بنزو تری آزول

بنزو تری آزول (BTA) یک ترکیب حلقوی با 3 اتم نیتروژن می‌باشد که فرمول شیمیایی آن C6H5N3 است. از این ماده به عنوان یک افزودنی جهت تثبیت اشعه فرابنفش در مقیاس تجاری و صنعتی استفاده می شود. علاوه بر این به طور عمده به عنوان بازدارنده خوردگی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

خرید بنزو تری آزول

برای خرید بنزو تری آزول و همچنین اطلاع از قیمت فروش این ماده با کارشناسان ما در ارتباط باشید. در ادامه ضمن معرفی این ماده به بررسی خواص و کاربردهای آن خواهیم پرداخت.

اطلاعات محصول

تولید کننده: چین

CAS NO: 95-14-7

آنالیز محصول آنالیز

فروش بنزو تری آزول :

در حال حاضر موسسه ی مبتکران شیمی به عنوان یکی از تامین کنندگان محصولات شیمیایی کشور، طیف گسترده ای از مواد شیمیایی صنعتی را از برندهای معتبر در اختیار تولید کنندگان قرار می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با همکاران ما در ارتباط باشید.

بنزو تری آزول چیست ؟ 

این ماده یک پودر کریستالی  سفید روشن و بدون بو است که در آب کمی محلول است.سایر خواص فیزیکی این ماده طبق جدول زیر می باشد:

نام ماده BTA
فرمول شیمیایی C6H5N3
جرم مولکولی 119.13
نقطه ذوب 98.5°C
دمای جوش  350°C
دانسیته 1.36 g/m3

انحلال پذیری بنزو تری آزول

BTA: این ماده در الکل، بنزن، تولوئن، کلروفرم و دی متیل فرمامید حل می شود. همچنین 20 گرم از این ماده در یک لیتر آب در دمای 20 درجه سانتی گراد حل می شود.

شکل ظاهری و ساختار مولکولی:

ساختار مولکولی این ماده در شکل زیر نشان داده شده است:ساختار مولکولی بنزو تری آزول

این ماده یک ترکیب هتروسیکل (heterocycle ) است. این ترکیب در واقع یک نیتروژن دو حلقه ای است که در اثر هم جوشی حلقه ی  بنزن ایجاد می شود و این حلقه ی بنزن باعث پایداری و مقاومت مولکول می شود. همچنین به عنوان 1H-benzo [d] -1،2،3-triazole شناخته میشود و در دو فرم توتومری 1H- و 2H- وجود دارد که در آنها فرم 1 H-   در دمای اتاق  و در فاز های گاز و محلول  (99.9٪) نسبت به فرم 2-H غالب است.

محلول این ماده در آب تولید اسید ضعیف می نماید.

 سنتز بنزو تری آزول

این ماده از واکنش بین اورتو فنیلن دی آمین ، سدیم نیتریت و اسید استیک سنتز می گردد. برای بهبود انجام واکنش آن را در دما های 5 الی 10 درجه و در حمام التراسونیک انجام می دهند. شرح کلی این فرایند به صورت زیر می باشد:

روش تولید بنزو تری ازول

این ماده دو روش تولید دیگر نیز دارد که به شرح زیر هستند :

  1. واکنش  1,3-dihydrobenzimidazol-2-one با نیتریت سدیم و آب تحت دمای بالا (190-300 درجه سانتیگراد) و فشار 1-سدیم بنزو تریازول ، همراه با اسید بازده ی بالایی 1H-benzotriazole به ما میدهد.
  2. تغییر شکل حلقه benzotriazin-3-(2H)-one به وسیله ی ethereal chloramines  در دمای اتاق که به 1H-benzotriazine تبدیل میشود. همچنین benzotriazine-3-one با (IV) tetraacetate  در بنزن  به مدت 2 ساعت در بازده 86 درصد با روش رفلاکس تهیه میشود.

واکنش های بنزوتری آزول

بنزوتری ازول به راحتی با آمین های اولیه مانند آلفاتیک ها و فرمالدئید ها در محیط های آبی واکنش می دهد و یک یا چند نوع از این سه محصول را ایجاد می کند.

  • (BtCH2)2NR (5)
  •  (BtCH2NR) 2CH2(6)
  • BtCH2NHR (7)

میزان تولید شده هر یک از این محصولات به نسبت مولی بسترها و میزان اثرات فضایی در آمین بستگی دارد و همچنین تحت  تأثیر ماهیت حلال است. آلیفاتیک 1،2 یا 1،3-دی آمین های اولیه، آمینال های حلقوی تولید می کنند که مشتقات ایمیدازولیدین (8a)و هگزا هیدروپیریمیدین (8b)هستند.

مشتقات بنزوتریازول دارای اهمیت بیولوژیکی، شیمیایی و صنعتی هستند. این مشتقات دارای درجه خوبی از فعالیت های ضد درد، ضد التهابی، ادرارآور، ضد ویروسی و ضد فشار خون هستند.

کاربرد بنزو تری آزول

به دلیل پایداری شیمیایی و حرارتی قوی و همچنین آبگریزی ، در تصفیه آب و تولید دارو استفاده می شود. این ماده به عنوان عامل ضد خوردگی در سیستم های خنک کننده مورد استفاده قرار می گیرد. مهم ترین کاربرد آن به عنوان عامل ضد زنگ و ضد خوردگی در فلزاتی مانند مس، نقره، روی ، سرب ، نیکل و… است. BTA ماده ی ضد خوردگی است که از آن ها به مقدار اندک ( چیزی در حدود 0.1 الی 0.2  درصد ) همراه با مایعات ضد انجماد مانند مونو پروپیلن گلیکول استفاده می گردد.

خرید بنزو تری آزول

کاربرد بنزو تری آزول دارویی 

با وجود در دسترس بودن برخی داروها، نیاز فوری به داروهای ضد سرطان بسیار مهم است. بنابراین  سه سری (4a-e6 ، 6a-e و 8a-j ؛ 21 ترکیب از هیبریدهای بنزوتریازول-1،2،3-تریازول (حامل داروهای مختلف) ) طراحی و سنتز شده اند و به عنوان روش اقتصادی و کاربردی و دوستدار محیط زیست مورد توجه قرار گرفته است.

ترکیبات هتروسیکلی طیف وسیعی از مواد دارویی را تشکیل می دهند و برای درمان بیماری های زیادی مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله مهم ترین ترکیبات هیتروسیکلی می توان به مشتقات تری آزول اشاره نمود. آنالوگ های تری ازول مانند ایمیدازول ، تیازول ، کاربازول ، اگزازول و بنزییمیدازول و… از جمله مهم ترین ترکیبالت دارویی به حساب می آیند. در سال های اخیر محققین تحقیقات گسترده ای را در زمینه ی تاثیر بنزوتری آزول بر سرطان انجام داده اند.

حلقه بنزن موجود در این ماده سبب واکنش های π-π می شود و سه اتم نیتروژن موجود در آن، ماده را برای برقراری تشکیل پیوند هیدروژنی آماده می کند.  با این حال مشتقات آن برای برقراری پیوند بین آنزیم ها، گیرنده ها و سیستم های بیولوژیکی بهتر عمل می کنند. برخی از مشتقات BTA مانند وروزول و TBB به عنوان دارو های ضد سرطان شناخته شده اند. 

بنزوتری آزول در درمان سرطان

باز دارنده خوردگي بنزو تری آزول

یکی از روش های متداول  کنترل خوردگی، استفاده از بازدازنده هایی نظیر نیترات ها و کرومات است . یافتن ترکیبات جایگزین برای این ترکیبات، بنا بر دلایل زیست محیطی بسیار اهمیت دارد. بنزو آزول و خانواده ی آزول ها یکی از این جایگزین ها به شمار میرود که به طریق شیمیایی و با اشتراک گذاری جفت الکترون نا پیوندی اتم نیتروژن با اوربیتال خالی فلز، روی سطح جذب شیمیایی میشوند و از انحلال و خوردگی ان جلوگیری میشود. 

مکانیسم اثر بازدارندگی خوردگی BTA:

همانطور که در قسمت مشخصات محصول بیان شد این محصول از بنزن و حلقه ی تری ازول تشکیل شده است. اتم های نیتروژن موجود در حلقه ی تریازول سبب برقراری پیوند بین مس می گردد و همین امر موجب خاصیت مهارکنندگی این محصول می شود. در نتیجه به دنبال ایزومر لانگمویر، کمپلکس Cu(I)BTA تشکیل و سبب بازدارندگی آندی فلز مس می شود. مولکول های BTA به صورت موازی و یا عمود روی سطح می نشینند و فرایند خوردگی سطح فلزی آند را به تاخیر می اندازند.

بنزو تری ازول و جلوگیری از خوردگی سطح

BTA بسته به pH محلول در انواع مختلفی یافت می گردد.  در محلول های با خاصیت اسیدی فراوان این ماده به صورت BTAH2 + است.در اسید و یا باز ضعیف و یا محلول های خنثی به صورت BTAH می باشد و در محلول هایی با خاصیت بازی قوی این ماده به صورت BTA – وجود دارد.

اما چرا خوردگی مورد توجه قرار گرفته است؟

خوردگی فرایندی است که در اثر فرایند های شیمیایی و یا الکتروشیمیایی رخ می دهد و معمولا در صنعت به دلیل آنکه موجب آسیب رساندن به مخزن های نگهداری، لوله های انتقال و … می شود مورد توجه ی فراوان قرار گرفته است.

این فرایند می تواند هنگامی که سطح در معرض آب های شور قرار می گیرد تشدید یابد. جلوگیری از فرایند های خوردگی مزایای زیر را دارد:

  • حفاظت از خوردگی می تواند طول عمر تجهیزات شما را به مقدار زیادی افزایش دهد.
  • هزینه ی تعمیرات و از کار افتادن سیستم را به طور چشم گیری کاهش می دهد. 
  • تجهیزات محفاظت شده در برابر خوردگی می توانند از قطع سرویس و نقص عملکرد سیستم جلوگیری کنند.
  • محافظت از جان افرادی که با سیستم های فرسوده کار می کنند.
  • یا محافظت سیستم در برابر خوردگی می توان آسیب های محیط زیستی وارده را به حداقل رساند.

جاذب اشعه فرابنفش

پلیمر های مصنوعی و طبیعی در برابر عوامل سایش مختلفی قرار می گیرند که می توانند تخریب زودهنگام آن ها را در پی داشته باشد. از بین این عوامل ، تابش اشعه ی ماوراء بنفش خورشید ، انرژی کافی برای شکستن پیوندهای شیمیایی اکثر پلیمرها و آغاز تخریب آنها را دارد و یکی از اصلی ترین دلایل تخریب و فرسایش زودهنگام آن ها به حساب می آید. در نهایت مناطق شکافته شده، با اکسیژن موجود در هوا وارد واکنش می شوند و به اصطلاح تحت فوتو-اکسیداسیون قرار می گیرند.

در طی این فرایند پلیمر به سرعت خواص فیزیکی خود را از دست می دهد و دچار زردی، خوردگی سطح، فرسایش زودرس، کاهش براقیت و… می شود. بنابراین در ساخت پلیمر ها از تثبیت کننده های نور برای کاهش خسارت های ناشی از تخریب اشعه ی ماوابنفش استفاده می شود تا خواص پلیمر را متناسب با طول عمر آن بهبود ببخشد. جاذب های UV قادر به حفظ رنگ ، براقیت و خصوصیات فیزیکی پلیمرهایی می باشند که در معرض تابش طولانی مدت اشعه ماوراء بنفش قرار می گیرند ، استفاده از این ماده یک راه حل موثر برای جلوگیری از تخریب سطح توسط این اشعه ی پرانرژی به حساب می آید.

سایر کاربردها

  • عامل تمیز کنندگی فلزات
  • ضد انعقاد
  • عامل ضد تیرگی در چاپ عکس
  • داروسازی، محصولات آفت کش و حشره کش و سایر مواد شیمیایی
  • استفاده در تولید روان کننده ها
  • تولید مواد شیمیایی حساس به نور
  • محصولات لباسشویی و ظرفشویی
  • لوازم عکاسی ، فیلم
  • محصولات تصفیه آب
  • مواد شیمیایی آزمایشگاهی
  • کاربرد در پاک کننده های مورد استفاده در فرآیندهای آبکاری

همانطور که پیشتر اشاره شد یکی از مهمترین کاربرد های این محصول استفاده به عنوان عامل ضد خوردگی بوده که در ادامه بیشتر آن را بررسی خواهیم نمود. 

 MSDS و خطرات بنزو تری آزول

خطرات و msds بنزو تری آزول
  • استنشاق این ماده می تواند سبب ناراحتی های تنفسی شود.
  • از خوردن آن بپرهیزید زیرا بلعیدن آن می تواند آسیب های جدی ای به بار آورد
  • استفاده از این ماده می تواند سبب خارش پوست و چشم شود. در نتیجه همواره استفاده از عینک، ماسک و دستکش توصیه می گردد.
  • با حرارت دیدن این ماده ترکیبات سمی نظیر کربن دی اکسید و نیتروژن اکسید آزاد می گردد. در نتیجه از قرار دادن آن در مجاورات شعله بپرهیزید و در صورتی که باید آن را حرارت دهید حتما در زیر هود و با رعایت نکات ایمنی این کار را انجام دهید

اقدامات لازم در صورت تماس یا بلعیدن

در صورت تماس با پوست و چشم به مدت 15 دقیقه این نواحی با آب و صابون شسته شود و کمک پزشکی دریافت شود، در صورت بلعیدن  این ماده از استفزاغ اجباری جلوگیری شود.اگر فرد مسموم شده هوشیار بود به او یک لیوان شیر یا آب داده شود و کمک پزشکی گرفته شود.

در صورت نشت این ماده به صورت مکانیکی مقدار نشت شده، برداشته شود و در ظروف مناسب برای دفع قرار داده شود و گرد و غبار آن کنترل شود و در نهایت ناحیه آسیب دیده تهویه شود.

مشکلات زیست محیطی

بنزو تری آزول تمایل به جذب پایینی دارد به همین دلیل در مراکز تصفیه فاضلاب به طور کامل از بین نمی رود و به همین سبب وارد منابع آب سطحی مانند رودخانه و دریا می شود و در این حالت می تواند باعث مسمومیت محیط زیست آبزیان و سایر آلودگی های زیست محیطی گردد.

شرایط نگهداری

محصول مذکور در اثر حرارت دادن ممکن است تجزیه شده و نیتروژن اکسید، کربن مونو اکسید، کربن دی اکسید منتشر کند. بنابراین باید همواره از منابع احتراق و همچنین مواد ناسازگار مانند اکسیدکننده‌ها و گردوغبار دور نگاه داشته شود. همچنین درب ظرف نگهداری باید کاملا بسته باشد و در محیط خشک  و خنک نگهداری شود.

5/5 (1 Review)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *