پودر سفید رنگ استئارات لیتیوم

به طور کلی استئارات لیتیوم (Lithium stearate) نمک لیتیوم اسید استئاریک است و از هیدروکسید لیتیوم به همراه پیه (چربی گوشت گاو، گوسفند، خوک و…) پخته یا سایر چربی های حیوانی، مشتق می شود. پس می توان گفت استئارات لیتیوم یک نمک فلزی از یک اسید چرب است؛ نمک های فلزی اسیدهای چرب را به عنوان صابون می شناسند و در صنایع مختلف از آن ها استفاده می کنند. این ترکیب شیمیایی با نام های دیگر لیتیوم اکتادکانوات، اکتادکانوئیک اسید و نمک لیتیوم نیز شناخته شده است. به شکل پودر خشک یا مایع بوده و در دما و فشار معمولی پایدار است.

پودر سفید رنگ استئارات لیتیوم

در صورت مواجهه با اسیدهای قوی به استئاریک اسید و نمک لیتیوم تجزیه می شود. دارای خاصیت ضد زنگ و ضد خوردگی بوده و در آب مقاومت بالایی دارد. همچنین این ماده نقطه ذوب بالاتری نسبت به صابون های سدیم و پتاسیم دارد، پس در برابر از دست دادن قوام مقاوم تر خواهد بود. از استئارات لیتیوم در محصولات غذایی، دارویی و آفت کش ها استفاده می کنند.

خواص فیزیکی و شیمیایی استئارات لیتیوم:

نام آیوپاک لیتیوم اکتادکانوات
فرمول مولکولی  C18H35LiO2
وزن مولکولی  290.4 گرم
نقطه ذوب 220°C
دانسیته 1.025 g/cm3
مشخصات ظاهری  پودر سفید رنگ با بوی ملایم
حلالیت  به مقدار کم محلول در آب و اتانول، نامحلول در اتیل استات و روغن معدنی

روش تهیه استئارات لیتیوم:

این ترکیب شیمیایی را از واکنش هیدروکسید لیتیوم و اسید استئاریک تهیه می کنند. استئاریک اسید در واقع یک اسید چرب است و از هیدرولیز روغن ها و چربی های حیوانی و گیاهی بدست می آید.

کاربرد استئارات لیتیوم:

کاربرد این ترکیب به عنوان گریس روان کننده با مقاومت بالا در برابر آب بسیار مورد توجه است. به دلیل کاربرد استئارات لیتیوم در دماهای متنوع از این ترکیب در صنایع خودرو، ماشین آلات سنگین و هوا و فضا استفاده می کنند. همچنین به عنوان تثبیت کننده در صنایع آرایشی و بهداشتی و صنعت پلاستیک کاربرد دارد. استئارات لیتیوم دارای خواصی است که به عنوان بازدارنده ی خوردگی در نفت نیز می توان از آن استفاده کرد. این ماده به عنوان کاتالیزور در سنتز شیمیایی و امولسیفایر برای پلیمریزاسیون لاستیک مصنوعی و رزین استفاده می شود. رایج ترین کاربردهای این ماده شامل موارد زیر است:

  • غلیظ کننده روغن های مصنوعی و طبیعی
  • ساخت قالب های فلزی سبک وزن خوب
  • گریس روان کننده
  • درزگیر

اگرچه این ماده در آب مقاومت بالایی دارد اما در محیط های دیگر عملکرد بهتری دارد؛ همچنین این ترکیب دارای خواص عالی ضد زنگ و ضد خوردگی است.

گریس روان کننده:

کاربرد رایج استئارات لیتیوم به عنوان گریس روان کننده است. لیتیوم در گروه فلزات قلیایی قرار دارد و این گروه در آب نامحلول هستند؛ به همین دلیل استئارات لیتیوم مقاومت بسیار خوبی در برابر آب دارد.

کاربرد استئارات لیتیوم به عنوان گریس روان کننده

همین دلایل کافیست تا از این ماده برای قطعات مرطوب و مکانیکی که در تماس با آب هستند، استفاده کرد، در ادامه می توان افزود که این ترکیب پایداری مکانیکی عالی دارد.

لوازم آرایشی:

استئارات لیتیوم در صنعت لوازم آرایشی و بهداشتی به عنوان تثبیت کننده کاربرد دارد. تحقیقات نشان می دهد که این ترکیب تنها در غلظت های بالا، محرک خفیف است؛ پس می توان نتیجه گرفت سمی نبود و حساسیت پوستی ایجاد نمی کند.

کاربرد استئارات لیتیوم در لوازم آرایشی

این ماده را اغلب در سایه چشم ها، رژگونه ها و سایر لوازم آرایشی مورد استفاده قرار می دهند.

نکات ایمنی:

استئارات لیتیوم را باید در ظرف در بسته و در مکانی با تهویه مناسب نگهداری کرد. بهتر است هنگام کار با آن از دستکش، لباس و عینک محافظ استفاده کرد. ماده ای سمی نیست اما تماس آن با پوست و چشم ها خطرناک است. در صورت تماس با پوست، آن ناحیه را با آب و صابون شسته و لباس و کفش آلوده را تعویض کنید. تماس این ماده با چشم ها نیز خطرناک است در صورت تماس، چشم آسیب دیده را برای 15 دقیقه با آب فراوان بشویید. برای خاموش کردن آتش حاصل از آن از مواد شیمیایی خشک، کربن دی اکسید و اسپری آب استفاده کنید.

جمع بندی:

استئارات لیتیوم یک ماده ی شیمیایی با فرمول C18H35LiO2 یک نمک لیتیوم است. از واکنش استئاریک اسید با لیتیوم هیدروکسید به دست می آید. به شکل پودر سفید رنگ با بوی ملایم بوده و دارای خاصیت ضد زنگ و ضد خوردگی است. به دلیل مقاومت بالایی که در آب دارد، در صنایع فراوانی مورد استفاده قرار می گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.