از جمله مشتقات آمین است که به عنوان سورفکتانت و امولسیفایر در انواع مواد شوینده و آرایشی و بهداشتی یافت می شود، تری اتانول آمین نام دارد. این ترکیب تنظیم کننده pH محیط است. از این رو در محصولات مراقبت از پوست و مو نیز مورد استفاده قرار می گیرد. از نام های دیگر آن می توان به ترولامین و دالتوژن اشاره کرد. شما می توانید برای خرید تری اتانول آمین شازند با قیمت مناسب و خلوص بالا از مبتکران شیمی با مشاوران ما تماس بگیرید.
خرید تری اتانول آمین شازند
برای دریافت قیمت خرید این ماده و انواع مواد شیمیایی با کیفیت بالا و قیمت مناسب، با شماره های زیر تماس بگیرید.
اطلاعات محصول | کشور تولید کننده: ایران – پتروشیمی شازند
بسته بندی: بشکه 230 کیلویی خلوص محصول: 85% CAS NO: 102-71-6 |
آنالیز محصول |
تری اتانول آمین چیست؟
تری اتانول آمین (triethanolamine) یا به اختصار TEA یکی از مشتقات آمین با فرمول شیمیایی C6H15NO3 است. TEA یک مایع ویسکوز بی رنگ با بوی شبیه به آمونیاک است. به عنوان سورفکتانت و امولسیفایر در کرم ها و مایع ظرفشویی کاربرد دارد. تری اتانول آمین برای پوست ماده ای تحریک کننده است.
خواص فیزیکی و شیمیایی
این ترکیب یک مایع ویسکوز بدون رنگ و بوی آمونیاک مانند است. محلول و امتزاج پذیر با آب است و فشار بخار پایینی دارد و به همین جهت بسیار فرار است. TEA همچنین انحلال پذیری خوبی را در ان-هپتان، بنزن، تتراکلرید کربن و استون از خود نشان داده است. در جدول زیر به برخی از ویژگی های این ترکیب اشاره شده است:
فرمول شیمیایی | C6H15NO3 |
جرم مولکولی | 149.19 گرم/ مول |
چگالی | 1.124 گرم/ میلی لیتر |
نقطه ذوب | 21.6 درجه سانتیگراد |
نقطه جوش | 335.4 درجه سانتیگراد |
حلالیت | امتزاج پذیر با آب |
ساختار مولکولی TEA
ساختار مولکولی این ماده در شکل زیر مشاهده می شود. همان طور که دیده می شود در این مولکول عنصر نیتروژن به عنوان عنصر مرکزی قرار گرفته و سه گروه اتانول به صورت سه وجهی به آن متصل شده اند.
روش تولید تری اتانول آمین
به طور معمول این ترکیب را از واکنش اتیلن اکسید و آمونیاک تهیه می کنند. در فرآیند تولید آن دو ماده مونو اتانول آمین و دی اتانول آمین نیز به عنوان محصول جانبی تولید می شود. در این فرآیند نسبت محصولات تولید شده را می توان با تغییر نسبت استوکیومتری مواد واکنش دهنده کنترل کرد. معادله واکنش آن به صورت زیر است:
C2H4O + HN(CH2CH2OH)2 → N(CH2CH2OH)3
کاربرد تری اتانول آمین
در شیمی
از این ترکیب در شیمی تجزیه، در دستگاه کروماتوگرافی مایع- گاز استفاده می شود. همچنین از آن به عنوان جایگزینی مناسب برای حلال های پیریدین و متیلن استفاده می شود. از دیگر کاربردهای آن در شیمی به کاربرد آن به عنوان پوشاننده جهت جلوگیری از تداخل یون ها به یکدیگر استفاده می شود. از جمله این یون ها می توان به یون های تیتانیوم، آلومینیوم، آهن، قلع و انواع دیگر آن ها اشاره کرد. از این ترکیب می توان برای تهیه بافر در مخلوط با اسید کلریدریک استفاده کرد.
کاربرد TEA در صنعت
مواد آرایشی و بهداشتی
این ترکیب دارای خواص امولسیون کننده و بافری کننده است. از آن در تولید مواد آرایشی و بهداشتی مانند کرم های مراقبت از پوست، شامپو و بسیاری از موارد مشابه به منظور ایجاد بافت نرم، منسجم و یکدست استفاده می شود.
کرم سازی
این ترکیبات هیچگونه خواصی برای پوست ندارند اما به منظور بهبود کیفیت محصولات مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه به دلایل وجود این ترکیبا در محصولات آرایشی بیشتر می پردازیم:
- تنظیم نمودن pH: ار آنجایی که استفاده از محصولات آرایشی که در خارج از دامنه ی پی اچ معمول قرار دارند می توانند سبب تحریک های پوستی شوند استفاده از اتانول آمین ها می تواند سبب خنثی نمودنموادی شود که می توانند سبب کاهش pH شوند.
- امولسیفایر: برای آنکه محصولات روغنی و غیر روغنی با یکدیگر ترکیب شوند نیاز به یک ماده ی شیمیایی می باشد که بتواند آن ها را در کنار یکدیگر نگه دارد.این ماده به اصطلاح امولسیفایر نامیده می شود. بدون وجود امولسیفایر ها آب و روغن از یکدیگر جدا خواهند بود و آب در قسمت بالا و روغن در قسمت پایین قرار خواهد گرفت.
- تثبیت کننده: این ماده به امولسیون ها و کرم ها این امکان را می دهد تا از ثبات بیشتری برخوردار باشند.
کاربرد تری اتانول آمین در شامپو
فعال کننده هایی موجود در شامپو با نام سورفکتانت دارای دو بخش قطبی و غیر قطبی هستند. بخش غیر قطبی، چربی را از روی مو حل کرده بخش قطبی با جذب شدن به ملکول های باعث پاک شدن چربی از موی سر می شود.
در فرآیند تولید شامپو برای کاهش PH از اسید سیتریک یا اسید لاکتیک و از TEA به منظور افزایش pH و همچنین امولسیفایر استفاده می شود. خود این ترکیب تاثیری در پاک کنندگی و شستشو ندارد. اما استفاده از آن در فرمولاسیون شامپو ها به ایجاد امولسیون بهتر و با ثبات تر کمک می کند. همچنین غلظت آن را افزایش می دهد.
تولید سیمان
این ماده یک افزودنی آلی در فرآیند تولید سیمان است. استفاده از آن از تجمع پودرها در سطح دیوار جلوگیری می کند.
آزمایشگاه و عکاسی
از دیگر کاربردهای معمول این ترکیب، به عنوان عامل کمپلکس کننده یون های آلومینیوم در محلول های آبی است. همچنین در پردازش عکاسی (هالید نقره) استفاده می شود و معمولا به عنوان عامل قلیایی معرفی می شود.
آبکاری
در حال حاضر از این ماده به عنوان عامل کمپلکس کننده معمول و موثر در آبکاری بدون الکترود استفاده می شود.
لحیم کاری
این ترکیب همراه دی اتانول آمین و اتانول آمین اجزای اصلی شارهای آلی مایع برای لحیم کاری آلیاژهای آلومینیوم با استفاده از قلع-روی و دیگر لحیم های نرم بر اساس قلع یا سرب هستند.
داروسازی و پزشکی
یک از داروهایی که در ساختار خود TEA دارد Triethanolamine Salicylate است. این پماد که با نام ترولامین سالیسیلات نیز شناخته می شود برای درمان دردهای جزئی در ناحیه عضلات و مفاصل مورد استفاده قرار می گیرد. قبل از استفاده از این دارو حتما دستورات و راهنمایی های موجود بر روی بسته بندی را بخوانید. توصیه شده است که ترولامین سالیسیلات حداکثر 3 تا 4 بار در روز بر روی محل مورد نظر به آرامی مالیده شود.
کاربردهای دیگر
- این ترکیب به علت خاصیت قلیایی که دارد می تواند اسیدها را خنثی کند و به عنوان بافر عمل نماید.
- قابلیت انحلال روغن ها و ترکیباتی که به طور کامل در اب حل نمی شوند را دارد.
- در ساخت سورفکتانت ها مانند امولسیفایر استفاده می شوند.
- در تولید مواد شوینده مانند مایع لباسشویی، ظرفشویی، پاک کننده ها و ضدعفونی کننده ها کاربرد دارد.
- این ترکیب در ساخت انواع ضد آفتاب ها، لوسیون ها، کرم های موبر و… کاربرد دارند.
- در تولید و ساخت لاستیک، چسب وایجاد پلیمر های اپوکسی به کار می رود.
- برای جلوگیری و جلبک زدایی در استخر ها و آب های شیرین بسیار موثر است.
- در تولید فوم های اورتان قابل انعطاف و سخت این ماده شیمیایی به همراه DEA در نقش کاتالیزور به کار می رود.
- به دلیل خاصیت ضد خورندگی در چاه های نفت استفاده می شود.
- در صنایع کشاورزی، در فرمول ساخت علف کش ها این ماده شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد.
آیا استفاده از این ترکیبات در صنایع آرایشی و بهداشتی مجاز است؟
- سازمان غذا و داروی آمریکا FDA دو ماده ی DEA و TEA را در لیست افزودنی های غذایی مجاز غیر مستقیم قرار داده است. مواردی مانند چسب های موجود در بسته بندی، کمک به شستشو یا لایه برداری از میوه ها و سبزیجات در این دسته کاربردها قرار می گیرند.
- در سال 1983، CIR به این نتیجه رسید که استفاده از این مواد برای کاربردهای کوتاه مدت و یا شست و شوی کامل از سطح پوست مناسب بوده و بی خطر می باشند. با این حال در محصولاتی که برای تماس طولانی مدت با پوست در نظر گرفته شده است، غلظت TEA و دی اتانول آمین نباید از 5٪ تجاوز کند.
- توصیه می شود این مواد تنها در محصولات قابل شستشو استفاده شوند. استفاده از این مواد در محصولاتی که در فرمولاسیون خود حاوی N-nitrosating agents می باشند به دلیل تشکیل نیتروزآمین توصیه نمی گردد.
خطرات استفاده در کرم سازی و لوازم آرایشی و بهداشتی چیست؟
این ماده را می توان در 40 درصد از اقلام آرایشی و بهداشتی موجود مانند عطر ها،کرم ها ،لوسیون های پوستی،رنگ مو، سرم های چشم و پاک کننده های پوستی یافت. این ماده به دلیل تنظیم pH و افزایش خاصیت مخلوط شدگی مواد با یکدیگر در این صنعت کاربرد فراوان دارد. اما به دلیل عوارض های جانبی و حساسیت های گزارش شده استفاده از این ماده در ساخت و تهیه ی لوازم آرایشی در چندین کشور دنیا ممنوع اعلام شده است.
سازمان غذا و داروی آمریکا غلظت مجاز استفاده از آن را حدود 5 درصد اعلام کرده است زیرا این ماده در دوزهای بالا می تواند خطرناک باشد و خسارات جبران ناپذیری را به بار آورد. اما در دوز های مجاز زیانی وارد نمی کند.
همچنین توصیه می شود بعد استفاده از لوازم آرایشی و بهداشتی حاوی Triethanolamine شست و شوی لازم صورت پذیرد و از ماندن این لوازم آرایشی و بهداشتی به طور طولانی مدت بر روی پوست خودداری شود.
دوز مجاز در محصولات آرایشی
این ماده شیمیایی با نام های تری آلکانول آمین و تری آلکیل آمین و نمک های آن در برچسب های مواد موجود در محصولات آرایشی قابل مشاهده است و در محصولاتی که نیاز به شست و شو ندارند، مواد آرایشی و محصولات مراقبت شخصی با حداکثر غلظت 2.5٪ استفاده می شود.
نه TEA و نه DEA با سیستم های حاوی نیترات قابل استفاده نیستند، این مواد باید دارای خلوص 99٪ با حداکثر مقدار آمین ثانویه 0.5٪ و مقدار نیتروز امین 50 میکروگرم بر کیلوگرم یا کمتر باشند.
دلیل نگرانی های موجود برای سرطانزا بودن این محصولات این است که همه ی آمین ها ترکیباتی قلیایی هستند که همیشه توسط یک اسید برای تولید نمک های خود خنثی می شوند و نگرانی در مورد پتانسیل تشکیل نیتروزامین (ترکیبی سرطان زا) وجود دارد. به خصوص آمین های ثانویه که پیش ساز های اصلی تشکیل نیتروزآمین می باشند.
خطرات (MSDS) تری اتانول آمین
کار کردن با هر ماده ی شیمیایی می تواند خسارات و عواقبی را بر جای بگذارد و برای پیشگیری از بروز حوادث احتمالی لازم است نسبت به رعایت موارد ایمنی ذکر شده در برگه اطلاعات ایمنی این محصول اقدام نمایید.
در ادامه برخی از خطرات تری اتانول آمین در اثر تماس را بررسی نموده ایم:
- تماس با چشم: باعث تحریک چشم می شود
- استنشاق: در صورت استنشاق این ماده می تواند موجب سرفه و تحریک دستگاه تنفسی شود.
- بلع : در صورت بلعیدن، این ماده می تواند موجب اسهال و استفراغ شود
- تماس با پوست: ممکن است باعث تحریک پوست شود. تماس مکرر و طولانی مدت می تواند موجب واکنش های آلرژیک ،درد و قرمزی شود.
طی بررسی های انجام گرفته روی DEA و TEA مشخص شد که این مواد، تحریک کننده های خفیف پوست و چشم هستند و با افزایش غلظت، این تحرکات افزایش می یابند. هر چه ماندگاری این مواد بر روی پوست بیشتر باشد میزان تحرکات به وجود آمده نیز افزایش می یابد. در نتیجه استفاده از این ماده در محصولات قابل شستشو بلامانع است اما برای محصولات با ماندگاری بالا بر روی پوست مانند کرم های مرطوب کننده و لوسیون ها توصیه نمی گردد.
توصیه می شود که محصولات آرایشی و بهداشتی حاوی TEA بیش از 24 ساعت بر روی پوست و یا دور چشم باقی نمانند و در سریعترین زمان ممکن با استفاده از پاک کننده های آرایشی آثار کرم و یا سایر محصولات از روی پوست پاک شوند. لازم به ذکر است که صابون به تنهایی توانایی پاک کردن کامل را ندارد.
بازار خرید و فروش TEA
کاربرد گسترده این محصول در صنایع مختلف همانگونه که پیشتر به آن اشاره شد عامل محرک و دلیلی برای افزایش تقاضا در بازار خرید TEA در سراسر جهان بوده است. حتی با وجود اثبات مضر بودن استفاده از دوز های بالای این ماده شیمیایی برای پوست و ایجاد بیماری تنفسی در صورت استفاده مکرر، میزان خرید و تقاضا برای این ماده شیمیایی در صنایع آرایشی و بهداشتی رشد چشمگیری داشته است.
با این حال پیش بینی می شود اثبات مضر بودن استفاده از آن سبب تاثیر منفی و کاهش میزان فروش تری اتانول آمین در برخی صنایع همچون صنایع آرایشی و بهداشتی گردد.
بیشتر بخوانید: مونو اتانول آمین چیست؟
از این حلال برای حل کردن گوگرد در آب میتوان استفاده کرد؟بهترین حلال برلی این کار چیه؟
سلام.
برای حل این ترکیب در آب یا باید از ترکیبات انتقال فاز استفاده کنید. سولفور در کربن دی سولفید محلول است.
چطور مقدار به کار رفته رو چک کنم؟از خود شرکت تولیدکننده هم پرسیدم ولی جوابی ندادن.
ممنون بخاطر پاسخگویی
با سلام. لطفا سوالتان را دقیق تر بفرمایید. مقدار چه ماده ای را؟
ممنون بخاطر این مقاله.
فقط یه سوال با توضیحات داده شده هر محصول ارایشی که TEA رو داره رو استفاده نکنیم؟مثل کرم های مرطوب کننده.
راستش یه برند ایرانی کرم مرطوب کننده با ترکیبات خوبی تولید کرده ولی توی این ترکیبات TEA هم هست و بخاطر همین من مردد شدم راجع به استفادش
با سلام ، ممنون از همراهیتون . همونجوری که توی متن هم نوشتیم ایده آل ترین حالت اینه که از لوازم آرایشی دارای تری اتانول آمین استفاده نکنین . ولی اگر حتما میخواین استفاده کنین و جایگزین مناسبی برای این محصول ایرانی ندارین ، چک کنین که دوز TEA حتما کمتر از 5 درصد باشه.