده قرار بگیرد با این حال خواص درمانی آن برای پوست و مو هنوز به اثبات نرسیده است. از دیگر کاربرد های آن می توان به استفاده از این ترکیب در کشاورزی و به منظور رفع کمبود عنصر منیزیم در خاک اشاره نمود. پیش از استفاده از این کود حتما خاک گیاه باید مورد آزمایش های دقیق خاکشناسی قرار بگیرد تا کمبود این عنصر در آن به تایید برسد. از جمله گیاهانی که برای رشد به منیزیم احتیاج دارند می توان به بادمجان، موز ، سیب زمینی و… اشاره نمود.

ساختار شیمیایی این ترکیب به صورت زیر است:

 

سولفات منیزیم

سولفات منگنز:

فرمول شیمیایی: MnSO₄

این ماده ترکیبی معدنی است که هم برای سلامت گیاهان و هم سلامت انسان ماده ای ضروری است.

در گیاهان: در گیاهان کمبود این عنصر به ندرت دیده می شود. با این حال خاک های قلیایی ممکن است از کمبود منگنز رنج ببرند در نتیجه کود سولفات منگنز برای رفع کمبود این عنصر بعد از آزمایش های دقیق خاک شناسی مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از این کود بدون انالیز های مربوطه می تواند مسمومیت های منگنز را برای گیاه به همراه داشته باشد. پیاز ، گل کلم ، گوجه فرنگی و… از جمله محصولاتی هستند که برای رشد به این عنصر نیاز دارند. به دلیل انحلال پذیری بالا این ماده هم به صورت اسپری (محلول) و هم به صورت کود می تواند به گیاه اعمال شود. منگنز به منظور فعال کردن آنزیم ها و متابولیسم گیاهان کاربرد دارد.

در پزشکی: مکمل های حاوی این عنصر برای افرادی که منگنز کافی از رژیم غذایی خود دریافت نمی کنند توسط پزشک تجویز می گردد. منگنز می تواند از پوکی استخوان جلوگیری نماید، قند خون را تنظیم نماید و متابولیسم بدن را بهبود ببخشد.

ساختار شیمیایی این ماده به صورت زیر است:

سولفات منگنز

سولفات آهن:

فرمول شیمیایی: FeSO4

این ماده که یکی دریگر از ترکیبات سولفاته است در صنایع کشاورزی، صنایع غذایی و پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. و به صورت هپتا هیدرات و مونو هیدرات اغلب در بازار موجود می باشد. در ادامه به کاربرد بیشتر این ترکیب در کشاورزی و پزشکی بیشتر می پردازیم.

در کشاورزی: کمبود آهن در گیاهان می تواند با کمک کود سولفات آهن برای گیاهان جبران گردد. در صورت کمبود این عنصر برگ های جوان گیاه زرد رنگ می شوند زیرا عنصر آهن نقشی اساسی در ساخت کلروفیل  دارد. این عنصر در خاک های قلیایی فراوانی خود را از دست می دهد. پایین بودن  پی اچ خاک سبب افزایش جذب عنصر آهن توسط گیاه می شود گندم، ذرت، کلزا، نخود، یونجه و شبدر از جمله گیاهانی هستند که نسبت به کمبود این عنصر حساس تر می باشند.

در پزشکی: در پزشکی این ماده به عنوان مکمل می تواند کمبود عنصر آهن را در انسان برطرف نماید. اهن یکی از عناصر مهم برای بدن است که کمبود آن می تواند کم خونی و در نتیجه سایر بیماری های مزمن را برای فرد به وجود آورد.

ساختار شیمیایی این ماده به صورت زیر است:

ترکیبات سولفاته و کاربردهای آنها-سولفات آهن

خرید و فروش مواد شیمیایی و خرید انواع ترکیبات سولفاته را به ما در مبتکران شیمی بسپارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *