اروزیل

اروزیل (Aerosil) یا سیلیکای دودی، بیش از 70 سال پیش طی فرایند هیدرولیز کلرو سیلان، در شعله گازی اکسیژن و هیدروژن تهیه شد. در سال 1942، هری کلایفر به روشی برای تهیه سیلیکای مرغوب دست پیدا کرد و آن سیلیکا، تا کنون تحت نام تجاری اروزیل در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. از کاربردهای این ماده می توان به تغلیظ کننده مایعات و تقویت کننده الاستومرها اشاره کرد. این محصول یکی از پرکاربردترین گریدهای Fumed silica است و در ادامه به بررسی انواع اروزیل، خصوصیات، کاربرد، تاثیر اسیدیته و نکات ایمنی که حین کار با این ماده شیمیایی باید در نظر داشته باشید می پردازیم.

خرید اروزیل 200

اروزیل 200 یکی از مهمترین گریدهای این ماده است که در مبتکران شیمی با بهترین قیمت و کیفیت به فروش میرسد. ویژگی های این محصول را در جدول زیر می توانید مشاهده نمایید.

اطلاعات محصول

تولید کننده: چین

CAS NO: 112945-52-5

آنالیز محصول آنالیز اروزیل

اروزیل چیست؟

این ماده شیمیایی سفید رنگ و بدون بو، دارای ذراتی با اندازه 15 نانومتر است که در قالب پودر غیر کریستالی موجود هستند.

از دیگر ویژگی های سیلیکای دودی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

فرمول شیمیایی SiO2
دانسیته 2.3-4.5 g/cm3
وزن مولکولی 60.08 g/mol
نقطه ذوب 1,600 °C
نقطه جوش 2,230 °C
جرم مخصوص 2.2

 

معمولا اروزیل ها در حلال های آلی مانند آب و اسیدهایی بجز هیدروفلوئوریک اسید انحلال پذیر نیستند و در حلال هایی مانند هیدروکسید های قلیایی با دمای بالا حل می شوند.

انواع اروزیل

این ماده در انواع مختلفی مانند اروزیل 150، 200، 320، 350، 550 موجود است که اعداد بیان شده به مساحت سطح ویژه این ترکیبات اشاره دارد. ما بر اساس بافت و ویسکوزیته ماده مورد نظر باید تصمیم بگیریم که از کدام یک از انواع سیلیکای دودی استفاده کنیم. در این میان، اروزیل 200 بیشترین کاربرد را دارد. این سیلیکای آب دوست به عنوان عامل ضد کلوخه شدن، روان کننده، ژله ای کننده، پخش کننده و تغلیظ کننده مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربردهای اروزیل

سیلیکای دودی در بسیاری از صنایع از جمله تهیه ترکیبات دارویی، لوازم ارایشی، مواد غذایی و تهیه رنگ کاربرد دارد. ویژگی هایی مانند اندازه کوچک ذرات و سطح ویژه بزرگ باعث می شود خاصیت جریان این ماده بهبود پیدا کند و در پر کردن کپسول و ساخت قرص مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین اروزیل، به عنوان عامل تغلیظ کننده تیکسوتروپیک و عامل معلق کننده ی ژل برای پایدار کردن امولسیون ها به کار می رود.

گاهی اوقات از سیلیکای دودی برای افزایش ویسکوزیته در فرمولاسیون شیاف ها استفاده می کنند. این ماده به خشک کردن انجمادی نانوکپسول ها و سوسپانسیون های نانوسفر کمک می کند.

اروزیل به عنوان پوششی برای فایبرگلاس ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

تاثیر pH بر کارکرد اروزیل

وقتی این ماده در ترکیبات محلولی با اسیدیته 0 تا 7.5 مورد استفاده قرار بگیرد، منجر به افزایش ویسکوزیته می شود اما در محلول هایی با اسیدیته بیشتر از 7.5 این خاصیت کاهش پیدا می کند. وقتی اسیدیته محلول بیش از 10.7 باشد، اروزیل به سیلیکات تبدیل می شود و تاثیری بر ویسکوزیته محلول نمی گذارد.

MSDS و اطلاعات ایمنی

معمولا اروزیل ها واکنش پذیری چندانی ندارند اما باید در محفظه های بسته و به دور از ترکیبات ناسازگار قرار بگیرند. ترکیبات ناسازگار با این ماده شیمیایی عبارتند از: فلوئور، اکسیژن دی فلوئورید و کلرو تری فلوئورید. این ماده در دمای بالا با بیشتر اکسیدهای فلزی واکنش می دهد.

خطرات اروزیل

آلوده شدن با این ماده در موارد حاد می تواند باعث بروز علائم شبه انفولانزا مانند سردرد، تب، لرز، تنگی نفس و سرفه شود و آلودگی مکرر با این ماده شیمیایی، آسیب ریوی را به دنبال دارد.

اگر این ماده با چشم تماس پیدا کند باعث بروز حساسیت می شود و در صورت تماس مکرر، احتمال آسیب به چشم فرد وجود دارد. بنابراین هنگام کار با این ماده، به داشتن تجهیزات ایمنی و رعایت نکات توجه کنید.

بازار جهانی خرید و فروش اروزیل

تولید کنندگان اصلی اروزیل عبارتند از:

  • آمریکای شمالی (ایالات متحده و کانادا)
  • آمریکای لاتین (مکزیک و برزیل)
  • اروپای غربی (آلمان، ایتالیا، فرانسه، بریتانیا، اسپانیا)
  • اروپای شرقی (لهستان و روسیه)
  • آسیا (چین، هند، استرالیا، اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا و نیوزیلند)
  • ژاپن
  • خاورمیانه و آفریقا (کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، آفریقای شمالی و…)

اگر موضوع تولید سیلیکای دودی را در نظر بگیریم به نظر می رسد اروپا این بازار را در دست بگیرد اما اگر از نظر میزان مصرف کننده به بررسی بازار بپردازیم، آسیا در صدر قرار می گیرد و به نظر می رسد پیشرفت قابل توجهی در انتظار بازار این منطقه باشد.

در افریقای شمالی تقاضای مصرف کنندگان برای خرید رنگ افزایش پیدا کرده است. بنابراین، با توجه به کاربرد سیلیکای دودی در فرمولاسیون رنگ، به نظر می رسد بازار این منطقه نیز صعود داشته باشد.

به دلیل شرایط اقتصادی پیشبینی می شود رشد بازار اروزیل در خاورمیانه و آمریکای لاتین روند ثابتی داشته باشد.

جمع بندی

اروزیل یا سیلیکای دودی با فرمول شیمیایی SiO2 پودر سفید رنگی است که در سال 1942 در راستای تهیه سیلیکای مرغوب، تولید شد. این ماده به دلیل ذرات ریز و مساحت سطح ویژه بالایی که دارد در بسیاری از صنایع از جمله داروسازی مورد استفاده قرار می گیرد. این پودر سفید رنگ در پر کردن کپسول و ساخت قرص و همچنین در تهیه شیاف ها به کار می رود. از دیگر کاربردهای آن می توان به شیشه های فایبرگلاس نیز اشاره کرد. اما قرار گرفتن در معرض این ماده شیمیایی بدون در نظر گرفتن نکات ایمنی خطراتی در پی دارد. در صورت مسمومیت حاد با این ماده علائمی مشابه آنفولانزا، از قبیل سردرد، تب، لرز و… پدید می آید و می تواند منجر به آسیب ریوی شود. بنابراین حتما حین کار با سیلیکای دودی نکات ایمنی را رعایت کنید. به نظر می رسد بازار جهانی سیلیکای دودی طی سال های آینده در مناطقی نظیر آسیا و اروپا رشد چشمگیری را تجربه کند و در خاورمیانه و آمریکای لاتین شرایط اقتصادی مانع رشد بازار این ماده شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *