پیوند زدن درختان

پیوند زدن به طور کلی روشی است که در آن دو گونه یا رقم را به یک گیاه تبدیل می کنند. در این روش بجای گرده افشانی دو گیاه و تولید بذر ترکیبی ، ریشه و قسمت پایینی یک رقم (پایه) را به قسمت بالای گونه دیگر (پیوندک) وصل می کنند. این کار اغلب در درختان و درختچه ها انجام می شود تا بهترین ویژگی های این دو را با هم ترکیب کنند. با ما همراه باشید تا با انواع روش های پیوند زدن درختان بیشتر آشنا شوید.

 

به طور کلی این روش به دو نوع تقسیم می شود

پیوند جوانه : در این روش پیوندک شامل یک جوانه و کمی پوست گیاه می باشد

پیوند شاخه : در این روش پیوندک شامل شاخه چند جوانه است.

 

 

دلایل پیوند زدن

  •  بهره وری برخی از محصولات باغی را افزایش دهد.
  • از طریق این روش می توان درختانی را که در تکثیر مشکلی دارند را به سادگی و زمان کمتری تکثیر نمود (درخت گردو، بادام و …).
  • می توان ارقام جدیدی را با این روش جایگزین ارقام قدیمی نمود. که این روش تغییر ارقام را سرشاخه کاری می نامند. برای مثال باغی با سیب ترش را می توان با این روش به سیب گلاب تبدیل کرد.
  • از طریق این روش می توان باغاتی را که دارای سن بالای هستند جوان سازی کرد.
  • می توان درختانی را که به شرایط مانند بافت خاک ، زهکش و تراکم حساس هستند را بر روی پایه های که دارای قدرت بالای هستند پیوند زد.

لوازم مورد نیاز

  • چاقو
  • نخ یا ریسمان
  • قیچی
  • چسب

شرایط لازم برای پیوند زدن موفق

جهت انجام این کار اصول و شرایط لازم می باشد که در زیر به توضیح آنها پرداخته می شود.

زمان مناسب پیوند زدن

پیوند فقط در مواقع بسیار خاص و مناسب انجام می شود زمانی که شرایط آب و هوایی و مرحله فیزیولوژیکی رشد گیاه هر دو بهینه باشد. اما بر خلاف پیوند جوانه ای، که می تواند قبل یا در طول فصل رشد اویل بهار تا تابستان انجام شود ، پیوند شاخه ای بیشتر در اواخر فصل زمستان و اوایل بهار انجام می شود.

انتخاب پایه و پیوندک سازگار 

جهت انجام یک عمل موفق باید گونه و یا ارقامی را به عنوان پایه و پیوندک انتخاب نمود که دارای سازگاری باشند.

شرایط محیطی

دمای لازم جهت انجام موفق و همچنین ماندگاری بین 24 تا 27 درجه سانتیگراد می باشد.

محل انجام پیوند بر روی پایه باید به گونه ای انتخاب شود که به مرور زمان به زیر خاک نرود. که  این ارتفاع معمولا بین 20 تا30 سانتی متر از سطح خاک انتخاب می شود.

روش های پیوند زدن درختان

همانطور که در بالا گفته شد این عمل به دو روش شاخه و جوانه تقسیم می شود.

 روش های شاخه ای متداول

  • پیوند اسکنه (شکافی)

یکی از ساده ترین و رایج ترین روش های  پیوند ، اسنکنه یا شکافی می باشد، که بیشتر به منظور تغییر ارقام درختانی از جمله سیب ، گیلاس ، گلابی و هلو انجام می شود. این روش همچنین برای تکثیر انواع گونه های که ریشه آنها ضعیف است ، استفاده می شود. زمان انجام این روش معمولاً در زمستان و اوایل بهار انجام می شود. و نیز محل انجام آن ممکن است بر روی ساقه های اصلی یا شاخه های جانبی انجام شود.

برای انجام این روش پایه باید از ارتفاع 10 تا 20 سانتی قطع شود و سپس با ایجاد شکافی در راستای قطر پایه و دو پیوندک را مطابق شکل زیر در شکاف قرار داده و در نهایت با چسب پوشش داده شود.

جهت موفق بودن بهتر عمل پیوندک انتخابی باید یک ساله و از قسمت میانی شاخه ها و دارای چند جوانه  و طولی بیشتر از 10 سانتی متر باشد.

پیوند اسکنه

  • پیوند زبانه ای یا انگلیسی

این روش که بیشتر در پایه های یکساله درختان گلابی ، انگور و سیب استفاده می شود به اسم های دیگری از جمله نیمانیم و رومیزی هم مشهور است .

در این روش  پایه و پیوندک دارای قطر (1 تا 1.5 سانتی متر) یکسانی هستند. سپس پایه را از ارتفاع 10 سانتی سطح خاک قطع کرده و برشی مطابق تصاویر زیر انجام داده و سپس بهم متصل می کنیم.

این عمل به دو صورت ساده و زبانه دار انجام می شود.

پیوند انگلیسی

  • پیوند تاجی (پوستی)

در درجه اول برای کار برتر درختان گلدهی و میوه دهی استفاده می شود. بر خلاف پیوند شکافی ، این روش می تواند در ریشه های با قطر بزرگتر (4 تا 12 اینچ) و در اوایل بهار انجام می شود که پوست به راحتی از چوب جدا شود.

پیوند پوستی

روش های پیوند جوانه ای (کوپیوند) متداول :

در این روش  پیوندک ها در سال جاری گرفته شده و در دمای 0 تا 4 درجه سانتی گراد نگهداری می شود و در اوایل بهار تا اواخر زمستان قابل انجام می باشد.

  • پیوند سپری (شکمی یا T):

یکی از روش های مرسوم در پیوند جوانه  است و بیشترین کاربرد را دارد. در این روش یک برش عمودی 2.5 سانتی و در قسمت بالای یک برش 1.5 سانتی عمود برا آن ایجاد کرده سپس برای تهیه پیوندک ابتدا از بین شاخسارهای قوی جوانه ای را انتخاب کرده و با برش 1.5 سانتی در قسمت بالای جوانه را جدا نموده و طبق شکل زیر در ناحیه برش داده شده پایه قرار می گیرد. این روش بیشتر در درختان هلو، شلیل، گلابی و آلو انجام می شود.

اما در برخی درختان مانند مرکبات و پسته بدلیل اینکه شیره بالای دارند برش به صورت T برعکس انجام می شود.

پیوند T

  • پیوند وصله ای

روش است که در آن قسمتی از پوست درخت بخصوص در درختانی که داری پوست سختی هستند مانند گردو به صورت مستطیل یا مربع برداشته می شود و سپس پیوندک را به همان شکل بر روی آن قرار می دهیم که در شکل زیر آمده شده است.

پیوند وصله ای

در جدول زیر برخی از پایه های مناسب و روش پیوند مناسب برای این نوع درختان آورده شده است

پیوندک پایه نوع پیوند
سیب انواع سیب همه نوع پیوندها
انجیر انجیر نیمانیم ، جوانه
انار انار اسکنه
بادام بادام و هلو انواع روش ها
گردو گردو وصله و اسکنه
هلو هلو، بادام و زردآلو سپری، اسکنه و وصله

 منابع

https://content.ces.ncsu.edu/grafting-and-budding-nursery-crop-plants#section_heading_3158

https://homeguides.sfgate.com/disadvantages-grafting-trees-38877.html

جهت تهیه و خرید کودهای شیمیایی با ما در مبتکران شیمی همراه باشید.

مبتکران شیمی ، خرید و فروش مواد شیمیایی

6 نظر برای «پیوند زدن درختان | انواع پیوند درخت سیب و گردو»

    • مبتکران می‌گوید:

      سلام، به منظور کاهش خسارت و آسیب به گیاهان در شب های بسیار سرد، خاک را آبیاری کنید، خاک مرطوب گرما را بهتر از خاک خشک نگه می دارد. استفاده از پارچه، پتو و پلاستیک به عنوان پوششی موثر برای گیاهان به خوبی عمل می کند.

  • سیمین می‌گوید:

    درود و سپاس از مطلب مفیدتون .من نهال گردو چندلر خریدم روی پایه سیب پیوند زده شده !به نظرتون این پیوند درسته؟ و باردهی خواهد داشت؟

    • مبتکران می‌گوید:

      سلام. اگر پیوند درست واصولی انجام شده باشد، باردهی میتواند داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *