اسید فسفریک در کشاورزی

فسفر ماده ای مغذی و ضروری برای رشد گیاهان است؛ اما جذب آن از خاک دشوار بوده و یک عامل محدود کننده در رسیدن به عملکرد مطلوب در کشاورزی به حساب می آید. حتی زمانی که میزان فسفر در خاک در مقادیر بسیار بالایی باشد، دسترسی به فسفر برای گیاهان به دلیل ظرفیت اتصال فسفات چندین نوع خاک، مشکل ساز است. حدودا 30 درصد خاک در سراسر جهان دارای ظرفیت تثبیت فسفات بالایی است. این عنصر را عموما گیاهان از طریق ریشه جذب می کنند؛ همچنین به صورت یون دی هیدروژن فسفات از اسید فسفریک مشتق و ساخته می شود. به صورت کود در اختیار گیاهان قرار می گیرد و کمبود فسفر خاک را رفع می کند. در این مقاله به بررسی کاربرد اسید فسفریک در کشاورزی می پردازیم.

خرید اسید فسفریک

اسید فسفریک در کشاورزی:

فسفر یکی از 17 عنصر ضروری برای رشد گیاهان است که به رشد و توسعه گیاهان کمک می کند. گیاهان می توانند هیدروژن فسفات یا دی هیدروژن فسفات را جذب کنند که این جذب به میزان pH خاک بستگی دارد. در pH برابر با 7 هر دو این ترکیبات در مقدار برابر در دسترس هستند. در کودها، فسفر در قالب اسید فسفریک یافت نمی شود و تنها در غلظت بسیار پایین برای محصولات گیاهی مورد استفاده است. این اسید را نمی توان به صورت مستقیم به عنوان کود مصرف کرد؛ زیرا به شدت خورنده است، اما در تولید کودها کاربرد دارد. برای استعلام قیمت اسید فسفریک کشاورزی، با شماره های موجود در سایت تماس حاصل فرمایید.

کاربرد اسید فسفریک در کشاورزی:

شاید هنگام شنیدن نام فسفریک اسید، آخرین کاربردی که از آن به ذهن برسد، کاربرد آن در کشاورزی باشد. اما جالب است بدانید اسید فسفریک در کشاورزی کاربردهای بسیار ضروری دارد. حدودا 90 درصد از اسید تولیدی برای تهیه کود استفاده می شود و معمولا به سه نمک فسفات تبدیل و به عنوان کود مصرف می شود که شامل:

  • سوپر فسفات سه گانه
  • دی آمونیوم هیدروژن فسفات
  • مونو آمونیوم دی هیدروژن فسفات

 هستند. این اسید و مشتقات آن در گیاهان متابولیزه نمی شوند؛ از این رو برای تامین مواد مغذی و فسفر جهت رشد گیاهان لازم است آن را با احتیاط مصرف نمود. این ماده در شرایط رشد طبیعی، تجزیه می شود و به صورت آنیون های فسفات وجود دارد. به طور کلی این اسید، منبع مغذی فسفر ضروری برای گیاهان است.

کود TSP:

سوپر فسفات تریپل (سه گانه) یا TSP یک کود شیمیایی با محتوای فسفر بیش از 40 درصد است. این فسفر را به عنوان پنتوکسید فسفر نیز اندازه گیری می کنند.

کود DAP:

بیشترین مصرف این اسید در تهیه این کود است و دی آمونیوم فسفات یا DAP یک کود مهم است که حاوی نیتروژن و فسفر است. نیتروژن و فسفر بخشی از 18 ماده ی مغذی ضروری برای گیاهان هستند. در این کود میزان نیتروژن 18 درصد و میزان فسفر 46 درصد است.

کود MAP :

مونو آمونیوم فسفات یا MAP با محتوای فسفات بالا و مقدار بهینه نیتروژن در آب محلول است. به راحتی در آب حل می شود و برای آبیاری قطره ای و محلول پاشی کود مناسب است.

اسید فسفریک در کودها:

این ترکیب را به دلیل خورندگی نمی توان به صورت مستقیم به عنوان کود مورد استفاده قرار داد، اما برای تولید کودهای دیگر رایج است. از واکنش اسید فسفریک با سنگ فسفات که به صورت ریز آسیاب شده، سوپر فسفات سه گانه یا TSP به دست می آید. کودهای MAP و DAP محصولات واکنش بین این اسید و آمونیاک هستند.

کاربرد در کودها:

فسفات های آلی ترکیباتی هستند که انرژی مورد نیاز برای بیشتر واکنش هایی که در سلول های زنده انجام می شوند را تامین می کنند.

اسید فسفریک در کودها

به همین دلیل خاک های غنی از فسفات باعث افزایش رشد گیاهان می شوند. پس می توان گفت در فرایند تولید کود، اسید فسفریک به منظور افزایش رشد گیاه به آن اضافه می شود.

زمان مصرف اسید فسفریک در کشاورزی:

گیاهان برای رشد علاوه بر آب، هوا و نور کافی به خاک مغذی نیز نیازمندند. خاک منبع اصلی انرژی آنها است که سرشار از مواد مغذی است. اما خاک در ارائه مواد مغذی به گیاهان با محدودیت هایی روبه رو است. زمانی که گیاه با کمبود فسفر رو به رو می شود، شروع به تولید اسیدهای آلی مانند سیترات یا مالات می کند. به همین دلیل می توان از این اسید به عنوان منبع غنی از نیتروژن و فسفر استفاده کرد. رایج ترین کود برای جبران کمبود فسفر در گیاهان، کود حاوی این ماده است.

خرید اسید فسفریک مبتکران شیمی

مصرف اسید فسفریک کشاورزی در مراحل اولیه رشد گیاه برای تقویت ریشه و افزایش گلدهی بسیار حائز اهمیت است. مونو آمونیوم فسفات را می توان از این اسید تهیه نمود که به طور گسترده در کوددهی برگی و کوددهی معمولی کاربرد دارد. معمولا آن را در مرحله رشد گیاهان برای جلوگیری از آسیب گیاهی، غنی سازی خاک و تغذیه گیاه مصرف می کنند.

مقدار مصرف اسید فسفریک کشاورزی:

گیاهان برای رشد صحیح به فسفر نیاز دارند، البته غلظت مورد نیاز گیاهان نسبت به عناصر پتاسیم، کلسیم و نیتروژن بسیار پایین تر است. به طور کلی یک محصول بین 50 تا 150 کیلوگرم فسفر به صورت خالص نیاز دارد. برای مثال اگر غلظت واقعی اسید برابر با 52% باشد، برای محاسبه مقدار مناسب باید مقداری که باید عرضه شود را، بر 0.52 تقسیم کرد. به طور کلی میزان مصرف اسید فسفریک در هر هکتار برای محصولاتی مانند سبزیجات، مرکبات و درختان میوه 120 تا 180 لیتر است.

اسید فسفریک در کشاورزی چگونه اعمال می شود؟

این اسید در کشاورزی یک تنظیم کننده عالی pH است، اما باید از مخلوط کردن آن با محصولات غنی از آهن، کلسیم، روی و منیزیم خودداری نمود. مصرف آن به صورت محلول پاشی نیز توصیه نمی شود، مگر اینکه برای جلوگیری از اثرات سمی گیاهی، دوز آن را کاهش دهیم. این محصول را عمدتا به صورت آبیاری به صورت جویچه ای یا قطره ای استفاده می کنند. این اسید در آب آبیاری کاملا محلول است.

اسید فسفریک در کشاورزی

به همین دلیل محصولی ایده آل برای استفاده در هنگام تهیه کود و آبیاری قطره ای است.

اسید فسفریک برای پسته:

فسفر، یک عنصر ضروری برای عملکرد فیزیولوژیکی پسته به حساب می آید. از سوی دیگر دریافت مقدار کافی فسفر به سلول های بدن در تامین انرژی و تقویت استخوان ها کمک می کند.

اسید فسفریک یکی از بهترین کودها برای تامین عنصر فسفر مورد نیاز درختان پسته است. البته یکی از رایج ترین کودها برای پسته، کود NPK با نسبت 17-12-12 است و به ازای هر درخت بالغ در اواخر زمستان و اوایل بهار به صورت تزریقی و محلول در آب از طریق سیستم آبیاری اعمال می شود.

اختلاط اسید فسفریک با کود اوره:

از نظر شیمیایی، ترکیبات اوره فسفات را از مخلوط هم مولاری اوره و اسید فسفریک می سازند. به طوری که با یکدیگر متبلور می شوند و در زمان انحلال در آب، آزادانه جدا می شوند. روی بسته بندی این کودها می توانید علامت UP را مشاهده نمایید.

مزایا و معایب:

تقریبا مانند هرچیز دیگری این محصول نیز معایب و مزایای خود را دارد که در ادامه آن را بررسی می کنیم.

مزایا:

این محصول به شکل مایع است از این رو مصرف آن راحت است و به راحتی در تجهیزات کوددهی قابل تزریق است. لوله ها را می توان با استفاده از آن تمیز نمود و از مصرف اسید نیتریک اجتناب کرد. این محصول حاوی غلظت بالای فسفر محلول در آب است که تنها فسفر را تامین می کند. اسید فسفریک کشاورزی، گزینه خوب و موثری در تهیه محلول های مایع اسیدی است.

کاهنده pH

همچنین هیچ خطری برای مسدود شدن فضای داخلی سیستم های آبیاری ندارد. از آنجایی که فسفر دارای حرکت خفیفی است، می توان این محصول را برای محصولات با ریشه عمیق مانند چغندر قند و یونجه نیز استفاده کرد.  

مزایای اسید فسفریک مایع:

از فواید اسید فسفریک مایع می توان به نفوذ و پخش بهتر غذای گیاه و تبدیل فسفات های طبیعی در خاک اشاره کرد. با کود مایع، مواد با آب آبیاری به داخل و اطراف ریشه گیاه حرکت می کنند بدون اینکه مزاحمتی برای گیاه ایجاد شود. همچنین این محصول به تجهیزات گران قیمتی برای اعمال نیاز ندارد.

معایب:

از معایب این ماده می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • این ماده دارای خاصیت اسیدی است و محصولی خورنده به حساب می آید؛ از این رو باید در زمان حمل و نقل اقدامات خاصی را در نظر گرفت.
  • در برخی موارد اثر کف در ظروف به جای می گذارد.
  • تنها حاوی فسفر است، عنصری که معمولا به تنهایی استفاده نمی شود.
  • نباید روی خاک های اسیدی مصرف شود؛ زیرا باعث اسیدی شدن بیش از حد خاک می شود.

همچنین با محلول های قلیایی، سولفات ها و کلسیم ناسازگار است.  

بازار خرید و فروش جهانی کود اسید فسفریک:

بازار این ماده به دلیل افزایش رشد در بخش کود، در سال های 2016 تا 2024 با روند صعودی رشد خواهد کرد. صنعت کشاورزی و تولید کود به دلیل کاربرد این ماده در تولید انواع کودهای فسفاته یک ضریب سود آور برای بازار این ماده به حساب می آید. با توجه به افزایش سریع جمعیت در جهان، کشاورزان در تلاش برای افزایش عملکرد محصولات خود هستند. همین دلیل باعث افزایش استفاده از کود و در نتیجه رشد بازار این ماده می شود. بازار این ماده را بر اساس نوع فرایند، گرید و منطقه می توان به بخش های گوناگونی تقسیم کرد.

بازار خرید و فروش جهانی اسید فسفریک در کشاورزی

فروش اسید فسفریک

این محصول از نظر میزان تولید و مصرف، پس از اسید سولفوریک، بیشترین سهم را در بین اسیدها به خود اختصاص داده است. بر اساس نوع فرایند، بازار این ماده به فرایند مرطوب، حرارتی و غیره تقسیم می شود. فرایند مرطوب، این اسید را به صورت ناخالص با غلظت 56 درصد تولید می کند که در تولید کود کاربرد دارد. از سوی دیگر می توان با تبخیر، غلظت آن را به 70 درصد رساند که به صورت خالص به دست آید و مستقیما به عنوان کود مایع مصرف شود. البته اسیدی که با فرایند حرارتی به دست می آید، دارای غلظت حدودی 85 درصد است که ماهیت بسیار خورنده ای دارد.

بر اساس گرید آن را به دو دسته ی گرید غذایی و فنی می توان تقسیم نمود که تولید کود در گرید فنی قرار می گیرد. آسیا و اقیانوسیه بیشترین سهم بازار را در تولید و مصرف این ماده داشتند. انتظار می روند چین و هند به دلیل افزایش جمعیت در سال های آینده در تولید این اسید پیشرو باشند.

جمع بندی:

  • اسید فسفریک در کشاورزی یکی از ضروری ترین ترکیبات به حساب می آید تا جایی که میزان 90 درصد از تولید این اسید، صرف تهیه کود می شود.
  • فسفر یکی از عناصر ضروری برای رشد گیاهان است که اغلب اوقات خاک با کمبود آن مواجه است.
  • این کمبود می تواند ناشی از استفاده بیس از حد از خاک، شستشو با آب باران یا سیل یا غیره باشد.
  • به همین منظور کشاورزان برای تامین فسفر مورد نظر، از کود حاوی این عنصر بهره می برند.
  • در این مقاله به بررسی کاربرد این ماده، زمان مصرف و نحوه مصرف آن پرداختیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *