واکس پارافین

پارافین (Paraffin) ترکیبی هیدروکربنی است که می توان آن را از زغال سنگ، چوب ، نفت خام، ، نفت شیل و … به دست آورد. استفاده برای بهبود وضعیت پوست و گرما درمانی از مهمترین کاربردهای این ماده در حوزه سلامت است. پارافین به دو صورت مایع و جامد در دسترس است که هر کدام کاربردها و خواص خود را دارند که درادامه به آنها خواهیم پرداخت.

پارافین مایع

روغن پارافین که ترکیبی از هیدروکربن های اشباع است از فرآیند تقطیر نفت خام به دست می آید و ماده ای بی رنگ و بی بوست که کاربردهای فراوانی نیز دارد. استفاده از نفت به عنوان دارو به 400 سال قبل از میلاد بر میگردد، اما در سال 1872 Robert Chesebrough حق اختراعی را با عنوان “محصولی مفید حاصل از نفت خام” به ثبت رساند. پارافین مایع پس از اعلام Arbuthnot Lane (که رئیس انجمن جراحان بود) مبنی بر مفید بودن آن در درمان استرس روده و یبوست مزمن به محبوبیت رسید و کاربردهای فراوانی یافت.

امروزه از این ماده در مواد زیر استفاده می شود:

  • درمان پوست
  • ساخت شمع
  • محصولات آرایشی و بهداشتی
  • عایق الکتریکی
  • مداد شمعی
  • روغن کاری
  • جلا دادن

کاربرد پارافین مایع در صنعت

این مایع از تقطیر کروزن بدست می آید و سپس تصفیه می شود، لذا می توان با خیال راحت از آن در لامپ ها و سایر منابع روشنایی استفاده نمود. از ویژگی های این روغن عدم وجود بو ودوده است. همچنین در صنایع به صورت گسترده در تیغه ها و بلبرینگ ها به کار برده می شود. زیرا به خوبی در زیر آب کار کرده و با مایعات هیدرولیک سازگاری مناسبی دارد. علاوه بر این برای از بین بردن پینه های دست کسانی که با سیمان کار می کنند مفید است.

خرید و فروش عمده مواد شیمیایی در مبتکران شیمی

موم پارافین

این ترکیب جامدی نرم سفید و یا بیرنگ است که می تواند خواص درمانی زیادی برای پوست و عضلات داشته باشد . وکس یا موم پارافینی به دلیل دارا بودن خواص زیر محبوب است:

  • غیر سمی است
  • واکنش پذیر نیست
  • ضد آب است

پارافین واکس برای مرطوب کردن پوست

این واکس به صورت معمول در دست ها و پاها استفاده می شود. این نواحی مستعد ترک خوردن و خشک شدن هستند. این نرم کننده طبیعی باعث نرمی و لطافت پوست شده و محل مورد نظر را مرطوب می کند. پارافین واکس همچنین منافذ پوست را باز کرده و سلول های مرده را پاکسازی می نماید. این نرم کننده دمای ذوب پایینی دارد از همین رو برای استفاده بر روی پوست ایده آل است، پوست را نمی سوزاند و باعث تاول زدن آن نمی شود.

کاربرد پارافین برای پوست

مزایای درمانی

پارافین به دلیل خواصی که دارد می تواند برای گرما درمانی مورد استفاده قرار گیرد. از واکس پارافین برای تسکین درد در دست و مفاصل افراد مبتلا به بیماری های زیادی از جمله روماتیسم مفصلی، آرتروز، اسپاسم عضلانی و التهاب جزئی استفاده می شود.

محصولات آرایشی و بهداشتی

روغن پارافین در در کرم های سرد، روغن های برنزه کننده، محصولات آرایشی و غیره به دلیل خواص آبرسانی که دارد مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از لوسیون این ماده به صورت مداوم می تواند باعث افزایش رطوبت پوست شود.

خطرات

استفاده از موم پارافین برای کسانی که داری پوستی حساس هستند می تواند به قرمزی، تورم جزئی یا سوزس پوست منجر شود. حتما قبل از استفاده بر روی قسمت بزرگی از پوست ، یک ناحیه کوچک را مورد امتحان قرار دهید. اگر به یکی از موارد زیر مبتلا هستید از این واکس استفاده نکنید:

  • فشار خون پایین
  • بی حسی در دست و یا پاها
  • دیابت
  • بثورات پوستی و زخم های باز

اگر در خانه پارافین تراپی انجام می دهید، حتما مواظب باشید که آن را بیش از اندازه گرم نکنید زیرا ممکن است آتش بگیرد. در هنگام شروع درمان دما نباید از 51.7 درجه سانتیگراد بیشتر باشد. برخی از مراکز آرایشی این درمان همراه با مانیکور و پدیکور پیشنهاد می دهند، هرچند می تواند به عنوان یک فرآیند جداگانه نیز مورد استفاده قرار گیرد.

نحوه پارافین تراپی در خانه

با اینکه پیشنهاد می شود پارافین تراپی را در مراکز دارای تخصص انجام دهید اما می توان این کار را در خانه نیز انجام داد، اما باید تمام مراحل را با دقت و به درستی انجام داد.

برای انجام این کار در خانه به وسایل زیر نیاز است:

  • واکس پارافین
  • دیگ بخار (منظور دیگی است که با استفاده از حرارت ناشی از بخار آب باعث گرم شدن مواد می شود)
  • ظرف اندازه گیری (فنجان)
  • روغن معدنی
  • ظرف پلاستیکی
  • دماسنج
  • روغن زیتون
  • کیسه پلاستیکی قابل آببندی شدن
  • حوله
  • تایمر
  • دستمال کاغذی
  • مرطوب کننده

می توان از حمام های آماده نیز استفاده کرد که کار را راحتتر می کند. 

حمام واکس پارافین

مراحل انجام کار

ابتدا ابتدا موم پارافین را به دیگ اضافه کرده و سپس آب را درون دیگ بریزید. یک فنجان روغن معدنی به موم اضافه نمایید و هنگامی که کاملا ذوب شد آن را از روی اجاق بردارید. موم ذوب شده را به دقت در ظرف پلاستیکی بریزید. منتظر بمانید تا لایه نازکی بر روی پارافین شکل بگیرد. دما را با استفاده از دماسنج چک کنید، زمانی که دما به 51.7 درجه سانتی گراد برسد برای استفاده آماده است.

نحوه اعمال بر پوست

ابتدا چند قطره روغن زیتون را بر روی پوست محل مورد نظر بریزید و ماساژ دهید. کل دست یا پای خود را به درون موم فرو برده و آن را به مدت چند ثانیه نگه دارید تا لایه ای بر روی پوستتان شکل بگیرد. مدتی صبر کنید تا لایه ایجاد شده خشک شود. حال دست و یا پا را به درون موم برگردانید و این بار به مدت طولانی تری این کار را انجام دهید. این کار از سوختن پوست در اثر حرارت جلوگیری می کند. این روند را تا زمانی که حداقل 10 لایه موم بر روی پوست شما شکل بگیرد ادامه دهید. سپس یک کیسه پلاستیکی را بر روی پوست قرار داده و آن را درون یک حوله بپیچید.

برداشتن

پس از 15 تا 20 دقیقه حوله و پلاستیک را برداشته و موم پارافینی موجود بر روی پوست را جدا نمایید. سپس مرطوب کننده را به سراسر پوست بمالید.

پس از پایان درمان ، پارافین را برای مصرف بعدی بپوشانید.

تولید پارافین

موم ها یا پارافین ها (Paraffin) بخشی از باقیمانده واحد تقطیر اتمسفری هستند زیرا در محدوده دمایی بالاتری می جوشند. در فرآیند تبدیل باقیمانده ها به روغن های روانکار، واکس ها در تمامی برش های واحد تقطیر خلا وجود دارند. این واکس ها باید از روغن جدا شوند زیرا باعث افت نقطه ریزش شده روغن خواهد شد.

اگر دمای روغن کمتر از نطه ریزش باشد، موم های جامد شروع به رسوب می کنند. بر اساس منبع نفت خام میزان واکس های جامد می تواند بین 3 تا 15 درصد متغیر باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *