فرمولاسیون شامپو

شامپو را می توان یکی از محصولات بهداشتی پرکاربردی دانست که در انواع مختلفی ساخته می شود، دلیل این تنوع متفاوت بودن خواص این محصولات برای مو می باشد، نکته مهم این است که بدانیم فرمولاسیون شامپو چیست و این محصولات حاوی چه موادی هستند؟ بهترین انواع آن کدامند؟ شامپوی خشک  چیست؟ تفاوت فرمولاسیون شامپوهای بدون سولفات و ضد شوره با انواع دیگر چیست؟همه موارد ذکر شده سوالاتی است که در ادامه به آنها پاسخ خواهیم گفت.

 

فرمولاسیون کلی ساخت شامپو:

روش رایج و مواد شیمیایی به کار رفته در این محصولات بهداشتی عمدتا به شرح زیر می باشد:

 

ساخت شامپو

اجزا

قسمت وزنی
لوریل سولفات تری اتانول آمین 40 درصد 22
سدیم دی میریسیل سولفات 60 درصد 18
ترکیب مولی اسید چرب و دی اتانول آمین (دی اتانول آمین الئات) 20
پروپیلن گلیکول 6
سدیم کلرید 6

 

شامپوهای بدون سولفات:

همانطور که در جدول بالا مشاهده می کنید ترکیبات سولفاته (سدیم لوریل اتر سولفات ، سدیم لوریل سولفات و آمونیوم لوریل اتر سولفات) در فرمولاسیون این ترکیبات شوینده استفاده می شوند.سولفات ها ترکیباتی هستند که سبب کف نمودن شامپو ها می شوند. این مواد روغنهای طبیعی را از پوست سر و موهای شما جدا می کنند و سبب خشک و شکننده شدن مو ها می شوند بنابراین توصیه می شود  افراد دارای پوست بسیار حساس برای جلوگیری از آسیب های احتمالی از شامپوهای عاری از سولفات استفاده نمایند.

 

انواع مختلف شامپو

به سبب تفاوت در جنس مو افراد و نیاز به شوینده های مو با خواص منحصر به فرد،تولیدکنندگان این محصولات با افزودن مواد شیمیایی مختلف تنوع گسترده ای از انواع شامپوها را ایجاد نمودند که در ادامه چند مورد از آنها را بررسی خواهیم نمود

روزانه

انواع روزانه به نوعی شکل عمومی شامپوها هستند که برای انواع مختلفی از مو اثر یکسانی دارند و عمدتا حاوی سورفاکتانت های ضعیف هستند. شامپو های روزمره معمولاً با مواد تمیز کننده فعال ساخته می شوند که موها را مرطوب ، سالم و براق نگه می دارند.این مواد صابونی و قلیایی نمی باشند و آسیبی به مو وارد نمی کنند.

موهای چرب

شامپوهایی که برای موهای چرب استفاده می شوند علاوه بر موارد ذکر شده بالا اغلب حاوی سالیسیلیک اسید هستند،این ماده نقش موثری در کاهش چربی پوست سر و از بین بردن سلولهای مرده ایفا می کند.

مو های رنگ شده

محصولاتی که برای موهای رنگ شده تولید می شوند عموما حاوی ویتامین E، پروتئین، روغن بادام، روغن آرگان و … و عاری از مواد شیمیایی مضر نظیر پارابن و ترکیبات حاوی سولفات هستند، موهای رنگ شده به مرور ضعیف و شکننده شده و استفاده از انواع معمولی شامپوها باعث افزایش ریزش مو و آسیب به آن می گردد از این رو محوصلات شوینده مناسب برای موهای رنگ شده علاوه بر تغذیه ریشه و پوست سر، باعث تثبیت رنگ مو و حفظ شادابی آن می گردد.

موهای خشک

برخی از افراد دارای موهای خشک و ضعیف می باشند. پوست سر در این افراد به اندازه کافی روغن مو تولید نمی کند و ممکن است باعث محبوس شدن رطوبت در موها شود. با افزایش سن پوست سر انسان چربی کمتری تولید میکند و همین امر موجب می شود تا استفاده از شامپوهایی موسوم به آبرسان ها از اهمیت بیشتری برخوردار باشد.این محصولات سبب حفظ تعادل pH و رطوبت در موها می شوند.

فرمولاسیون شامپو موهای خشک را می توانید در زیر مشاهده نمایید:

 

فرمولاسیون شامپوهای موهای خشک

اجزا

قسمت وزنی
تالک 400
نشاسته 150
خاک دیاتومه 450
اسانس 0.5 درصد

بیشتر بخوانید : محصولات مرتبط در ساخت شوینده ها :

لورامید

ضد شوره ها حاوی چه موادی هستند:

شاید یکی از پر طرفدارترین انواع شامپو را بتوان نوع ضد شوره آن دانست، عوامل متعددی شامل تغذیه، آلودگی هوا، حساسیت و مشکلات پوستی را می توان از دلایل ایجاد شوره یا پوسته سر دانست، مبارزه با این عارضه از طریق افزودن مواد شیمیایی مختلف به فرمولاسیون این شوینده ها انجام می شود که این مواد شامل موارد زیر می باشند:

شامپو ضد شوره

 

کتوکونازول (Ketoconazole):

طبق تحقیقات انجام شده کتوکونازول ماده ایست که به سبب ویژگی ضد قارچی به شامپوها افزوده می شود، این ماده از شکستگی،خارش و التهاب و پوسته شدن پوست سر به عنوان عامل اصلی ایجاد شوره جلوگیری می کند همچنین اثرات جانبی خاصی در اثر استفاده از آن مشاهده نشده که همین امر در کنار اثر بخشی مناسب آن در کاهش شوره سر سبب استفاده گسترده آن در شامپوهای ضد شوره گردیده است.

کلیمازول (Climbazole) :

 این ماده نیز در درمان عفونت های قارچی پوست سر، اگزما و التهاب موثر بوده و دارای خواصی مشابه با کتوکونازول می باشد که از پوسته پوسته شدن پوست جلوگیری می کند.

سلنیوم سولفید :

این ماده شیمیایی به عنوان جایگزین کتوکونازول و با خواص مشابه و با هدف بهبود اثر بخشی شامپوهای ضد شوره معرفی شد،کمی بعد تحقیقات نشان داد که استفاده از شامپوهای حاوی کتوکونازول تاثیر بهتری در درمان شوره شدید سر دارد.

سالیسیلیک اسید:

سالیسیلیک اسید را به عنوان یک ماده شیمیایی موثر در کاهش خارش و از بین رفتن پوسته های اضافی روی سر می دانندکه موجب شده علاوه بر استفاده در ضد شوره ها، در فرمولاسیون طیف عظیمی از این محصولات استفاده شود،همچنین  این ماده در درمان پسوریازیس به عنوان یک بیماری شدید خود ایمنی که با خشکی، التهاب و قرمزی پوست همراه است نیز موثر شناخته شده است.

سالیسیلیک اسید در درمان پسوریازیس

قطران ذغالسنگ:

این ترکیب قطبی پر کاربرد دارای خواص و ویژگی های متعددی است که بسیاری از آنها هنوز شناخته نشده اما تاثیرات آن در کاهش رشد سلول های پوستی، جداسازی لایه های مرده پوست و همچنین خصوصیت ضد عفونی کنندگی، ضد قارچی و ضد التهابی و جلوگیری از خشکی پوست سر این ماده را به یک گزینه مناسب برای مبازره با شوره سر مبدل کرده است، گرچه تحقیقات متعددی پیرامون رابطه استفاده از این ماده و ابتلا به سرطان انجام شده است اما همچنان از آن به طور گسترده استفاده می شود.

روی پروتیون (Zinc Pyrithione) :

این ماده در صورت عدم تاثیر مواد شیمیایی ذکر شده بالا و به عنوان علاج دوم درمان شوره سر استفاده می شود اما استفاده از آن ممکن است سبب بروز اگزما و حساسیت پوستی شود، بنابراین استفاده از آن اندکی محدودیت دارد.

روغن درخت چای نیز از جمله ترکیبات طبیعی است که در درمان شوره سر موثر واقع شده است و بسته به نوع شامپوی تولیدی، از آن در فرمولاسیون ضد شوره ها استفاده می شود.

در جدول زیر فرمولاسیون یک نمونه از انواع ضد شوره ها را مشاهده می کنید:

 

فرمولاسیون شامپوهای موهای خشک

اجزا

قسمت وزنی
آلکیل اتر سولفات  50
مخلوط یک قسمت دی اتانول آمین و دو قسمت اولئیک اسید 3
زینک پروتیون 2
منیزیم آلومینیوم سلولوز 1
هیدراکسی پروپیل متیل سلولوز 1
سدیم ادتا 0.2
اسانس 0.5
آّب تا 100

انواع شامپو

شامپوی خشک چیست؟

ممکن است نام این گروه از شوینده های مو را شنیده باشید اما با مکانیزم عملکرد آن آشنا نباشیدو نام این محصول شما را به اشتباه بیاندازد!!! نکته مهم این است که این نوع باعث تمیز شدن مو نمی شود بلکه تنها می تواند روغن موجود بر روی موهارا از بین ببرد و ظاهری تمیز به آن ببخشد. بسته به بافت مو ، شامپوی خشک باعث کمتر چرب شدن پوست سر و به طبع آن عدم چرب شدن مو می شود.استفاده از این محصول به صورت مکرر باعث خشکی پوست سر و ایجاد شوره و آسیب به بافت مو می شود. برای افرادی که مبتلا به چربی پوست سر هستند توصیه می شود برای پاکسازی و جلوگیری از انسداد منافذ پوست، موهای خود را به طور مرتب شستشو دهند.

مضرات

استفاده از شامپوی خشک برای بیش از دو روز متوالی می تواند باعث تحریک و خشکی پوست سر شما شود. علاوه بر این استفاده ی زیاد از آن می تواند منافذ سر شما را مسدود کرده و در نتیجه سبب ایجاد جوش های دردناک بر پوست سر شما شود. همچنین این ماده می تواند میزان صدمات گرما بر روی مو را تشدید کند.

 

برای خرید و فروش مواد شیمیایی با ما در مبتکران شیمی در ارتباط باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *