سولفات پتاسیم چیست ؟ سولفات پتاسیم (Potassium Sulfate) با فرمول شیمیایی K2SO4 به شکل کریستال، گرانول یا پودر سفید یا بی رنگ با مزه شور یا تلخ وجود دارد. حاوی دو عنصر ضروری پتاسیم و گوگرد برای رشد گیاهان است. در صنایع مختلفی مانند کشاورزی به عنوان کود مورد استفاده قرار می گیرند. سولفات پتاسیم به دلیل حلالیت بالا می تواند در زمان قبل از کاشت محصولات زراعی و یا همراه با کود اوره به صورت سرک استفاده شود. این کود در کشت های غلات و سیب زمینی بیشتر کاربرد دارد.
جهت ثبت سفارش و اطلاع از قیمت کود سولفات پتاسیم پودری با مشاوران ما در موسسه مبتکران شیمی در ارتباط باشید.
خرید و فروش سولفات پتاسیم :
در حال حاضر موسسه ی مبتکران شیمی به عنوان یکی از تامین کنندگان محصولات شیمیایی کشور، طیف گسترده ای از مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی را از برندهای معتبر در اختیار تولید کنندگان قرار می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با همکاران ما در ارتباط باشید.
اطلاعات محصول |
کشور تولید کننده: ایران بسته بندی: کیسه 25 کیلویی درصد خلوص: 99/05% حالت فیزیکی: پودری cas no: 7778-80-5 |
آنالیز محصول |
جهت اطلاع از چگونگی تهیه ی این محصول و ثبت سفارش شما می توانید با همکاران ما در موسسه مبتکران شیمی تماس حاصل فرمایید.
قیمت کود سولفات پتاسیم :
برای آگاهی از قیمت با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.
خواص و ویژگی ها
Potassium Sulfate با فرمول شیمیایی K2SO4، عموما شکل آن به صورت کریستالهای سفید (یا بی رنگ) ، گرانول سفید و پودر سفید است.
این ماده دارای مزه شور و تلخ است.
در 1689°C می جوشد ودر 1067°C ذوب میشود. در آب به راحتی قابل حل است اما در اتانول قابل حل نیست.
PH آن نیز بین 5.5 تا 8.5 میباشد.
صنایع شیمیایی، کشاورزی، دارویی و غذایی از این ترکیب استفاده می کنند.
در صنایع غذایی به عنوان عطر و طعم دهنده و همچنین به عنوان جایگزین نمک طعام (سدیم کلرید) از آن استفاده میشود. در تولید مواد شیمیایی و افزودنیهای شیمیایی نیز نقش به سزایی دارد. این ماده در اندازه های متفاوتی تولید می شود: پتاسیم سولفات گرانوله و پودری معمولترین شکلهای تولید این ماده هستند. کود مایع سولفات پتاسیم نیز به صورت محلول در بازار یافت می شود و برای گیاهان آپارتمانی و گلخانه ایی می توان از این نوع استفاده نمود.
روش تولید سولفات پتاسیم
تولید این ماده به شیوه های مختلفی انجام می شود، واکنش کلرید پتاسیم با سنگ معدن لانگنبیتت، واکنش کلرید پتاسیم با اسید سولفوریک یا گوگرد دی اکسید، آب و اکسیژن و همچنین بازیافت از زباله های شکر از جمله روش های مورد استفاده برای تولید این ترکیب شیمیایی هستند.
کاربرد سولفات پتاسیم
این ترکیب شیمیایی شناخته شده کاربردهای زیادی در صنعت و خصوصا کشاورزی دارد. در ادامه به این موضوع بیشتر خواهیم پرداخت.
کاربرد در صنعت
- مواد شیمیایی کشاورزی (غیر آفت کش)
- کاتالیست
- مواد شیمیایی آزمایشگاهی
کاربرد در کشاورزی
صنعت کشاورزی بزرگترین مشتریاین محصول است به گونه ای که در سال 1985 در آمریکا %63 از پتاسیم سولفات تولیدی در این کشور، توسط کشاورزان خریداری شده است. در کشاورزی از آن به عنوان کود جهت بهبود رشد و کیفیت محصولات کشاورزی استفاده میشود. این کود به شکلهای گرانوله و پودری مورد استفاده قرار میگیرد. در ایران نیز کود شیمیایی این محصول به صورت گرانوله مصرف زیادی در بین کشاورزان دارد.
کودهای شیمیایی علی رغم مشکلاتی که با برخی محصولات از جمله محصولات پایه – نیتروژنی دارند، نقش انکار ناپذیری در افزایش تولید و بهبود کیفیت مواد غذایی دارند و یکی از مواد معدنی تاثیرگذار در این زمینه کود سولفات پتاسیم است.
خواص کود سولفات پتاسیم
K یکی از مواد کلیدی برای گیاهان است و اثرات مختلفی مانند:
- کمک به ساخت پروتئین، نشاسته و قندها
- افزایش فعالیت آنزیم ها
- افزایش میزان فوتوسنتز
- کنترل جریان آب عبوری از گیاه
بر گیاه دارد. در شکل زیر چرخه K مورد استفاده گیاه نشان داده شده است.
اگرچه که کود سولفات پتاسیم شایعترین منبع K در بین کودها نیست، اما قادر به پاسخگویی به نیازهای گیاهان است. عامل تاثیر گذار دیگر گوگرد است که برای سنتز پروتئین و عملکرد آنزیم مورد نیاز است.
بر خلاف بسیاری از ترکیبات ساده که به عنوان کود مورد استفاده قرار میگیرد،K2SO4 در فرم معدنی به صورت گسترده ای در دسترس نیست. در عوض، به شیوه سنتی، KCl که به صورت گستردهای به شکل معدنی موجود است در واکنش با اسید سولفوریک، پتاسیم سولفات و هیدروژن کلرید تولید میکند. با این حال اخیرا امکان استخراج این ماده از سایر مواد معدنی مانند کینیت و شونیت بدست آمده است که عمدتا نمکهای منیزیم هستند، اما حاوی مقداری K2SO4 نیز هستند.
یکی از این منابع، دریاچه بزرگ نمک، واقع در یوتای آمریکاست.
K2SO4 در سایزهای مختلفی از ذرات در دسترس است.
تولید کنندگان به دنبال تولید ذراتی در اندازه های بسیار کوچک ( کوچک تر از 0.015 mm) هستند. این ذرات کوچک می توانند در آبیاری و یا اسپری کود بر روی برگها مورد استفاده قرار گیرند. اندازه کوچک ذرات موجب سریعتر تجزیه شدن کود و رسیدن آن به گیاه میشود. کشاورزان غالبا این کود را در مواردی استفاده می کنند که کلر اضافی موجود در کودهای KCl، نامطلوب باشد. متخصصین توصیه میکنند که این ماده در دوزهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد. این عمل باعث جلوگیری از انباشت K مازاد در گیاه می شود، همچنین از آسیب های بالقوه نمک جلوگیری می کند.
خواص کود پتاسیم
پتاسیم فعال کننده گیاهی جهت تنفس گیاه، آب رسانی به ریشه و برگ ها و تبادل گازها و مقاومت میوه ها در برابر سرما موثر است. پروتین های گیاهان برای تولید شدن به قند و نشاسته نیاز دارند و پتاسیم نقش موثری در تولید کربوهیدرات، پروتئین و تقسیم سلولی دارد.
از این ماده به صورت عمده جهت بهبود در تولید محصولاتی مانند گندم، ذرت، پنبه، یونجه، پسته، بادام، بادام زمینی، برنج و انگور استفاده می شود. زمان جذب k در گیاهان مختلف متفاوت است. با این حال اکثر گیاهان K خود را در مراحل اولیه رشد جذب میکنند، بنابراین بهترین زمان مصرف کود سولفات پتاسیم هنگام کاشت محصول و یا در مراحل اولیه رشد آن است.
کود سولفات پتاسیم برای پسته
پتاسیم مقاومت درخت پسته را تقویت می کند و کیفیت آن را بالا می برد. پسته منبعی غنی از پتاسیم است و به این دلیل موجب کاهش منابع پتاسیم در زمان برداشت می شود.
عنصر پتاسیم توسط درختان به میزان زیادی جهت رشد میوه مصرف می شود و در صورت کاهش پتاسیم نشانه هایی مانند زردی برگ درختان از نشانه های بارز آن می باشد. کود دهی مناسب درختان پسته در کیفیت و مرغوبیت مغز پسته موثر می باشد. مغز پسته های پوک کاهش و پسته های خندان تری بر داشت می شود.
روش و زمان درست استفاده کود
آزمایشات بر روی ذرت نشان داده است که 70 تا 80 درصد پتاسیم در زمان پیشرفت به سوی بلوغ و گلدهی گیاه و 100 درصد پتاسیم در سه تا چهار هفته پس از گلدهی جذب می شود.
کودهای K معمولی به صورت کامل در آب قابل حل هستند و در بعضی موارد دارای شاخص نمک بالا هستند. در نتیجه هنگامی که به دانه و یا پیوند نزدیک میشوند میتوانند به جوانه زنی گیاه صدمه بزنند. این صدمات بیشتر در خاکهای شنی، تحت شرایط آب و هوایی خشک ودر غلظت بالای کود رخ میدهند، خصوصا اگر نیتروژن و K باشند. بهترین مکان برای قرارگیری کود، 1.5 اینچ زیر دانه و به فاصله 3 اینچ از کنار است.
از دیگر کاربردهای این ماده استفاده از آن در سلاحهای نظامی به عنوان کاهش دهنده نور فلش است.
اثرات بر روی انسان
اثرات جانبی : استنشاق گرد و غبار این ماده باعث سرفه یا عطسه میشود. در صورت پدید آمدن هرکدام از عوارض ذکر شده فرد باید فورا به هوای آزاد رفته و در صورت ادامه دار بودن تحت مراقبت پزشکی قرار گیرد.
مصرف خوراکی آن در مقادیر بالا موجب اختلال و تحریک در سیستم گوارشی میگردد.
خوراندن آب به فرد مصدوم و انجام مراقبت های پزشکی توصیه شده است.
در تماس با پوست و چشم مشکلی برای سلامتی انسان به وجود نمی آورد، اما ورود گرد و غبار آن به داخل چشم باعث تحریکات مکانیکی در چشم میشود. شستن پوست با آب و صابون و شستشوی چشم با آب جاری در هنگام تماس با این ماده توصیه شده است.