جوش شیرین برای دندان

اساسا جوش شیرین یا بی کربنات سدیم پودر سفید و ریز است که کاربردهای خانگی بیشماری دارد. این ترکیب که عمدتا به عنوان عامل خمیری کننده دارد و در بسیاری از مواد غذایی استفاده می شود، کاربردهای فراتری از این موضوع نیز دارد. یکی از محبوب ترین کاربردهای آن به عنوان پاک کننده و سفید کننده دندان است. اما آیا به اندازه خمیردندان معمولی ایمن و موثر است؟ در اینجا نگاهی به کاربردها، مزایا و محدودیت‌های استفاده از این ترکیب بر روی دندان‌ها و نحوه استفاده ایمن از آن برای از بین بردن پلاک و باکتری‌های دهانی می‌اندازیم.

جوش شیرین به عنوان خمیر دندان

بگذارید ابتدا به این سوال پاسخ دهیم که آیا می توان به جای خمیردندان از جوش شیرین استفاده کرد؟ در پاسخ می توان گفت بله این ترکیب به عنوان خمیردندان استفاده می شود اما باید توجه داشت که نمی تواند مانند یک خمیردندان حاوی فلوراید از دندان های شما در مقابل پوسیدگی محافظت کند، با این وجود این ماده یک پاک کننده خوب برای دندان ها به حساب می آید. خمیردندان هایی هم که حاوی این ماده هستند، دارای خواص ضد باکتریایی هستند و می توانند به محافظت از دندان ها در برابر پوسیدگی کمک کنند.

استفاده از جوش شیرین به عنوان خمیردندان

به طور کلی می توان گفت این ترکیب به دلیل خواص ضد باکتریایی که دارد، می تواند به عنوان یک پاک کننده خوب برای دندان عمل کند؛ اما برای پاکسازی کامل دندان و جلوگیری کامل از پوسیدگی آن، به ترکیبات دیگری مانند فلوراید نیز نیاز داریم. این ماده همچنین سطح pH دهان شما را متعادل می کند، دندان های شما را از اسیدیته بالا محافظت می کند، بوی بد دهان را درمان می کند و از التهاب لثه جلوگیری می کند.

جوش شیرین برای دندان درد

یکی از مواردی می تواند خیلی سریع دندان درد را تسکین دهد، این ماده است. برای این کار کافی است مقداری پنبه را ابتدا مرطوب کنید و سپس آن را به جوش شیرین آغشته نمایید و پنبه را روی دندان به مدت چند دقیقه قرار دهید. خواهید دید که پس از مدت کوتاهی دندان درد شما تسکین می یابد. 

استفاده از جوش شیرین برای دندان درد

در روش دیگر می توانید دهان شویه ای از این ترکیب تهیه کنید، برای این کار کافی است حدود یک قاشق چایخوری جوش شیرین را در یک لیوان آب گرم بریزید و خوب مخلوط کنید. پس از آماده شدن محلول از آن مانند دهانشویه استفاده کنید.

جوش شیرین برای دندان درد در بارداری

بارداری یکی از زمان های بسیار حساس و استرس زا در زندگی هر زنی است که به دلیل تغییرات هورمونی و رشد و تغذیه جنین از بدن مادر ممکن است موارد مختلفی مانند قوزک های متورم، تهوع صبحگاهی و درد های مداوم را تجربه کنند. یکی از مشکلاتی که در این دوره ممکن است پیش بیاید پوسیدگی دندان و دندان درد است که اگر دسترسی به پزشک ندارید می توانید با یک راهکار ساده آن را تسکین دهید. برای این کار ۱ قاشق چایخوری جوش شیرین را در یک لیوان آب حل کنید و دهان خود را با آن آبکشی کنید. این کار یک عمل کاملا ایمن و بدون خطر برای مادر و جنین است.

سفید کردن دندان با جوش شیرین

بی کربنات سدیم یک پودر قلیایی و نمکی است که خاصیت سایندگی دارد و از تجمع پلاک های دندانی روی دندان جلوگیری می کند. در ادامه چند روش ساده برای سفید کردن دندان با استفاده از این ترکیب را معرفی خواهیم کرد:

جوش شیرین و خمیر دندان

یکی از ساده ترین روش ها برای سفید کردن دندان هاست که برای این کار کافی است مقداری از این ماده را به خمیر دندان اضافه کرده و دندان را با آن مسواک بزنید.

جوش شیرین و آبلیمو برای دندان

لیمو حاوی اسید سیتریک است که یک عامل سفید کننده طبیعی است. نصف قاشق چایخوری از این ترکیب را با نصف قاشق چایخوری آب لیمو مخلوط کنید و خمیری درست کنید تا دندان هایتان سفید شود. 

جوش شیرین و آبلیمو برای سفید کردن دندان

مسواک زدن دندان ها با این مخلوط لیمو و سودا معجزه می کند. این کار را هفته ای دو بار و به مدت دو هفته انجام دهید.

بیشتر بخوانید: کاربردهای سدیم بی کربنات به عنوان سفید کننده و ضدعفونی کننده

جوش شیرین و آب

از معمول ترین روش های خانگی سفید کردن دندان ها استفاده از مخلوط این ماده با آب است. برای این کار یک فنجان یا ظرف کوچک بردارید و به آب چند قطره آب به همراه نصف قاشق چایخوری بی کربنات سدیم اضافه کنید تا حالت خمیری به دست آید. اکنون خمیر را روی دندان خود بمالید و بگذارید ۲ تا ۳ دقیقه بماند و پس از آن با آب کاملا بشویید.

جوش شیرین و آب اکسیژنه

دندان های خود را با خمیر پراکسید هیدروژن و بیکینگ سودا مسواک بزنید تا لبخندتان سفید شود. برای تشکیل مخلوط، نصف قاشق چایخوری یا کمی بیشتر جوش شیرین را بردارید و آن را با نصف قاشق چایخوری آب اکسیژنه مخلوط کنید تا محلول نیمه مایع چسبناکی به دست آید. از این مخلوط خمیردندان مانند برای مسواک زدن دندان های خود استفاده و بگذارید 1 تا 2 دقیقه بماند. حالا دهان خود را با آب یا دهانشویه بشویید.

ترکیب سرکه و جوش شیرین برای دندان:

برای از بین بردن لکه های روی دندان ها و سفید کردن دندان ها می توانید از مخلوط سرکه سیب و جوش شیرین استفاده کنید. این ترکیب را به صورت محلول یا خمیر چند روز در هفته استفاده کنید تا نتایج آن را ببینید. جالب است بدانید تمامی موارد بالا را می توانید برای دندان مصنوعی نیز به کار ببرید.

مزایای استفاده از جوش شیرین برای دندان

حال که با کاربردهای این ترکیب برای بهداشت دهان و دندان آشنا شدیم، در ادامه به بررسی مزایا و عوارض جوش شیرین برای دندان می پردازیم.

کاهش پلاک های دندانی (جرم گیری دندان)

بیوفیلم‌ها کلونی باکتری‌هایی هستند که به سطح دندان‌های شما می‌چسبند و در نهایت باعث ایجاد مشکلاتی مانند التهاب لثه و حفره می‌شوند. پلاک یکی از نمونه های بیوفیلم دندانی است. 

جرم گیری دندان با جوش شیرین

هنگامی که مسواک می زنید، دانه های این ترکیب بیوفیلم را مختل می کند، تعداد باکتری ها را کاهش می دهد و به جلوگیری از آسیب به دندان ها و لثه ها کمک می کند.

کاهش باکتری های دهان

برخی از باکتری های مضر برای رشد در دهان به شرایط اسیدی بیشتری نیاز دارند. یک مطالعه در سال 2017 نشان داد که هنگامی که دهان خود را با محلول جوش شیرین و آب شستشو می دهید، pH در دهان شما افزایش می یابد و اسیدی شدن آن را کاهش می دهد. در نتیجه، استفاده از این ماده به عنوان خمیر دندان ممکن است تکثیر باکتری های ایجاد کننده حفره در دهان را دشوارتر کند.

جرم گیری دندان با جوش شیرین

بی کربنات سدیم دارای خواص سفید کنندگی طبیعی است و می تواند در از بین بردن لکه های روی دندان و سفید کردن لبخند شما موثر باشد. به همین دلیل است که یک عنصر محبوب در بسیاری از خمیردندان های تجاری است. بر طبق نحقیقات این ماده یک ساینده ملایم است که توانایی پاک کردن لکه‌های بیرونی دندان‌ها را دارد.

معایب و عوارض جوش شیرین برای دندان

در کنار مزایایی که دارد، برخی معایب و عوارض نیز برای آن وجود دارد که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت:

آسیب به مینای دندان

به دلیل خاصیت سایندگی این ماده، استفاده بیش از حد و مداوم از آن می تواند باعث آسیب به دندان ها و مینای دندان شود. در نتیجه همین عامل می تواند پوسیدگی دندان را افزایش دهد. به همین دلیل مقدار استفاده از آن باید در حد معقول و حدود هفته ای ۱ الی ۲ بار باشد.

طعم و بافت غیر جذاب

برای بسیاری از کاربران، بزرگترین نقطه ضعف مسواک زدن با جوش شیرین مستقیم یا خمیر آن این است که طعم چندان خوبی ندارد. بافت این ترکیب به گونه ای است که احساس می کنید شن یا ماسه خوردید. برای رفع این مشکل، می‌توانید یکی از خمیردندان‌های متعددی را که جوش شیرین را به عنوان یک ماده تشکیل می‌دهند، امتحان کنید. 

استفاده از نعناع برای حذف طعم بد جوش شیرین

از طرفی اگر بافت آن طبیعی شما را آزار نمی دهد، اما طعم شور آن شما را آزار می دهد، می توانید 1 یا 2 قطره روغن نعناع را به خمیر جوش شیرین اضافه کنید تا طعم آن بهتر شود.

قابلیت سفید کنندگی کمتر نسبت به خمیردندان های سفید کننده

جوش شیرین یک ساینده ملایم است. در حالی که انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) این ترکیب را برای مینای دندان و عاج شما بی خطر می داند. برخی از محققان به آن به عنوان سفید کننده دندان رتبه پایینی دادند؛ زیرا می تواند به اندازه برخی محصولات دیگر لکه ها را از بین نبرد. اگر این ماده به عنوان سفید کننده دندان برای شما خوب عمل نمی کند، ممکن است بخواهید محصولاتی را که حاوی پراکسید هیدروژن یا ساینده های میکروبید هستند در نظر بگیرید.

فاقد فلوراید

خمیردندان های مورد تایید ADA حاوی فلوراید برای جلوگیری از پوسیدگی دندان هستند. اگرچه فلوراید یک عنصر طبیعی به وفور در آب و هوا است و در استخوان‌ها و دندان‌های ما وجود دارد، فلوراید اضافی در خمیر دندان سپر اضافی در برابر پوسیدگی دندان ایجاد می‌کند. استفاده از جوش شیرین به عنوان تنها خمیر دندان، فلوراید موضعی موجود در بسیاری از خمیردندان های تجاری را به شما نمی دهد. در نتیجه، استفاده از این ماده به تنهایی ممکن است محافظت لازم از حفرات دندانی را به شما ندهد.

جمع بندی

جوش شیرین یا بی کربنات سدیم از جمله ترکیباتی است که کاربردهای خانگی بسیاری دارد. یکی از آن ها استفاده از آن به عنوان پاک کننده و سفید کننده دندان است. به دلیل خاصیت آنتی باکتریال به تنظیم pH دهان کمک می کند. همچنین بوی دهان را درمان و از التهاب لثه جلوگیری می کند. روش های بسیاری برای استفاده از آن است که می توان به ترکیب آن با آب، آبلیمو و پراکسید هیدروژن اشاره کرد. در کنار مزایایی که دارد، به علت عدم داشتن فلوراید، طعم نامطبوع و اثر گذاری کمتری که نسبت به خمیردندان های تجاری دارد، نمی توان از آن به عنوان یک خمیردندان همیشگی استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: دهانشویه چیست؟ 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *