ترکیبات شیمیایی شیشه پاک کن

به طور کلی مواد شوینده دسته مهمی از مواد شیمیایی هستند که کاربرد گسترده ای در مصارف خانگی دارند ، مواد شوینده مانند انواع پودرهای لباسشوئی ، تمیزکننده های سطوح ، سفیدکننده ها و شیشه پاک کن ها از مهمترین و پرمصرفترین مواد شوینده ها هستند. با گسترش استفاده شیشه در طراحی ساختمان ها ، آشپزخانه ها و تولید وسایل الکترونیکی مانند مانیتورها و ال سی دی ها ، مبحث نظافت و تمیز کردن آن ها نیز گسترش یافته است. شیشه پاک کن ها موادی هستند که به شفافیت و براق شدن شیشه ها کمک می کنند و به واسطه مواد شیمیایی به کار رفته در فرمولاسیون آن ها قدرت تمیزکنندگی بسیار بالایی دارد ، این مواد در رنگ ها و عطرهای مختلفی تولید و روانه بازار می شوند. در این مقاله با ترکیبات شیمیایی مورد استفاده در شیشه پاک کن ها آشنا می شویم. 

اجزای مختلف شیشه پاک کن ها

به طور کلی شیشه پاک کن ها بایستی چندین قابلیت را در کنار هم داشته باشند ، ویژگی هایی مانند عطر و بوی خوشایند ، قدرت تمیزکنندگی بالا بدون به جای گذاشتن لکه ، ایجاد شفافیت ، درخشندگی و براقیت در شیشه و قیمت مناسب فاکتورهایی هستند که در کنار هم یک محصول مناسب را تشکیل می دهند ، هر کدام از این قابلیت ها و ویژگی ها توسط یک ماده شیمیایی که در فرمولاسیون تولید استفاده می شوند ، ایجاد می شود.

به طور کلی مواد شیمیایی استفاده شده در شیشه پاک کن ها را می توان به دو دسته تقسیم کرد: سورفکتانت و حلال.

حلال ها به نوعی وظیفه تمیز کنندگی ، چربی زدایی و از بین بردن آلودگی های شیشه را بر عهده دارند ، این مواد با حمله کردن به لکه های چربی ، چسبندگی آن ها به شیشه را به حداقل می رسانند و با حل کردن آن ها در خود می توانند سطح شیشه را از عوامل آلوده ، پاک کنند.

سورفکتانت ها وظیفه احاطه عوامل آلوده را بر عهده دارند ، شیشه پاک کن ها توسط سورفکتانت ها عوامل آلوده کننده سطح را احاطه می کنند و پس از آن حلال ها می توانند آن ها را در خود حل کنند و اثر تمیز کنندگی خود را بر جای بگذارند.

در ادامه بیشتر با فرمولاسیون ، مواد شیمیایی و اجزای تشکیل دهنده شیشه پاک کن ها آشنا می شویم.

مواد شیمیایی و اجزای تشکیل دهنده فرمولاسیون شیشه پاک کن

در فرمولاسیون شیشه پاک کن ها مواد شیمایی متنوعی مورد استفاده قرار می گیرند که درادامه به مهمترین آن ها خواهیم پرداخت:

آمونیاک :

این ماده شیمیایی عموما با هدف تمیز کنندگی در فرمولاسیون شیشه پاک کن ها مورد استفاده قرار می گیرد. آمونیاک نوعی سورفکتانت است که ساختاری بر پایه نیتروژن دارد به همین دلیل به راحتی می تواند در آب حل شود ، این ماده از نظر شیمیایی اسیدی است و اضافه شدن آن به محلول تمیزکننده اسیدیته آن را کاهش می دهد و به این ترتیب اثر تمیز کنندگی خود را بر جای می گذارد.

بوتیل گلیکول (بوتوکسی اتانول):

بوتیل گلیکول از خانواده گلایکول اترهاست و از لحاظ ظاهری به صورت مایعی بی رنگ است ، از واکنش نوعی اتر و الکل تولید می شود و عطر خوشایندی به محلول می بخشد ، البته این تمام تاثیر بوتیل گلایکول نیست ، این ماده شیمیایی خوشبوکننده می تواند به عنوان یک حلال قوی در فرمولاسیون شیشه پاک کن ها ایفای نقش کند. بوتیل گلایکول در از بین بردن لکه های چربی سخت و آلودگی ها بسیار موثر عمل می کند.

کلر:

کلر یک ماده شیمیایی بسیار پرمصرف در تولید انواع مواد شوینده است ، از کلر با هدف تمیز کردن و تصفیه کردن آب موجود در استخرها و سیستم های آب و فاضلاب استفاده های فراوانی می شود.

کلر موجود در پاک کننده های سطح و شیشه پاک کن ها می تواند ناخالصی های بسیار ریز و در مقیاس میکروسکوپیک را از بین ببرد ، میزان استفاده کلر در فرمولاسیون پاک کننده ها حد مشخصی دارد ، به طوری که استفاده کمتر از این میزان باعث می شود تا کلر تاثیر مورد نظر را بر جای نگذارد و استفاده آن در مقادیر بالا نیز تا حد کمی خاصیت خورندگی به محلول می دهد و بوی تندی برای آن ایجاد می کند.

ایزوپروپیل الکل:

ایزوپروپیل الکل به عنوان حلال در فرمولاسیون شرکت می کند ، این ترکیب شیمیایی اثر تمیزکنندگی بسیار بالایی بر انواع آلودگی های آلی و معدنی می گذارد ، ایزوپروپیل الکل بوی نسبتا شدیدی دارد که با افزودنی های خوشبو از بین می رود ، این ماده شیمیایی یک ضدعفونی کننده عالی است و به درخشندگی شیشه ها کمک می کند.

ایزوپروپیل الکل

مونو اتانول آمین:

مونو اتانول آمین یک ترکیب شیمیایی آلی است که بویی نزدیک به آمونیاک دارد ، شکل ظاهری این ماده به صورت مایع بی رنگ است ، مونو اتانول آمین از نظر شیمیایی سمی است و مستعد اشتعال است ، حل کردن این ماده آلی در آب خاصیت سمی و اشتعال پذیری آن را ازبین می برد و باعث می شود به عنوان یک حلال اثر تمیزکنندگی خوبی در محلول ایجاد می کند.

پرکلرو اتیلن:

در صنعت مواد شوینده از پر کلرو اتیلن استفاده های زیادی می شود ، شبیه ترین ماده شیمیایی که در صنعت مواد شوینده استفاده می شود تتراکلرو اتیلن است ، هر دوی این مواد در نقش حلال در فرمولاسیون شرکت می کنند و قابلیت انحلال پذیری بالایی در آب دارند و از نظر شیمیایی بسیار پایدار و غیر قابل اشتعال می باشند ، تمام این قابلیت ها در کنار هم باعث شده اند پر کلرو اتیلن یک افزودنی تاثیر گذار در فرمولاسیون شیشه پاک کن ها باشد.

چگونه در خانه شیشه پاک کن درست کنیم؟

روش های جالبی برای تولید شیشه پاک کن ها در خانه وجود دارد ، با موادی که در اکثر آشپزخانه ها پیدا می شود می توان به سرعت یک محلول شیشه پاک کن درست کرد ، یکی از سریعترین روش ها برای این کار استفاده از سرکه لیموترش و آب است ، این سرکه خاصیت تمیزکنندگی بالایی دارد ، به نسبت یک سوم حجم ظرف سرکه لیمو به آن اضافه کنید و باقی حجم را با آب پر کنید ، با اسپری این ماده بر روی شیشه به راحتی میتوان آلودگی ها را از آن پاک کرد ، سرکه لیمو را میتوان از کنار هم قرار دادن سرکه و لیموترش به مدت چند هفته به دست آورد.

ساخت شیشه پاک کن در خانه

2 نظر برای «ترکیبات شیمیایی شیشه پاک کن»

    • مبتکران می‌گوید:

      اگر می خواهید این ترکیب را به صورت خانگی تهیه کنید نسبت اسید استیک (سرکه) به آب 3:1 است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *