عوارض تولوئن

اگر شما خیلی با مواد شیمیایی سر و کار نداشته باشید ممکن است حتی اسم تولوئن را نشنیده باشید. اما این ماده در اغلب محصولاتی که از آن ها  استفاده میکنیم کاربرد دارد.ترکیب فوق  بی رنگ، نامحلول در آب و با بویی تند می باشد. کار کردن با آن نیازمند رعایت نکات ایمنی است که در این مقاله سعی داریم تا بیشتر به عوارض تولوئن، اثرات آن بر انسان و طبیعت و بررسی msds این ماده بپردازیم پس با ما همراه باشید:

عوارض تولوئن چیست؟

این ماده  به صورت صنعتی یا آزمایشگاهی تولید می شود و در مقادیر اندکی به طور طبیعی در نفت خام نیز موجود می باشد.از طرفی با توجه به مصارف متعدد آن در محصولاتی که روزانه با آنها سر و کار داریم نظیر رنگ ها و رقیق کننده ها، مواد شوینده، پاک کننده ها، لاک و چسب، لاستیک،ضدیخ، پولیش ناخن، جوهر چاپ و حتی در هنگام سوختگیری در پمپ بنزین ها … ممکن است از روش های مختلف نظیر استنشاق در تماس با آن قرار بگیریم،نکته ای که نباید فراموش کرد این است که محصولات حاوی این حلال قابل اشتعال، می توانند بخارات خطرناکی ایجاد کنند که در صورت استنشاق در غلظت های بالا (>200 ppm) باعث حالت تهوع ، سردرد ، از دست دادن حافظه ، بی هوشی و حتی مرگ می شوند.با وجود تمامی مواردی که ذکر شد، به سبب کاربردهای متعدد این محصول میزان خرید آن همواره بالا بوده است.

Msds و لوزی خطر تولوئن :

msds تولوئن

برگه اطلاعات ایمنی این ماده نشان از قابلیت اشتعال مایع و بخار آن دارد.نکته مهم این است که بدانیم در صورت بروز حوادث احتمالی چه اقداماتی تا رسیدن نیروهای امدادی لازم است در ادامه به برخی از روش های مقابله با حوادث احتمالی هنگام کار با این محصول خواهیم پرداخت:

استنشاق:

اگر برای مدت زمان طولانی در معرض بخارات این ماده بوده اید کافیست تا رسیدن نیروهای امدادی به هوای آزاد رفته و نفس عمیق بکشید

تماس با پوست:

در صورت تحریک پوست باید از داروهای مناسب با تجویز پزشک استفاده کرد. اگر این ماده بر روی پوست و یا موی فرد ریخته باشد، سریعا مواد و لباس های آلوده را باید از فرد دور کرده و با آب فراوان شستشو داد.

تماس با چشم:

پیش از رسیدن کمک پزشکی چشم را با مقدار کافی آب شستشو دهید و مطمئن شوید آب آلوده به طور کامل از چشم خارج شود

بلعیده شدن:

سریعا با مراکز درمانی تماس گرفته و از وادار کردن فرد مسموم به استفراغ خودداری کنید.

آتش سوزی:

با توجه به قابلیت اشتعال این حلال لازم است در صورت بروز آتش سوزی از کربن دی اکسید و یا کف جهت اطفا جهت کنترل حریق استفاده شود.

لوزی خطر تولوئن

اثرات تولوئن بر انسان:

اثرات این آروماتیک بر بدن انسان به مدت زمان و دوز آن بستگی دارد. به طور کلی در مدت زمان طولانی اثرات این ماده می تواند به شکل های زیر بر بدن انسان پدیدار شود:

  • از دست دادن شنوایی و توانایی تشخیص رنگ
  • از دست دادن حافظه
  • کاهش توانایی ذهنی
  • آسیب رسیدن به سیستم عصبی مرکزی، توانایی تولید مثل و سیستم ایمنی بدن
  • رسیدن آسیب به کلیه، کبد و مغز

 

مقدار مجاز  تولوئن هنگام کار با این ماده چقدر است؟

کارکنانی که با این ماده سر و کار دارند محدودیت هایی در برابر کار با آن دارند. سازمان ایمنی و بهداشت شغلی آمریکا (OSHA) مقدار مجاز وجود تولوئن را حدود 200ppm در یک روز کاری 8 ساعته تخمین زده است. مرکز تحقیقات ملی بهداشت و ایمنی شغلی (NIOSH) مقدار مجاز این ماده در هوا را به 100ppm طی یک روز کاری 10 ساعته محدود ساخته است. انجمن متخصصین بهداشت صنعتی امریکا (ACGIH) توصیه می کند که مقدار این ماده در هوا به بیش از 20 ppm در طول یک روز کاری 8 ساعته تجاوز نکند.

اثرات بر طبیعت :

Tolueneدر مکان هایی که از محصولات ساخته شده با آن استفاده می شود در هوا، آب و یا خاک یافت می گردد.ماده فوق توسط باکتری های موجود در خاک تجزیه شده و توسط گیاه جذب می شود که این امر باعث آسیب غشایی به گیاه می شود. حلال مذکور را اغلب در ترافیک های سنگین شهری در اثر سوختن بنزین و آزاد شدن این ماده به هوا می توان یافت. 

منبع اصلی قرار گرفتن در معرض تولوئن برای عموم مردم بنزین می باشد. بنزین دارای وزن 5 تا 7 درصد از ماده ی فوق می باشد. این ماده در طول تولید ، حمل و نقل و احتراق بنزین به جو آزاد می شود. در نتیجه وجود این ماده در مناطق شلوغ و با ترافیک بالا و اطراف پالایشگاه ها بسیار بیشتر خواهد بود.

 

تجهیزات ایمنی هنگام کار با تولوئن :

 

نکات ایمنی هنگام کار با تولوئن

 

از آنجایی که عمده ترین روش قرارگیری در معرض این حلال استنشاق بخارات آن است، لذا توصیه می شود محیط کار دارای تهویه مناسب و همچنین آزمایشگاه محل کار مجهز به هود جهت خروج بخارات سمی باشد.از طرفی برای پیشگیری از تماس با پوست و چشم و آسیب احتمالی استفاده از عینک مخصوص و دستکش آزمایشگاهی نیز لازم و ضروری است.

در صورت استفاده از محصولات خانگی که حاوی این ماده است ، حتماً هرگونه دستورالعمل ایمنی اضافی را که در برچسب محصول موجود است ، دنبال کنید..

شرایط نگهداری:

مهم است که تولوئن را از منابع گرما یا احتراق دور نگه دارید. این ماده شیمیایی باید در یک ظرف محکم و در بسته و در یک مکان خشک و دارای تهویه مناسب و مطمئن نگهداری شود . توصیه می شود مکانی برای ذخیره مایعات قابل اشتعال در نظر گرفته شده باشد. تولوئن باید از مواد ناسازگار مانند مواد اکسید کننده دور نگه داشته شود.

 

برای خرید مواد شیمیایی مورد نیاز خود با ما در مبتکران شیمی در تماس باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *