زنبورداری و مواد شیمیایی مورد استفاده در آن

زنبور داری را می توان یکی از مشاغل در حال رشد حساب می آید و بسته به اقلیم مورد نظر می تواند شغل پر بازده و سود آوری به حساب بیاید،یکی از فواید زنبورداری که سبب افزایش زنبورداری در کنار کشاورزی در مقیاس کوچکتر گردیده است گرده افشانی توسط زنبور عسل است که باعث بهبود میزان محصول کشاورزان و افزایش بازدهی می گردد،در این میان برخی مواد شیمیایی نظیر اسید اگزالیک و اسید فرمیک در این حرفه استفاده می شوند که در ادامه قصد داریم کاربرد آنها را معرفی و با یکدیگر قیاس نماییم، پس با ما همراه باشید.

 

همانطور که پیشتر گفته شد یکی از فواید زنبورداری برای کشاورزان بهبود میزان محصول تولیدی به دلیل گرده افشانی زنبورهای عسل است، تحقیقات نشان می دهد امروزه کیفیت 30 درصد از رایج ترین محصولات گیاهی و غذایی وابسته به گرده افشانی موثر می باشد.اما باید و نبایدهای این صنعت چیست؟ چه خطراتی ممکن است متوجه زنبورها شود؟ کاربرد اسید هایی همچون اسید اگزالیک و اسید فرمیک در زنبور داری چیست ؟ به این سوالات جلوتر پاسخ خواهیم گفت.

برای خرید این محصولات می توانید به لینک های زیر مراجعه نمایید:

آشنایی با ساختار کندوها :

به طور کلی در هر کندو سه دسته زنبور وجود دارد که شامل ملکه ، زنبورهای کارگر و زنبورهای نری هستند که وظیفه آنها جفت گیری با ملکه است، این زنبورها بعد از جفت گیری  کشته می شوند. ملکه بعد از بازگشت به کندو فرآیند لارو گذاری را شروع می کند.زنبورهای کارگر نیز وظیفه تامین غذای کندو و ساخت عسل را به عهده دارند.گرده های جمع آوری شده حاوی کربوهیدرات هستند که بعد ار ترکیب با آنزیم های تولید شده توسط زنبور به عسل و موم جهت تغذیه کندو تبدیل می شوند.

بهترین زمان شروع زنبورداری

گفته می شود بهترین زمان برای این کار پایان فصل سرما و شروع بهار است که مصادف می شود با شروع گرده افشانی،اما توصیه می شود نسبت به آماده سازی تجهیزات لازم برای شروع کار در فصل سرما اقدام کنید تا با فرارسیدن فصل بهار کار را آغاز کنید.

مراحل شروع کار چیست؟

زنبورداری و مواد شیمیایی مورد استفاده در آن

به طور خلاصه و تیتر وار مراحل شروع کار شامل:

1-خرید زنبورها پیش از بهار

2-انتخاب نوع کندو جهت ساخت: دو روش برای چینش و ساخت کندو وجود دارد نخست اینکه جعبه هایی روی هم به صورت عمودی ساخته می شود که هر جعبه شامل نوارهای کشویی عمودی بوده و زنبورها موم و عسل را روی این صفحات تولید می کنند،روش دوم نیز تقریبا شبیه روش اول بوده با این تفاوت که جعبه ها حاوی صفحاتی هستند که به صورت افقی قرار گرفته و دسترسی به آنها برای برداشت عسل از بالای جعبه صورت می گیرد.

3- گسیل کردن زنبورها به داخل کندو : این قسمت راحت ترین مرحله زنبورداری است، همه چیز را به زنبورها بسپارید و منتظر اتفاقات خوب باشید.

4- بررسی شرایط کندو در زمانبندی مشخص و اقدامات دوره ای

اقدامات دوره ای در زنبورداری چیست؟

در این صنعت برای حفظ روند تولید عسل توسط زنبور ها نیاز به اقدامات فصلی بوده که در ادامه به صورت خلاصه آنها را بیان می کنیم.

شروع فصل بهار :

  • تغذیه زنبورها را ادامه داده تا مطمئن شوید تا پیش از شروع جمع آوری گرده غذای کافی برای تغذیه کندو وجود دارد.
  • جمعیت هر کندو را بررسی کنید:اگر چند کندو دارید ترجیحا جمعیت همه را یکسان کنید، کندو را بازدید تا درصورت مردن ملکه آن را جایگزین کنید.
  • کندوهای جدید بسازید:با افزایش تعداد زنبورها برخی با خروج از کندو دنبال کندوی جدید می گردند، پس زحمت ساخت آن را پیش از از دست دادن زنبورهایتان قبول کنید.

اقدامات فصل تابستان :

در این فصل کندوها نیاز به مراقبت خاصی ندارند، تنها باید به در دسترس بودن منابع آبی برای زنبورها و عدم هجوم کندوهای قوی تر به کندوهای کوچکتر توجه نمود،در پایان تابستان، بررسی کندوها برای مقابله با کنه ها اهمیت ویژه ای دارد.

 

بیشتر بخوانید : استفاده از اسید برای درمان کنه وارووا در پرورش زنبور عسل

فصل پاییز:

1- این فصل زمانی است که باید عسل ها را برداشت کنید اما فراموش نکنید مقداری برای تغذیه زمستان کندو باقی بگذارید

2-  کندو را از وجود کنه واروا بررسی و در صورت آلودگی اقدامات درمانی را شروع کنید

3- کندوهای ضعیف شده را با قوی تر ها ادغام کنید

4- همزمان با از بین رفتن گیاهان و شروع فصل سرما تغذیه کندو را آغاز کنید

آغاز زمستان

تنها اقدام لازم اطمینان از تغذیه زنبورها و حفظ کندو از باد یا آب گرفتگی است،همچنین اگراقدام درمانی برای از بین بردن کنه ها در پاییز صورت گرفته، نظارت بر اثربخشی آن پیش از آغاز زمستان توصیه می شود.

کنه واروآ

کنه واروا یک تهدید بزرگ:

یکی از مواردی که بالاتر به آن اشاره شد بررسی کندوها جهت جلوگیری از رشد کنه واروا می باشد.این کنه ها به رنبورها می چسبند و از خون آنها تغذیه می کنند، همچنین معمولا سر و کله آنها همزمان با تخم ریزی ملکه پیدا شده و لارو ها را آلوده می کنند،از علامت های مهم حمله این کنه به کندو تولد زنبورهای ناقص و بی بال و پر است. دمای مناسب برای رشد این کنه ها 25 تا 35 درجه سانتی گراد بوده و رطوبت بالا نیز باعث افزایش تولید مثل آنها می شود، بنا براین بهترین زمان برای رشد این کنه ها را می توان اواخر تابستان یا اواخر زمستان و شروع بهار دانست.

اسید اگزالیک و اسید فرمیک راه های چاره

بهترین زمان مقابله با این کنه ها دقیقا پیش از ایجاد شرایط ایده آل برای رشد آنهاست که پیشتر نیز به آن اشاره شد.استفاده از اسید اگزالیک به صورت بخور سرد یکی از بهترین روش های مقابله با این کنه است،باید توجه داشت این ماده در غلظت نامناسب می تواند موجب از بین رفتن زنبورها و آسیب به کندو شود همچنین تماس آن با چشم و دست ممکن است باعث بروز مشکلات عدیده ای شود. این اسید بعد از استفاده در کندو باقی نمی ماند و از این رو در کیفیت عسل نهایی تاثیری ندارد.

اسید فرمیک نیز یک اسید ساده است که در بسیاری از غذاهایی که روزانه مصرف می کنیم وجود دارد، بخور این اسید در از بین بردن کنه ها بسیار موثر و میزان اثر آن در عسل تولیدی زنبورها مانند اسید اگزالیک، بسیار کم است.

کارایی کدامیک اسید در از بین بردن کنه ها بیشتر است؟

با توجه به این که هر دو اسید ذکر شده کارکرد مشابهی دارند تمایز خاصی بین این دو وجود ندارد، تنها بر اساس تجربه زنبورداران استفاده از اسید فرمیک در غلظت های مناسب در چند مرحله برای از بین بردن کنه واروا موثرتر عمل کرده است.

جهت خرید مواد شیمیایی مختلف نظیر اسید های مورد استفاده در زنبورداری با مبتکران شیمی در ارتباط باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *