کود پتاس 12 12 36

کود پتاس چیست؟ این کود حاوی عنصر پتاسیم است که مقاومت ریشه را افزایش می دهد و باعث افزایش جذب مواد مغذی از خاک می گردد،همچنین در کیفیت و طعم محصول در گیاهان بارور نیز تاثیر چشمگیری دارد. همچنین می تواند در قالب ترکیبات شیمیایی مختلف به گیاه داده شود. پتاسیم به همراه نیتروژن و فسفر به عنوان عناصر اساسی برای رشد و نمو گیاه شناخته می شوند بنابراین استفاده از کودهای غنی از این سه عنصر تضمینی برای رشد گیاه محسوب می شود.در ادامه متن جهت آشنایی با این کود و انواع مختلف آن، فواید و همچنین زمان مصرف کود پتاس با ما همراه باشید. شما می توانید برای فروش و یا خرید کود پتاسیم و همچنین جهت اطلاع از قیمت این محصول با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

خرید کود پتاسیم :

در حال حاضر موسسه ی مبتکران شیمی به عنوان یکی از تامین کنندگان محصولات شیمیایی کشور, طیف گسترده ای از مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی را از برندهای معتبر در اختیار تولید کنندگان قرار می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با همکاران ما در ارتباط باشید.

فروش کود پتاسیم :

جهت اطلاع از نحوه ی فروش این محصول و ثبت سفارش شما می توانید با همکاران ما در واحد فروش موسسه مبتکران شیمی در در ارتباط باشید.

قیمت کود پتاسیم بالا :

 برای آگاهی از قیمت با کارشناسان فروش ما در درارتباط باشید.

پتاس چیست؟

کلمه پتاس (Potash) به نمک های معدنی اشاره دارد که حاوی عنصر K در ترکیب خود هستند و همچنین قابلیت حل شدن در آب را دارند. در حال حاضر کودهای دارای پتاسیم را با عنوان کود پتاس نیز می شناسیم که در ادامه به شرح آنها خواهیم پرداخت.

نقش پتاسیم در گیاه

چرخه پتاسیم

به طور کل K در تمامی مراحل رشد و تکثیر گیاه عنصری ضروری به شمار می رود. گیاهانی که از کمبود این ماده رنج می برند، در مقابل خشکسالی، رطوبت و آب زیاد از حد، تغییرات دمایی، آفات و بیماری ها مقاومت بسیار کمتری در مقایسه با گیاهانی که سطح مناسبی از این عنصر را دارند، از خود نشان می دهند. K در بین کشاورزان به عنوان عامل تعیین کیفیت شناخته می شود، زیرا بر روی مواردی همچون اندازه، شکل، رنگ و قدرت دانه تاثیر مطلوب دارد.

از تاثیرات مهم این ماده بر گیاه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • باعث افزایش رشد ریشه شده و مقاومت گیاه را در برابر خشکی، دمای پایین و یخ زدگی بهبود می بخشد.
  • سلولز تولید می کند و از خم شدن ساقه و ریشه گیاه جلوگیری می کند.
  • حداقل شصت آنزیم درگیر در رشد گیاه را فعال می کند.
  • به انتقال شکر و نشاسته کمک می کند.
  • باعث افزایش مقدار نشاسته در گیاهان می گردد.
  • مقدار پروتئین را در گیاهان افزایش می دهد.
  • فشار اسمزی را حفظ کرده و از دست دادن آب توسط سلول ها را کند می کند.
  • به کنترل تعادل یونی در گیاه کمک می کند.

انواع کود پتاس و فواید آن potassium fertilizer

انواع کود پتاس

 پتاسیم کلرید (KCl)

این ترکیب عموما به شکل رسوبات معدنی وجود دارد و از معادن طبیعی استخراج می شود و به دلیل هزینه پایین و مقدار پتاس بالا، بیشترین استفاده را در بین سایر کود های پتاسیم دارد . بیشتر از 90%  پتاس تولیدی در جهان برای مصارف کشاورزی استفاده می شود. کشاورزان KCl را قبل از کشت گیاه بر روی سطح خاک می پاشند و در برخی موارد نیز آن را در یک باند متمرکز نزدیک به دانه قرار می دهند. از آنجایی که پتاسیم کلرید حل شده باعث افزایش میزان نمک خاک می شود، باند در کناردانه قرار می گیرد تا از آسیب به جوانه زدن گیاه جلوگیری شود. حلالیت این ترکیب در آب زیاد است، به سرعت در آب حل شده و یون های پتاسیم و کلر آزاد می شوند.

کود پتاسیم سولفات

سولفات پتاسیم پس از کلرید پتاسیم، پر مصرف ترین کود پتاسه است. بر خلاف KCl که به صورت طبیعی یافت می شود، این ماده را به ندرت بتوان در طبیعت پیدا کرد. یکی از معروف ترین راه های تولید این ترکیب شیمیایی روش هارگریوز است، که در آن کلرید پتاسیم با اسید سولفوریک یا با مخلوطی از دی اکسید گوگرد، هوا و آب واکنش می دهد.

2KCl + H2SO4 → K2SO4 + 2HCl

2KCl + SO2 + 0.5O2 + H2O → K2SO4 + 2HCl

پتاس موجود در این ترکیب همان نقشی را ایفا می کند که در سایر کودها بازی می کند، اما این ماده علاوه بر این ماده مهم دارای گوگرد (S) نیز هست. گوگرد در سنتز پروتئین ها و فعالیت آنزیم ها بسیار موثر است. علاوه بر تمام فوایدی که این مواد برای گیاه دارند و باعث می شوند که کشاورزان از این ترکیب استفاده کنند، برخی گیاهان نسبت به یون کلر حساس هستند و در این موارد استفاده از آن در مقایسه با KCl انتخاب بهتری است.

کود پتاسیم نیترات

این ماده قیمت نسبتا بالایی دارد و پرورش دهندگان گیاهان با ارزش هنگامی که قصد استفاده از کودی نیتروژن دار و بدون کلر را داشته باشند، از آن بهره می برند .

بیشتر بخوانید : آشنایی با نقش سولفات منگنز در کودهای شیمیایی

پتاسیم فسفات

 این کود را در مواردی که گیاه به عناصر K و P نیاز داشته باشد، مصرف می کنند. از ویژگی های این ماده می توان به سازگاری آن با انواع کودهای نیتروژن دار اشاره کرد، به صورتی که می توان همزمان آن را با انواع کودهای نیتروژنی به خاک و گیاه افزود.

پتاسیم منیزیم

این ماده عموما به شکل پتاسیم منیزیم سولفات (K2SO4.2MgSO4) استفاده می شود. در آب محلول است، اما حلالیت آن نسبت به سایر کودهای پتاسیمی کمتر است. بر خلاف سایر ترکیبات دارای منیزیم، خنثی است و pH خاک را تغییر نمی دهد.

زمان مصرف کود پتاس (پتاسیم سولفات)

کارشناسان بهترین زمان برای استفاده از این ماده را قبل و یا هنگام کشت دانه می دانند. علت این امر این است که  عمده جذب پتاسیم در گیاه در مراحل اولیه رشد گیاه اتفاق می افتد ( حدود 80% قبل از گل دهی). علاوه بر زمان، محل قرار گیری کود نیز یکی از موارد مهم است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

فرق کلرور پتاس با سولفات پتاسیم

از جمله کودهای پتاس می توان به سولفات پتاسیم اشاره کرد. کود کلرو پتاس به نسبت کود سولفات پتاسیم قیمت پایین تر دارد و به دلیل انحلال بالا در آب مقادیر بالایی از پتاسیم را در اختیار گیاه قرار می دهد.

ازاین کود می توان بصورت کودآبیاری و محلول پاشی در طی فصل رشد و یا همراه با سرک کود اوره به صورت پخش سطحی استفاده کرد.

نکته ای را که باید به آن توجه نمود اینکه کود پتاسیم کلرید را در شرایطی که میزان شوری خاک بالا می باشد و همچنین زمان کشت محصولات حساس به کلر ازجمله سیب زمینی و  فلفل و … نباید استفاده نمود. کود سولفات پتاسیم جایگزین مناسبی می تواند باشداین کود برای گیاهانی که به عنصر گوگرد برای رشد نیاز دارند نیز ضروری است.

نحوه مصرف کود

تمامی کود هایی پتاس که در بالا به آنها اشاره شد، به صورت کامل در آب حل می شوند و در برخی موارد نیز شاخص نمکی بالایی دارند. از این بابت هنگامی که بسیار نزدیک به دانه و محل پیوند قرار گیرند، می توانند باعث جلوگیری از رشد صحیح جوانه گیاه شوند. این اثر بر روی  خاک های شنی، هنگامی که خشک باشند و که از کود پتاس  به مقدار زیادی استفاده شده باشد، بیشتر است.

قرار دادن این ماده در فاصله 3 اینچی (7.5 سانتی متری) از کنار و 2 اینچ (5 سانتی متری) پایین تر از دانه، بهترین روش برای جلوگیری از آسیب های احتمالی خواهد بود. این روش در حالات هایی که سطح موجود برای کود دهی کم باشد و یا پتاسیم خاک خیلی کم باشد، بسیار مفید است.

در مواردی که سطح مورد نظر بزرگ باشد عموما از روش پاشیدن بر روی سطح استفاده می شود. در این روش کود را قبل از شخم زمین بر روی آن پاشیده و سپس زمین را شخم میزنند. شخم باعث می شود که ماده مورد نظر در لایه های مختلف خاک قرار گرفته و ریشه گیاه به آن دسترسی داشته باشد.

 کود پتاس بالا برای گندم

گندم برای رشد خود به مقدار قابل توجهی از پتاسیم، نیاز دارد. که این نیاز بالا را می توان توسط این کود تامین نمود. یکی از مواردی که باعث می شود میزان کود پتاس مورد نیاز سالانه برای گندم کمتر از کودهای نیتروژنی و فسفری باشد، این است که در حدود 75 درصد پتاسیم مصرفی توسط گیاه در آخر به خاک باز می گردد.

کود پتاس برای گندم

 کود پتاس برای برنج

با توجه به مطالعاتی که بر روی خاک شالیزارهای ایران صورت گرفته است،

این ماده می تواند تا 20 درصد باعث بهبود رشد برنج شود.

زمان مصرف

بهترین زمان برای استفاده از این کود قبل از خوشه دهی برنج است.

کود پتاس برای پسته

پسته به عنوان یکی از گیاهان مهم و البته با ارزش، از حساسیت بالایی نسبت به میزان K برخوردار است. جذب این عنصر توسط گیاه عموما در ماه های آخر تابستان که زمان پر شدن مغز پسته است، اتفاق می افتد. کمبود این عنصر در پسته مشکلاتی همچون پوچی مغز، درست باز نشدن پسته و زرد شدن لبه برگ ها را به دنبال دارد.

کود پتاسیم برای انگور

در صورتی که انگور علائم کمبود پتاسیم مانند کاهش رشد شاخه، زردی و سوختن در طول تابستان را داشته باشد، کود را در طول بهار و یا اوایل تابستان هنگامی که میوه ها شروع به تولید شدن می کنند، استفاده نمایید.

کود پتاس برای انگور

میزان مصرف

در صورتی که آزمایش خاک انجام شده باشد، کارشناسان می توانند با توجه به آن مقدار کود مورد نیاز را اعلام نمایند. اما به عنوان یک قاعده سرانگشتی اگر کمبود پتاسیم خفیف باشد، به ازای هر درخت انگور مقدار 1.4 کیلوگرم کود سولفات پتاسیم و برای کمبود شدید از 2.8 کیلوگرم کود سولفات پتاسیم استفاده می شود.

کاکتوس

گیاه کاکتوس معمولا به آب و یا مواد خاصی نیاز ندارد. اما برخی خاک ها عناصر اصلی (پتاسیم، نیتروژن، فسفر) مورد نیاز برای رشد را ندارند، از این رو باید از کود استفاده نمود. توصیه شده است که کود را یک و یا حداکثر دو یا سه بار در سال استفاده نمود. معمولا برای کاکتوس از کود کامل استفاده می شود.

گیاهان آپارتمانی :

گیاهان آپارتمانی نیز مانند همه ی گیاهان برای رشد و نمو به عناصر اساسی نیاز دارند،استفاده از کود پتاسیم برای این گیاهان باعث بهبود رشد و استحکام ریشه می شود که این موضوع در حفظ و جذب آب توسط ریشه بسیار موثر است.استفاده از کود  NPK با نسبت 10-10-10 به صورت متعادل برای این گیاهان توصیه می شود.

3/5 (4 Reviews)

8 نظر برای «کود پتاس چیست؟ | فواید و زمان مصرف کود پتاس»

    • مبتکران می‌گوید:

      سلام، بله. کود پتاس باعث رشد بهتر میوه ها از جمله انار می شود.

  • 09131418618 می‌گوید:

    تشکر از راهنمایی شما استفاده بهينه شده خواهشمندم در باره گوجه بیشتر توضیح دهید

    • مبتکران می‌گوید:

      ممنون، بله حتما در مورد کاربرد پتاس برای گوجه هم مطلب قرار خواهیم داد.

  • طه راشدی از خوزستان شهر بستان می‌گوید:

    سلام از تعریف کود پتاس بسیار سپاسگزارم استفاده کردم متشکرم

  • سهراب رحیمی جونقانی می‌گوید:

    سلام از ارائه مطالب خیلی استفاده بردم ممنونم از دیگاهتان لطففابیشتر درمورد بازدهی دیگرمحصولات توضیح دهیید متلا جو یا شبدر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *