نمک اپسوم

نمک اپسوم در پرورش ماهی های آکواریومی استفاده می شود. سوالاتی که همواره ذهن پرورش دهندگان این موجودات آبزی را درگیر می کند این است که تاثیر این نمک بر ماهیان چیست؟آیا استفاده از این ماده برای ماهیان می تواند مضر باشد؟ آیا این نمک با نمک آکواریوم یکسان است؟ در ادامه مقاله با ما در پاسخ به این سوالات همراه باشید.

تاثیر اضافه کردن این نمک در آب آکواریوم ها :

سولفات منیزیم که نام دیگر این ماده به حساب می آید برای تغییر شرایط شیمیایی آب و از بین بردن بیماری های ماهیان آکواریومی که از یبوست و اختلال مثانه رنج می برند استفاده می شود.

از آنجایی که ماهیان آکواریومی به شرایط آب از قبیل دما، سختی آب، میزان اکسیژن، PH و…بسیار حساس اند بنابراین سنجش مداوم مقادیر این پارامتر ها بسیار اهمیت دارد.

همانطور که پیشتر گفته شد این نمک برای تغییر برخی ویژگیهای شیمیایی آب مانند سختی استفاده می شود. آب های سخت تر نسبت به آب نرم حاوی مقادیر بیشتری از منیزیم و کلسیم هستند.

این ماده ممکن است برای افزایش سختی آب در آکواریوم های آب شیرین استفاده شود. آب سخت تر دارای مقادیر بیشتری از کربنات کلسیم  می باشد. از طرفی بررسی ها نشان می دهد میزان سختی آب در PH آن نیز تاثیر گذار است. آبهایی که میزان CaCO3 آن بیشتر یا به عبارتی سخت تر باشد قلیایی تر است، بنابراین اضافه کردن این نمک در تنظیم PH  و هم در سختی آب موثر است، از آنجایی که تغییر ناگهانی در سطح PH می تواند باعث ایجاد استرس در ماهیان آکواریومی و حتی مرگ آن شود بنابراین باید همواره تغییرات آن را بررسی نمود.

گفته می شود میزان تغییرات این پارامتر در 24 ساعت باید کمتر از 0.3 باشد.

کاربرد نمک اپسوم در پرورش ماهی

تاثیر نمک Epsom در بیماری های ماهیان آکواریومی

بیماری های شایعی برای این ماهیان وجود دارد که گاها در محیط آکواریوم ها به ماهیان دیگر انتقال می یابند، بنابراین کنترل آنها بسیار مهم است.یکی از کاربردهای نمک اپسوم درمان همین بیماری هاست  که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم:

درمان یبوست :

یکی از بیماری ها در ماهیان آکواریومی یبوست است که همراه با نفخ شکم و کاهش اشتها می باشد، بروز این بیماری رابطه مستقیم با تغذیه ماهیان دارد، و معمولا در اثر یک رژیم غذایی کم فیبر ایجاد می شود.برای درمان آن کافیست تغذیه ماهی را به مدت 24 تا 48 ساعت قطع نموده و در صورت عدم مشاهده علائم بهبودی از نمک Epsom  برای شل کردن عضلات استفاده کنید، به این صورت که در مخزنی جدا به ازای هر 3 لیتر آب، یک قاشق غذاخوری از نمک اضافه نموده و سپس ماهی را به مدت 15 تا 30 دقیقه در آن رها کنید، بعد از پایان مدت ذکر شده ماهی را به آکواریوم برگردانید.

جهت خرید مواد شیمیایی مورد نظر خود اینجا کلیک نمایید.

درمان آبریزش و ورم شکم :

از دیگر بیماری های شایع در ماهیان آکواریومی آبریزش و ایجاد ورم شکمی است که می تواند در اثر بروز مشکل در کلیه های ماهی ایجاد شود، در واقع آب در بدن ماهی محبوس شده و به شکل آبریزش پدیدار می شود.برای درمان این بیماری نیز می توان از نمک یاد شده استفاده کرد و ماهی بیمار را در مخزنی جداگانه تحت درمان قرار داد به این صورت که به ازای هر 15 لیتر از آب، 2 قاشق غذاخوری از نمک اپسوم اضافه می شود تا تورم را تسکین دهد.البته استفاده از آنتی بیوتیک در مخزن جدا نیز توصیه می شود.

درمان اختلال مثانه :

آخرین کاربرد نمک مذکور که آن را بررسی می کنیم تاثیر این ماده در درمان اختلالات مثانه در ماهیان می باشد، این اختلال سبب بروز مشکل در شنای آنها می شود، دلیل این امر را می توان پر شدن مثانه از هوا و عدم تعادل در شنا به صورت قائم دانست،تغییرات ناگهانی دمای آب،عفونت، آلودگی آب و یبوست می تواند باعث بروز این بیماری شود.برای درمان پیشنهاد می شود در مخزن جدا آب را تا 78 درجه گرم نموده و به ازای هر 15 لیتر 2 قاشق غذاخوری از نمک مورد نظر اضافه کنید تا درمان کامل شود.

پرسش و پاسخ :

آیا نمک آکواریوم با Epsom salt  یکسان است ؟

این دو یکسان نیستند، نمک آکواریوم از کلرید سدیم تشکیل شده در حالی که نمک مورد استفاده توسط پرورش دهندگان ماهی از MgSO4 تشکیل شده است که هر کدام دارای تاثیر و خواص متفاوتی هستند

آیا استفاده از نمک اپسوم در پرورش ماهی می تواند برای آنها خطرناک باشد؟

همانطور که گفته شد بسته به نوع ماهی که نگهداری می شود، شرایط آکواریوم و محل پرورش می تواند متفاوت باشد،شرایطی از قبیل دما، PH و سختی آب باید بررسی شود و از تغییرات گسترده این پارامترها جلوگیری شود.

از آنجایی که کاربرد نمک اپسوم تنظیم موارد  فوق می باشد، بنابراین باید همواره در استفاده از آن، مقادیر مجاز را رعایت نمود، سختی بیش از حد آب و یا اسیدی یا بازی شدن محیط می تواند حتی باعث مرگ ماهی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *