اصول رنگرزی مناسب

رنگ آمیزی یکی از فنونی است که همه ی ما تقریبا یک بار آن را در زندگی تجربه کرده ایم. در زندگی همه ی ما تقریبا پیش آمده است که بخواهیم دیوار و یا نقاشی ای را رنگ آمیزی کنیم. رنگ کردن نیز اصولی دارد که حتما باید برای ایجاد رنگی مناسب بر روی سطح از آن پیروی کنیم.

برای یک رنگ آمیزی موفق پنج اصل وجود دارد:

  • آماده سازی صحیح سطح مورد نظر
  • انتخاب یک سیستم رنگ مناسب
  • کاربرد صحیح رنگ با روش ها و ابزار مناسب
  • چرخه ی زمانی خشک شدن صحیح
  • حفاظت سطح رنگرزی شده از آلوده شدن به ذرات معلق، آب و بخار آب

 

این ها نکات کلی ای است که در صورت رعایت آن ها می توان رنگی دلخواه را بر روی سطح مورد نظر نشاند. اما ترکیب رنگها، نوع حلال ،فضای مورد استفاده و … مواردی دیگر هستند که برای ایجاد مطلوبیت بیشتر نباید از آن ها چشم پوشی کرد.

در ادامه به جزییات بیشتر این اصول می پردازیم.

  .   آماده سازی سطح مورد نظر:

 

اولین خاصیت اساسی رنگ چسبندگی آن است. چسبندگی خوب،مستلزم آن است که سطح به طور مناسبی آماده شود تا برای جذب و نگهداری آن مهیا گردد.

اگر چه آماده سازی سطح مورد نظر بسته به نوع رنگ به کار رفته متفاوت است اما برای تمام رنگها (رنگ آمیزی ساختمان یا منزل، نقاشی ها، رنگ آمیزی پلاستیک ها و…) این آماده سازی پنج شرط ضروری را شامل می شود که حتما باید رعایت گردد.

نبود نقص در سطح

سطح مورد نظر باید آنقدر محکم و یکنواخت باشد تا در برابر پوسته پوسته شدن لایه ی رنگ هنگام خشک شدن مقاومت کند. اگر سطح مربوطه سست و شکننده باشد، نمی تواند در برابر نیروهای حاصل از انقباض پایداری نماید و در نتیجه تمام سطح  چسبندگی خود را از دست داده و موجب پوسته پوسته خواهد شد.

 

تمیزی سطح

یکی از موارد مهمی است که مخصوصا در رنگ آمیزی دیوار های منزل و رنگ آمیزی ساختمان باید به آن توجه نمود تمیزی سطح است . این دیوار ها بیشتر مستعد جذب گرد و غبار هستند و در صورت تمیز نشدن می تواند زمینه ی یک پوشش دهی نا مناسب را فراهم کند. سطح مورد نظر باید از هر گونه ماده ی خارجی که مانع جاری شدن رنگ ،نچسبیدن آن به سطح، خیس شدن سطح می شود تمیز گردد. اگر رنگی که استفاده می شود به راحتی پخش نگردد، لایه یوششی دوام و پیوستگی مناسب را پیدا نمی کند و شاهد رنگ آمیزی غیر یکنواخت خواهیم بود. همچنین اگر سطح خیس نشود ، چسبندگی ای بر روی سطح نخواهیم داشت و رنگی که استفاده می شود بر روی سطح به خوبی نمیشیند.

همواری سطح

سطحی که قرار است پوشش دهی شود ، بایستی به روشی نظیر بتونه کاری ، سنباده زدن و… صاف و هموار گردد تا رنگی که بر روی سطح نشانده شده صافی و همواری لازم را داشته باشد.

خلل و فرج

برای بهبود چسبندگی ،کمی زبری و ناهمواری سطح لازم است. گاهی اوقات چسبندگی خوب بدون این ناهمواری ها امری مشکل و یا غیر ممکن می باشد. این کار می تواند رنگ را در برابر ارتعاش ،ضربه، خمش و تغییرات دمایی و آب و هوایی بیرون مقاوم سازد .مجاری یا خلل و فرج سطح باید به قدری کم باشند تا رنگ به درون سطح مکیده نشود. در غیر این صورت پیوستگی لایه از بین رفته و به سهولت نمی توان آن را با رنگی یکنواخت پوشش داد.

. گزینش یک سیستم رنگ مناسب

می توان گفت انتخاب رنگی که می خواهیم استفاده کنیم از نظر کیفیت و همچنین از نظر زیبایی و تزئیناتی یکی از مهم ترین دغدغه هایاساسی قبل از شروع به کار است

از نظر کیفیت رنگی مناسب است که به موقه خشک شود، به راحتی به سطح بچسبد و بعد از خشک شدن نیز رنگی مناسب از خود انعکاس دهد. در این زمینه شرکت های تولید کننده ی فراوانی فعالیت دارند و بهترین برند ها را به دست مشتریان می رسانند.

اما رنگ آمیزی از جنبه ی تزییناتی نیاز به بحث بیشتری دارد. شناخت ترکیب رنگها و مفاهیم آن ها یکی از اصولی است که نباید از آن چشم پوشی نمود. به طور کلی 3 رنگ اصلی شامل:قرمز،آبی و سبز وجود دارد که سایر رنگهای موجود را می توان از ترکیب این سه مورد حاصل نمود.در شکل زیر می توان چگونگی ساخت رنگهای ترکیبی از اصلی را مشاهده نمود.

ترکیب رنگ ها

 

علاوه بر ترکیب رنگها و ساخت پوشش دلخواه باید به گرم و یا سرد بودن و در نهایت هارمونی آن نیز توجه نمود

رنگهایی که همانند شعله ی آتش هستند را رنگهای گرم می نامند مانند قرمز،نارنجی،زرد.

استفاده ی همزمان رنگهای سرد از قبیل آبی، سبز و بنفش با رنگهای گرم معمولا توصیه نمی گردد.توجه به هارمونی رنگها مورد دیگری است که توجه به آن می تواند رنگ آمیزی دلخواهتان را پدید آورد.

. کاربرد صحیح رنگ با روش ها و ابزار مناسب

برای رضایت بخش بودن شرایط رنگرزی خط المشی هایی وجود دارد که باید رعایت شود:

ضخامت یکنواخت لایه تر و خشک

عدم موفقیت در ایجاد ضخامت یکنواخت لایه می تواند سبب عدم پیوستگی آن و معایب جدی شود.

مهمترین این معایب عبارتند از:

  1. از بین رفتن مقاومت لازم به دلیل ایجاد خلل و فرج در لایه
  2. از بین رفتن خواص مقاومتی آن در اثر لکه هایی که به طور ناقص بر روی سطح ایجاد شده اند. این عیب به دلیل ایجاد یک لایه بسیار ضخیم رنگ و یا لکه های نازک حاصل از رنگامیزی غیر یکنواخت حاصل می شود.
  3.  غیر یکنواخت بودن پوشش می تواند عملکرد تزییناتی رنگ را تنزل ببخشد
  4. به طور کلی برای هر رنگ باید تعداد صحیح دفعات پاشش آن رعایت شود تا نهایتا ضخامت معینی از لایه ی خشک، بدون به دام افتادن حلال به دست آید.زمان دقیق خشک شدن و سخت شدن بین رنگامیزی های متوالی باید رعایت شود.

ابزار مناسب و طریقه استفاده از آن ها

ابزار نقاشی شامل قلم موها ،غلتک ها،پیستول ها، بایستی قبل از خشک شدن رنگ یا قبل از آنکه پوشش کاتالیزوری به یک ژل غیر محلول تبدیل شود،شسته و تمیز شود.خواص پوشش مورد استفاده هنگام کار با ابزاری مانند قلمو، غلتک و… باید به صورت زیر باشد.

قلمو

رنگهایی که با قلمو به کار می روند باید دارای خواص زیر باشند.

به اندازه ی کافی سفت باشند تا لایه ی مناسبی از رنگ به صورت خیس بر روی سطح قرار بگیرد.

سیالیت آن در حدی باشد که روی قلمو بماند.

سیال بودن آن تا حدی باقی بماند که آثار قلمو بعد از رنگرزی از بین برود و ردی بر جای نگذارد.

غلتک

رنگی که با غلتک به کار می رود باید خواصی مشابه رنگ مورداستفاده با قلمو داشته باشد اما تفاوت های زیر نیز وجود دارد:

رنگی که استفاده می شود با غلتک باید مدت بیشتری خیس بماند تا آثار غلتک از بین برود.

سیالبت آن باید کمتر باشد تا موقه ی مصرف از چکه کردن آن از روی غلتک جلوگیری شود.

رنگی که قرار است با غلتک به کار برود بایستی سفت تر و چسبنده تر باشد و پس از کاربرد جاری نشود.

 

اصول رنگ آمیزی.  دوره خشک شدن صحیح

خواص نهایی پوشش در طول دوره ی خشک شدن آشکار می شود. اگر تمام شرایط صحیح انتخاب نشود،خواص درست لایه، هرگز خود را نشان نمی دهد و رنگی غیر یکنواخت و غیر اصولی را شاهد خواهیم بود.

تنها تولید کنندگان پوششهای مختلف به کار رفته در سیستم رنگ ،ترکیب دقیق پوشش ها را می دانند. در واقع همین ترکیب است که شرایط دقیق خشک شدن را در رنگها و برند های مختلف مشخص می کند.

. حفاظت در برابر آب

آب دشمن پنهان رنگ است

این ماده یک عنصر نافذ در تخریب پوشش ها می باشد

و می تواند به صورت مایع، بخار آب و یا به صورت حاملی برای مواد شیمیایی حل شده، به سطح رنگرزی شده آسیب برساند.

آب باعث زنگ زدگی و سایر خوردگی ها، پوسته پوسته شدن ، شوره زدن و … می شود.

برای جلوگیری از آسیب رسیدن به پوشش مورد استفاده، در برابر آب لازم است از لایه ی آستری کمک گرفت این لایه باید به سطح خوب بچسبد و در عین حال مقاومت خوبی در برابر آب داشته باشد و در نهایت سطوح فلزی رنگامیزی شده را در برابر خوردگی حفظ نماید

با رعایات نکات گفته شده امید است که رنگ آمیزی مناسبی برای سطوح دلخواه خود داشته باشید.
برخی محصولات موجود در صنعت رنگ:

حلال 402

رزین

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *